Gyvenimas

2020.11.08 22:03

3 paprasti produktai – it geras tepalas žarnyno mašinai, kad per gyvenimą skrietumėte sveiki ir laimingi

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2020.11.08 22:03

Blogai dirbantis žarnynas mus žudo pamažu ir viskas baigiasi būtinai blogai, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ perspėja Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Maistas gali tiek pabloginti, tiek pagerinti žarnyno situaciją. Ar žinote, kurie maisto produktai – pirmoji pagalba norint it kompiuterį „perkrauti“ savo virškinimo sistemą?

„Kai sugenda automobilio variklis, mašina nevažiuoja, kai sustreikuoja jūsų žarnynas, sklandžiai riedėti per gyvenimą jūsų organizmui sunku: jus dažnai pykina, streikuoja virškinimas, pučia pilvą ar dažnai būna laisvi viduriai. Svarbiausia – nebegaunate būtinų organizmui medžiagų. Jūsų virškinimo sistemą reikia atstatyti“, – teigia daktaras.

Yra kelios natūralios priemonės, kurios veiksmingai atstatys jūsų virškinimo sistemą, tikina jis. Visos virškinimo sistemos bėdos yra bakterijų balanso sutrikimo žarnyne rezultatas, tad geriausias būdas tą balansą atstatyti – tinkamas maistas.

Biomedicinos mokslų daktarė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė pažymi – mokslininkai dabar žarnynui skiria didžiulį dėmesį, mat mikroorganizmai, kurie lokalizuojasi žarnyne, ypač storojoje žarnoje, reikšmingai prisideda prie bendros mūsų savijautos, o žarnyno mikrobiotos sveikata ir įvairovė priklauso būtent nuo mūsų mitybos.

Žarnyno problemos lemia ir emocinę būklę: „perkrauti“ virškinimo sistemą padės trys produktai

„Net Hipokratas buvo pasakęs: visos ligos slypi žarnyne. Vadinasi, nuo to, kokį maistą duodame savo mikroorganizmams žarnyne, priklauso fizinė, emocinė sveikata. Maistas – pagrindas to, kaip mes jaučiamės, atrodome, kokia mūsų nuotaika“, – kalba pašnekovė.

Tad maistas gali tiek pabloginti, tiek pagerinti situaciją. Labiausiai mūsų virškinimo sistemai nepatinka cukrus, dirbtiniai saldikliai, alkoholis, rafinuoti angliavandeniai, perdirbtas maistas.

„Jeigu tokį maistą valgome nuolatos, atsiranda uždegiminiai procesai, mūsų žarnynas suserga – blogųjų bakterijų daugėja, o tos patogeninės bakterijos sąlygoja uždegimus. Uždegimo pasekmės – įvairios ligos: diabetas, nutukimas, metabolinis sindromas, reumatoidinis artritas, neurodegeneraciniai sutrikimai, aukštas kraujo spaudimas... Iš tikrųjų galime išvardinti visas ligas“, – tikina S. Čapkauskienė.

Geroji žinia ta, sako A. Unikauskas, kad mūsų žarnynas labai protingas – tai tarsi mūsų antrosios smegenys. O duodami tai, ko joms reikia, mes galime jas atstatyti.

„Noriu akcentuoti, blogai dirbantis žarnynas mus žudo pamažu, iš lėto ir viskas baigiasi būtinai blogai“, – pažymi jis.

Produktų, naudingų žarnynui, yra daug, tačiau laidos vedėjas šįkart išskyrė tris produktus, kurie būtini norint atstatyti savo virškinimo sistemą.

Kinrožių arbatoje yra polisacharidų, kurie surenka į save nuodus. Nuolat geriant po truputį valosi kūnas ir arterijos. Ilgai geriant suaktyvėja riebalų skaidymas, ji labai naudinga nutukimo profilaktikai.

Žarnynui naudinga kinrožių arbata

„Visų pirma, kinrožių arbatoje gausu vitamino C, antioksidantų. Antioksidantai neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurių yra visur, jeigu patiriame stresą, yra netinkama mityba, vartojame daug antibiotikų ir t. t. Aišku, prisideda ir užterštumas – susideda daug faktorių. Laisvieji radikalai mūsų organizme didėja ir atitinkamai plečia uždegiminį foną“, – pasakoja biomedicinos mokslų daktarė.

Kinrožių arbata yra tonizuojanti, tinkama esant kepenų ligoms, virškinimo trakto ligoms slopinti. Ši arbata aktyvina patį virškinamąjį traktą, veikia ir kaip švelnus diuretikas, o ši savybė padeda šalinti iš organizmo toksines medžiagas.

