Gyvenimas

2020.10.23 09:28

Riešutai – kąsnio dydžio energijos užtaisas: naudingi širdžiai, imunitetui ir žarnynui

LRT.lt2020.10.23 09:28

Vieni riešutus vadina mėgstamiausiu užkandžiu, kiti – kąsnio dydžio energijos užtaisu. Kiekviena jų rūšis mėgstama, vertinga ir savaip ypatinga. Spalio 22-ąją atšventus tarptautinę riešutų dieną kviečiame ne tik prisiminti jų naudą sveikatai, bet ir sužinoti keletą įdomių faktų apie riešutų vartojimo įpročius. Kaip jie keičiasi?

Vartotojų įpročiai keičiasi – auga susidomėjimas sveika mityba

Pasak dietistės Vaidos Kurpienės, ilgą laiką žmonės skaitė produktų etiketes, tačiau savo įpročių nekeitė. Paskutinių metų tendencijos rodo, kad vartotojai pradėjo atsakingiau rūpintis savo sveikata, o sveika mityba susidomi vis daugiau jaunų žmonių ir net paauglių, kurie gali papasakoti, kas yra baltymai, angliavandeniai, riebalai, kurie produktai vertingesni, rašoma „Arimex“ pranešime žiniasklaidai.

Praėjusiais metais atliktas Baltijos šalių gyventojų mitybos įpročių tyrimas parodė įdomų faktą. Lietuvoje bent kartą per savaitę riešutus vartojančių asmenų yra 35 proc., Latvijoje – 25 proc., Estijoje – 26 proc. Tyrimo rezultatai rodo, kad lazdynų, migdolų bei graikiniai riešutai Lietuvoje yra populiariausi, juos kartą per mėnesį perka daugiau nei pusė apklaustųjų (54–57 proc.), pistacijų ir žemės riešutų per tokį patį laikotarpį įsigijo apie pusė tyrimo dalyvių (49–50 proc.)

Dietistė atkreipė dėmesį į pagrindines riešutų naudas

Riešutai yra labai vertinamas maisto ir energijos šaltinis. Daugelis jų vartojami maistui gaminti, valgomi žali, daiginti arba skrudinti kaip užkandžiai ir spaudžiami aliejui, kuris naudojamas kulinarijoje bei gaminant įvairią kosmetiką. O kokia jų nauda mūsų savijautai ir sveikatai?

Riešutų vartojimas gali padėti sustiprinti imunitetą

Mitybos specialistės, dietistės Vaidos Kurpienės teigimu, riešutai savaip naudingi ištisus metus. Šaltuoju sezonu migdolus, graikinius ar bertoletijų, kedrinių pinijų, lazdyno riešutus, anakardžius į savo mitybą rekomenduojama įtraukti dėl juose esančių gerųjų riebalų ir skaidulų bei antioksidantų – jie atlieka svarbų vaidmenį norint stiprinti imunitetą.

Gali padėti sumažinti cholesterolio ir trigliceridų kiekį organizme

Vieno 12 savaičių trukmės tyrimo su antsvorio turinčiais žmonėmis tyrimo metu įrodyta, kad valgančiųjų pistacijas trigliceridų kiekis buvo beveik 33 proc. mažesnis nei kontrolinės grupės.

Tyrimo metu, kuriame dalyvavo moterys, sergančios metaboliniu sindromu, pastebėta, kad per dieną suvalgant vieną saują (30 gramų) graikinių, žemės ir kedrinių pinijų riešutų mišinį, žymiai sumažėjo visų rūšių cholesterolis, išskyrus gerąjį cholesterolį.

Visi riešutai yra puikūs vitaminų ir mineralų šaltiniai

Juose taip pat gausu folio rūgšties, baltymų ir pagrindinių mineralų: magnio, fosforo, kalio, vario ir seleno bei cinko.

„Lazdynų riešutai vertingi ne tik dėl nesočiųjų riebalų, bet ir dėl juose esančio vitamino B6, folio rūgšties, fosforo, kalio ir cinko. Migdolai turi daug kalcio, kuris ypač svarbus žmonėms, nevartojantiems pieno produktų. Anakardžiai yra labai geras vario, magnio ir mangano šaltinis – tai maistinės medžiagos, svarbios energijos gamybai, smegenų ir kaulų sveikatai, imunitetui. Rekomenduoju į savo mitybą įtraukti visų rūšių riešutus“, – vardijo V. Kurpienė.

Gali padėti puoselėti širdies sveikatą

Vieno didžiausių iki šiol atliktų tyrimų apie riešutų naudą sveikatai rezultatai parodė, kad kiekvieną savaitę suvalgant po kelias riešutų porcijas, gali žymiai sumažėti širdies priepuolio ir insulto rizika.

Harvardo tyrėjai analizavo daugiau nei 210 000 sveikatos priežiūros specialistų 32 metų duomenis. Jie palygino žmones, kurie niekada arba beveik nevalgė riešutų su žmonėmis, kurie penkis ar daugiau kartų per savaitę valgė po vieną saują riešutų. Riešutus vartojusiems žmonėms tyrimo metu nustatyta 14 proc. mažesnė širdies ir kraujagyslių ligų rizika ir 20 proc. mažesnė koronarinės širdies ligos rizika.

Marta Guasch-Ferré, Harvardo Chano mokyklos Mitybos katedros mokslinė bendradarbė ir pagrindinė tyrimo autorė teigė, kad į savo mitybą patartina įtraukti įvairius riešutus, nes kiekviena rūšis turi skirtingas maistines medžiagas.

Riešutai sveikas ir sotus užkandis, galintis padėti kontroliuoti svorį

Šaltuoju sezonu mažiau judame, o tai reiškia – padidėja tikimybė priaugti papildomų kilogramų. Dėl šios priežasties riešutai yra vertingas užkandis, nes tereikia nedidelės saujos tam, kad pajustume sotumo jausmą ir išvengtume nesveiko maisto.

„Rudenį, žiemą jaučiamės vangesni, sunkiau susikaupti, tad trūkstant energijos lengviau susigundyti saldumynais, nesveikais užkandžiais. Jei kasdien savo rankinėje turėtume riešutų – patogiai, greitai ir sveikai užkąstume bei išvengtume tuščių kalorijų bei persivalgymo vakare“, – atkreipė dėmesį V. Kurpienė.

Riešutai (ypač migdolai, pistacijos, lazdyno, pekano) taip pat turi daug skaidulų, kurios veikia kaip prebiotikai – gerina žarnyno veiklą.

Taip pat skaitykite