Gyvenimas

2020.09.16 10:00

Minima gvakamolės diena: pagrindinis padažo ingredientas anuomet praturtino vargingųjų mitybą

LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“, LRT.lt2020.09.16 10:00

Avokadai – svarbiausia gvakamolės padažo sudėtinė dalis. Gvakamolė kildinama iš Meksikos, jos istorija siekia actekų gyvenimą jau 14 amžiuje. Manoma, kad actekai avokadus pamėgo dėl natūralių priežasčių: avokaduose gausu sveikųjų riebalų ir šie vaisiai praturtino vargingai gyvenusių žmonių mitybą.

Avokadai ypač išpopuliarėjo tarp ispanų, todėl didžioji dalis gvakamolės receptų yra išlikę būtent jų rašytiniuose šaltiniuose. Juose rašoma, kad ispanai avokadus valgydavo trimis būdais: su druska, cukrumi arba abiem iškart.

Šiandien gvakamolė paprastai valgoma kaip garnyras su mėsos patiekalais, taip pat gali būti dedama į tortiliją arba valgoma su kukurūzų traškučiais.

Padažo tradicinį receptą sudaro sugrūsti kelių avokadų minkštimai, apšlakstyti citrinos arba žaliosios citrinos sultimis. Taip pat dedami smulkiai supjaustyti ir nulupti pomidorai, svogūnas, kiti prieskoniai.

Plačiau – rugsėjo 16 d. laidos „Labas rytas, Lietuva“ įraše.

Gvakamolės diena: ispanai ją valgydavo su druska, cukrumi arba abiem iškart