Apie kinrožių arbatos naudą žarnynui laidoje plačiau pakomentavo ir žolininkė Nijolė Degutienė. Pasak jos, šis augalas ypač auga Rytuose, tad ir gausiai ten vartojamas gydant. Daugiausiai naudingų medžiagų yra žieduose, o patys vertingiausi žiedai – tamsiausi, nes juose yra pati didžiausia medžiagų koncentracija. Randama kinrožėse visko, ko tik įmanoma rasti augaluose.

„Labai daug aktyviųjų organinių medžiagų, kurios organizme daro gerus darbus, kaip flavonoidai, pektinai, gleivinės medžiagos. Kinrožių arbata veikia nervų sistemą, kai yra depresija, neurozė, kai reikia nusiraminti.

Kinrožių arbatoje yra polisacharidų, kurie surenka į save nuodus. Nuolat geriant po truputį valosi kūnas ir arterijos. Žemina kraujo spaudimą. Ilgai geriant suaktyvėja riebalų skaidymas, ji labai naudinga nutukimo profilaktikai. Pastebėta, kad geriant kinrožių gėrimus sumažėja diabeto rizika ir palengvėja diabeto poveikis“, – kinrožių arbatos naudas visam kūnui vardija žolininkė.

Šalavijų sėklos padeda užkietėjus viduriams

S. Čapkauskienė šalavijų sėklas vadina vienu iš gamtos stebuklų. Šios sėklos laikomos funkciniu maistu – tai maistas, kuris gerina tam tikrą organizmo funkciją arba profilaktiškai gali saugoti organizmą.

„Jos tinka žmonėms, sergantiems celiakija, kadangi neturi gliuteno. Turi visas pagrindines nepakeičiamas aminorūgštis, kurių organizmas pats negamina, veikia kaip žarnyno šluota, nes jose yra iki 40 proc. skaidulų, o iš tų skaidulų – 85 proc. netirpiųjų, kurios gerina peristaltiką, greitina nereikalingų medžiagų pašalinimą iš žarnyno, iš žarnyno sienelių surenka toksinus“, – kalba mitybos specialistė.

Obuolių actas skaldo riebalus, gleives – būtent tokiu būdu atlieka valymą, neutralizuoja toksinus. Dar jis, nuolat vartojamas, išvalo kepenis, inkstus ir tulžį.

Be to, anot jos, šalavijų sėklos padeda nuo vidurių pūtimo. S. Čapkauskienė pataria vakare užpilti šaukštelį šalavijų sėklų vandeniu ir ryte profilaktiškai gerti tokį gėrimą. Ilgalaikėje perspektyvoje tai puikiausiai išvalys žarnyną, padės atsikratyti įvairių žarnyno skausmų.

Šalavijų sėklos naudojamos daug kur. Sveiko maisto gamybos studijos įkūrėja Aistė Švetkauskė teigia, kad jų išmirkytų galima dėti į košes, kokteilius, salotų padažus, įvairius konditerijos gaminius, kaip keksiukai ar desertiniai kremai. Kai kas jas barsto ant maisto it sezamų sėklas, tačiau S. Čapkauskienė perspėja – šalavijų sėklas būtina bent 15 minučių pamirkyti vandenyje.

Virškinimo sistemai atsinaujinti padės obuolių actas

Obuolių actas – žarnyno valomoji priemonė, neutralizuojanti toksinus, išvalanti kraują ir leidžianti pasisavinti mineralus, tikina biomedicinos mokslų daktarė.

„Obuolių acte yra šiek tiek kalio, obuoliui būdingų obuolių rūgščių. Obuolių actas skaldo riebalus, gleives – būtent tokiu būdu atlieka valymą, neutralizuoja toksinus. Dar jis, nuolat vartojamas, išvalo kepenis, inkstus ir tulžį“, – pasakoja S. Čapkauskienė.

A. Unikauskas priduria – obuolių actas labai teigiamai veikia ir skrandžio sultis. Gerti jį reikėtų skiestą. Pradžioje skieskite arbatinį šaukštelį acto stiklinėje vandens. Tačiau įsidėmėkite – susilaikykite nuo obuolių acto gėrimo, jei turite skrandžio erozijų, opų ar jei jus kamuoja gastritas.

„Greitai perkrauti virškinimo sistemą padės trys paprasti produktai. Tai kaip geras tepalas jūsų organizmo mašinai, kad per gyvenimą skrietumėte sveiki ir laimingi“, – sako laidos vedėjas.

Laidoje A. Švetkauskė parodė, kaip pasigaminti šalavijų sėklų pudingą, varškės rutuliukus ir tortą su šalavijų sėklomis, taip pat – naminį obuolių actą. Žiūrėkite lapkričio 4 d. laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Parengė Indrė Motuzienė.

Žarnyno problemos lemia ir emocinę būklę: „perkrauti“ virškinimo sistemą padės trys produktai
Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt