Gyvenimas

2020.11.30 21:55

Kad salotas norėtųsi valgyti ne todėl, kad reikia, o todėl, kad skanu, – 5 sveikų padažų receptai

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2020.11.30 21:55

Profesorė Jurgita Plisienė pažymi – avokadas yra supervaisius, puikiai tinkantis tiek mažinant cholesterolį, tiek norint gauti gerųjų riebalų. Jei mėgstate „Cezario“ salotas su majoneziniu padažu, laikas paragauti tokių salotų su sveikesniu padažu iš avokadų. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ virtuvės šefas papasakojo, kaip pabodusioms salotoms lengvai suteikti kitokio skonio.

Mažiausiai 400 gramų daržovių – tiek kardiologai ir sveikos mitybos ekspertai pataria suvalgyti kasdien. Tai sveika, tačiau ne visiems skanu, be to, tos pačios daržovės pabosta. Ar iš tiesų sveikas maistas gali būti ir skanus? Žinoma, kad gali, tikina prof. J. Plisienė.

Ką daryti, kad tradicinės daržovės įgautų kitokį skonį ir valgytume jas ne todėl, kad reikia, o todėl, kad skanu, žino virtuvės šefas Gediminas Albrichtas. „Padažai buvo sukurti tam, kad išgelbėtų patiekalą, bet mes pakeisime įprastus padažus į sveikuoliškus“, – teigia jis.

Anot J. Plisienės, kardiologai visada sako, kad lėkštėje mėsa arba žuvis turėtų užimti labai nedaug vietos, o daugiausiai vietos turėtų užimti salotos. Jei jūsų šaldytuve pagrindiniai padažai – majonezas ir kečupas, o jais „gardinate“ ir daržoves, sukluskite – jeigu salotoms trūksta skonio, suteikti jo daugiau galima ir sveikomis alternatyvomis.

Laidoje G. Albrichtas pasidalijo 5 salotų su sveikuoliškais padažais receptais.

Kečupui ir majonezui – griežtas „ne“: sveikų padažų receptai, kurie pagardins bet kurias salotas

„Aisbergo“ salotos su sūdyta lašiša ir „cezario“ padažu

Salotoms reikės:

– „aisbergo“ salotų,

– lengvai sūdytos lašišos,

– putpelės kiaušinių,

– ridikėlių daigų.

„Cezario“ padažui reikės:

– 2 prinokusių avokadų,

– valgomojo svogūnėlio,

– 50 g ančiuvių,

– žaliosios citrinos,

– parmezano sūrio,

– juodųjų pipirų,

– alyvuogių aliejaus,

– Vorčesterio padažo,

– 50 g Dižono garstyčių,

– 2 skiltelių česnako,

– migdolų pieno,

– vandens,

– jūros druskos pagal skonį.

Majonezas padaže keičiamas avokadu. J. Plisienė pažymi, kad avokadas yra supervaisius, puikiai tinkantis tiek mažinant cholesterolį, tiek norint gauti gerųjų riebalų. Pasak jos, avokadą net galima tepti ant sumuštinio vietoje sviesto.

Į dubenį sudėkite avokadus, smulkiai pjaustytą valgomąjį svogūnėlį, ančiuvius, įspauskite žaliosios citrinos sulčių, įpilkite 4–5 šaukštus migdolų pieno, įdėkite šaukštą parmezano sūrio, 2 šaukštus ypač tyro alyvuogių aliejaus, traiškytus česnakus, įpilkite Vorčesterio padažo, taip pat įdėkite garstyčių ir viską išmaišykite trindami.

Masę paskaninkite juodaisiais pipirais, įpilkite šiek tiek vandens. Paruoštą padažą pilkite ant salotų, pabarstykite viską pipirais, uždėkite sūrio ir papuoškite ridikėlių daigais.

Salotos su burata ir bazilikų pesto padažu

Salotoms reikės:

– buratos sūrio,

– saulėje džiovintų vyšninių pomidorų,

– Kalamatos alyvuogių be kauliukų,

– mažųjų špinatų lapų.

Bazilikų pestui reikės:

– 200 g bazilikų,

– parmezano sūrio,

– migdolų miltų,

– ypač tyro alyvuogių aliejaus,

– 2 skiltelių česnako,

– citrinos,

– 100 g makadamijų riešutų.

