Gyvenimas

2020.09.16 12:48

Lietuviškos bulvės: dar ne visi patiekalai išragauti – trys nauji receptai

LRT.lt2020.09.16 12:48

Dažnam mūsų Italija yra skaniausių makaronų ir picų šalis, o į Prancūziją vyksta ištikimi jūros gėrybių gerbėjai, žinantys, kad būtent šioje šalyje ras aukščiausią kokybę. Tuo metu Lietuvos nacionalinė virtuvė neatskiriama nuo patiekalų su bulvėmis.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad „antrąja lietuvio duona“ vadinama bulvė yra universali daržovė, galinti pasiūlyti patiekalų ne vien tradicinės virtuvės gerbėjui, bet ir nuolat naujų skonių ieškančiam žmogui, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Bulvė dažnai įvardijama kaip tradicinės lietuviškos virtuvės karalienė, kurios valgymo tradicija, remiantis istorikų skaičiavimais, prasideda 18 amžiuje. Šiuo metu, remiantis Žemės ūkio ministerijos duomenimis, vienam gyventojui per metus tenka apie 100 kilogramų bulvių.

„Nors dalis lietuvių savaitgalio pietų neįsivaizduoja be cepelinų ar žemaičių blynų, žinoma, yra žmonių, kurių šie patiekalai nebestebina. Visgi lietuviškos bulvės ir patiekalai, kuriuos galima iš jų pasidaryti, siūlo kur kas platesnį pasirinkimą.

Pavyzdžiui, sveikiems ir maistingiems pietums galite pateikti orkaitėje keptas bulves su varške ar šviežiomis daržovėmis. O galbūt daržovių blynus norėtumėte pagardinti šviežiomis bulvėmis? Sveikų, mažiau kaloringų receptų įvairovė gali nustebinti ir virtuvės profesionalą“, – teigia V. Juodkazienė ir siūlo išbandyti 3 patiekalus su lietuviškomis bulvėmis.

Virtų bulvių blynai su daržovėmis
Jums reikės:
· 800 g virtų bulvių
· 100 g sūrio
· 70 g miltų
· 200 g brokolių
· 1 kiaušinio
· 1 morkos
· 1 svogūno
· 2 skiltelių česnako
· Druskos, pipirų

Paruošimas:

Bulves sutrinkite grūstuve, o sūrį sutarkuokite. Supjaustykite brokolį ir nuplikykite, vėliau susmulkinkite. Morką ir svogūną sutarkuokite. Atskirame puode bulves sumaišykite su sūriu, sutarkuota morka, paplaktu kiaušiniu, daržovėmis, smulkiai kapotu česnaku ir svogūnu. Pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite ant aliejumi įkaitintos keptuvės.

Bulvių salotos su grūdėta varške

Jums reikės:
· 1 kg bulvių
· 500 g grūdėtos varškės
· 1 saujelės kaparėlių
· 5 lapelių baziliko
· 2 skiltelės česnako
· 1 šaukšto obuolių acto
· Druskos, pipirų

Paruošimas:

Išvirtas bulves supjaustykite ir palikite atvėsti. Padažui sumaišykite varškę, žoleles ir prieskonius. Į padažą įmaišykite bulves ir pagardinkite druska, pipirais. Paruoštas bulvių salotas pateikite su mėgstamomis daržovėmis.

Įdarytos bulvės su kumpiu

Jums reikės:
· 4 didesnių bulvių
· 100 g karštai rūkyto kumpio
· 1 morkos
· 1 svogūno
· 50 g fermentinio sūrio pagal skonį
· 2 šaukštų pomidorų padažo
· Aliejaus
· Druskos, pipirų

Paruošimas:

Bulves su lupena virkite apie 25–30 minučių. Joms atvėsus perpjaukite pusiau, šaukštu išskobkite minkštimą. Jį sudėjus į atskirą indelį sutrinkite šakute. Svogūną smulkiai supjaustykite, o morką sutarkuokite. Ant aliejumi įkaitintos keptuvės pakepkite svogūną, morką. Kumpį supjaustykite kubeliais, o sūrį sutarkuokite. Kepintas daržoves sumaišykite su bulvių minkštimu, kumpiu, pomidorų padažu, sūriu. Įdarytas bulves kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.