Gyvenimas

2020.12.17 08:32

„Beatos virtuvėje“ – įspūdingasis mėsos kelmas: nustebins net visko ragavusius artimuosius

LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt2020.12.17 08:32

Patiekalas, Lietuvoje dažnai vadinamas mėsos kelmu, o kitose šalyse – kiaulienos karūna, į mūsų virtuvę atkeliavo iš Prancūzijos, pasakoja LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ kūrėja ir vedėja Beata Nicholson. „Mėsos kelmas – klasikinis, šiek tiek senoviškas, bet tikrai įspūdingas ir skanus patiekalas švenčių stalui“, – sako B. Nicholson ir dalijasi receptu.

Mėsos kelmui reikės ilgos šonkaulių juostos. Jeigu tokios nerasite, tiks ir dvi trumpesnės. „Jeigu galite, pamarinuokite mėsą anksčiau. Tiesą sakant, galima ir visą kelmą pasidaryti iš anksto, palaikyti jį šaldytuve ir tada jis bus paruoštas šventinei dienai“, – sako laidos vedėja.

Sukonstravus mėsos kelmą, B. Nicholson jį pataria surišti medvilniniu ar lininiu siūlu – maisto gamyboje jokiu būdu nenaudokite plastmasinių siūlų. Kai kelmas iškeps, siūlą nuriškite. Tiesa, kepimo procesas šiek tiek užtruks.

„Pradžioje kelmus kepu uždengtus folija. Ramiai, kokias 2,5 valandos 180 laipsnių temperatūroje. Paskui nudengiu ir padarau blizgantį spanguolinį padažą“, – pasakoja B. Nicholson ir rodo, kaip išsikepti mėsos kelmą.

Mėsos kelmui reikės:

dviejų ilgų kiaulienos šonkaulių juostų,

maltos kalendros,

malto kumino,

kmynų,

druskos.

Įdarui:

1 kg maltos kiaulienos,

200 g šoninės,

2 svogūnų,

2 morkų,

1 didelio obuolio,

saujos mirkytų džiovintų baravykų,

saujos džiovintų obuolių,

saujos džiovintų abrikosų,

trijų česnako skiltelių,

kelių šaukštų avižinių dribsnių,

šalavijų, rozmarinų,

malto kumino,

maltos kalendros,

pipirų ir druskos,

aliejaus.

Padažui:

skysčio, likusio nuo keptų kelmų,

1 stiklinės spanguolių,

2 šaukštų medaus.

Gaminimo būdas – laidos įraše:

Kalėdiniam stalui paįvairinti: sotus ir gardus mėsos kelmas