„Visi šie produktai – sveiki jūsų širdžiai“, – kalba kardiologė. Į dubenį sudėkite žoleles (nebūtinai bazilikus – galima rinktis petražoles, kalendras), įdėkite 3 šaukštus parmezano sūrio, šaukštą migdolų miltų, įpilkite ypač tyro alyvuogių aliejaus. Tada įpilkite šiek tiek vandens, sudėkite smulkiai supjaustytus česnakus, įspauskite citrinos sulčių ir viską sutrinkite. Padažą pilkite ant paruoštų salotų.

Bolivinių balandų salotos su keptu moliūgu ir sezamų sėklų padažu

Salotoms reikės:

– bolivinių balandų,

– mažųjų špinatų,

– „Golden“ obuolio,

– karijų,

– sviestinio moliūgo,

– džiovintų spanguolių.

Sezamų sėklų padažui reikės:

– sezamų pastos (tahinio),

– alyvuogių aliejaus,

– klevų sirupo,

– citrinos,

– česnako,

– obuolių acto,

– sojų padažo.

Šis patiekalas primins Rytus. Sezamų pastą sumaišykite su alyvuogių aliejumi, sudėkite sutrintą česnaką, įpilkite klevų sirupo. Tada dėkite šaukštelį obuolių acto ir šiek tiek Vorčesterio padažo, kuris atstos druską. Viską sumaišę užpilkite paruošto padažo ant salotų.

Ant grilio kepto kalafioro salotos su žolelių padažu

Salotoms reikės:

– kalafioro,

– valgomojo batato,

– sviesto,

– tamsių lęšių,

– ridikėlių daigų.

Žolelių („chimichurri“) padažui reikės:

– 100 g petražolių,

– 50 g raudonėlių,

– 50 g valgomųjų svogūnėlių,

– 2 skiltelių česnako,

– 50 ml alyvuogių aliejaus,

– 1 aitriosios paprikos,

– 1 citrinos,

– 50 ml raudonojo vyno acto.

Jeigu neturite grilio, virtuvės šefas pataria kalafiorą apkepti ant keptuvės, o tada baigti jį kepti orkaitėje, arba kalafiorą tiesiog dėti į orkaitę pašlaksčius alyvuogių aliejumi ir apibarsčius druska.

Šis patiekalas suteiks daug energijos, o toks žolelių padažas tiks prie visko, kas kepta ant grilio, sako G. Albrichtas. J. Plisienė teigia, kad tokios sočios salotos gali būti vartojamos ir kaip pagrindinis dienos patiekalas, nes jose yra lęšių, vadinasi, gausu baltymų, o kad jų būtų pagrindiniame dienos patiekale, labai svarbu.

Žoleles (galite naudoti ir kalendras, mėtas, bazilikus), aitriąją papriką, česnakus, svogūnus apšlakstykite actu ir citrinos sultimis, o tada viską sutrinkite. Padažą galite praskiesti vandeniu, kad būtų šiek tiek skystesnis.

Vaisių salotos su jogurtiniu padažu

Salotoms reikės:

– 2 obuolių,

– 200 g besėklių vynuogių,

– 100 g šilauogių,

– 100 g braškių,

– 1 prinokusio mango,

– 10 g mėtų lapelių.

Jogurtiniam padažui reikės:

– indelio graikiško jogurto,

– ispaninio šalavijo sėklų,

– 1 apelsino.

„Šitas patiekalas turėtų būti valgomas ryte, nes angliavandeniai dažniausiai valgomi ryte“, – perspėja J. Plisienė. Kad šio patiekalo nereikėtų valgyti vakare, pritaria ir virtuvės šefas.

Į jogurtą įdėkite porą šaukštų šalavijo sėklų, įspauskite šiek tiek apelsino sulčių ir viską sumaišykite. Palaukite 10 minučių, kol sėklos išbrinks. Paruoštą padažą pilkite ant vaisių salotų.

„Salotos gali būti ne tik sveikos, bet ir skanios. Linkiu jums gardžių ir sveikatai palankių eksperimentų virtuvėje“, – kalba laidos vedėja.

Plačiau – lapkričio 25 d. laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Parengė Indrė Motuzienė.

Kečupui ir majonezui – griežtas „ne“: sveikų padažų receptai, kurie pagardins bet kurias salotas