Gyvenimas

2020.11.04 15:34

Vaisiai egzotiniai, bet receptai paprasti – taip gamina Vytaras Radzevičius

LRT.lt2020.11.04 15:34

Dar prieš kurį laiką parduotuvėje pamatę tokius egzotinius vaisius kaip ličiai, figos ar anona, tikriausiai, daugelis iš mūsų susigėdę pagalvodavome – koks jų skonis ir su kuo juos valgyti. Ryškios vaisių spalvos, neįprasta išvaizda ir skatino išbandyti, ir kėlė nepatiklumo jausmą.

Žinomo keliautojo, kulinarinių knygų autoriaus Vytaro Radzevičiaus teigimu, tropinių vaisių pasirinkimas toks platus, kad jame savo favoritus gali rasti kiekvienas. Jis taip pat dalinasi jį nustebinusiais patiekalais su šiais vaisiais ir keliais siūlomais receptais, rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai.

2–3 vaisiai – kasdien

Žurnalistas, keliautojas, kulinarinių knygų autorius sako, kad vaisiai yra svarbi jo kasdienio maisto raciono dalis.

„Pripažįstu, kad jų mano virtuvėje galima rasti bet kada – tiek lietuviškų, tiek įvežtinių. Natūralu, kad dėl to jų ir valgau pakankamai gausiai, pavyzdžiui, 2–3 obuolius per dieną. Tuo atveju, jei vakare kamuoja alkis, bet nenoriu apsunkinti skrandžio, renkuosi kokias nors uogas“, – pasakoja žinomas keliautojas.

V. Radzevičius pripažįsta itin mėgstantis ir tropinius vaisius – su nemaža dalimi jų, kaip pasakoja žurnalistas, teko susipažinti keliaujant po egzotinius kraštus visame pasaulyje.

„Esu užkietėjęs prinokusių mango vaisių gerbėjus, taip pat negaliu atsispirti pitajai. Ypatingi prisiminimai užplūsta prisiminus tas dienas kelionių metu, kai būdavo itin karšta, tvanku, bet gauni atšaldytą, dailiai suraikytą ir gali ramiai valgyti kur pavėsyje“, – prisiminimais dalijasi V. Radzevičius.

Nustebino netikėta kombinacija

Žinomas kulinarinių knygų autorius teigia, kad Lietuvoje esantis didelis egzotinių vaisių pasirinkimas jį džiugina. Jie, pasak pašnekovo, yra ne tik skanūs, bet ir leidžia bent mintimis nusikelti į išsiilgtus kraštus.

„Pamenu, kad pirmąkart tropinį vaisių anoną paragavau Bogotos turguje ir jis man paliko neišdildomą įspūdį. Dabar anonų nesunku rasti nuėjus į šalia namų esančią parduotuvę, taip pat ir dumplainių, kurių dėžute su niekuo nesu linkęs dalintis“, – šypsosi jis.

V. Radzevičius teigia esąs atviras įvairiems, dar neragautiems patiekalams. Nors, regis, kulinarą būtų sunku nustebinti dar neišbandyta skonių kombinacija, jis pripažįsta ragavęs patiekalą su mango vaisiumi Tailande, kuris paliko neišdildomą įspūdį.

„Kartą Tailande teko ragauti lipnių ryžių, saldinto kokoso pieno ir mango desertą. Jis išsyk nustebino savo paprastumu, nes tokį patiekalą lengvai galima pasigaminti ir namie. Tiesiog išsivirkite ryžius, kad jie būtų sulipę, atvėsinkite, patiekite šalia prinokusių mango vaisių ir apipilkite saldintu kokoso pienu. Pažadu, pirštus apsilaižysite“, – rekomenduoja jis.

Kitas jį nustebinęs atradimas – kolumbietiška egzotinių vaisių arbata.

„Įdėkite į puodelį skiltelę obuolio, vynuogių, braškių, pasifloros, ananaso, dar kas šaus į galvą ir užpilkite karštu, bet neverdančiu vandeniu. Aš dar įmerkiu cinamono lazdelę. Po kelių minučių galite gerti šią arbatą. Beprotiškai paprasta, bet neįtikėtinai skanu“, – sako V. Radzevičius.

Keliautojas siūlo pasigaminti punšą, kurio ingredientus kiekvienas gali prisiderinti pagal savo skonį.

Jis pasakoja, kad punšo pavadinimas per anglų kalbą paplito iš sanskrito žodžio panč ir reiškia „penki“, nes gėrimas originaliai būdavo daromas iš penkių sudėtinių dalių. Anglų jūreiviai šį gėrimą parsiplukdė iš Indijos XVII amžiuje, o tada jau jis paplito Europoje.

„Užvirinkite 3–4 stiklines su cinamono lazdele ir keliais gvazdikėliais. Nukaiskite ir suberkite kelis šaukštelius „Earl Grey“ arbatos. Kai pritrauks, nukoškite ir įsidėkite cukraus pagal skonį ir atvėsinkite. O tada jau įsidėkite plonais griežinėliais pjaustytų jūsų mėgstamų egzotinių vaisių – ar tai būtų kiviai, ananasai, citrinos, apelsinai. Galite netgi ir mūsiškį agurką pridėti. Nebijokite eksperimentuoti ir raskite savo skonį. Ir palaikykite gėrimą per naktį uždengtą šaldytuve. Nuostabus gaivinantis punšas!“, – receptu dalinasi V. Radzevičius.