Gyvenimas

2020.08.10 10:52

Padažas salotų skonį gali ir pagerinti, ir sugadinti: 4 itin paprasti padažų receptai

LRT.lt2020.08.10 10:52

Salotos – gaivus ir lengvas maistas, kai ir pačiam norisi būti lengvam. Šio patiekalo skonį ir pagerinti, ir sugadinti gali padažas.

Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė sako, kad tam, jog salotos dubenyje išliktų traškios, svarbu žinoti keletą taisyklių. Prieš gamindami salotas, žaliuosius lapus ir daržoves ar vaisius nuplaukite šaltu vandeniu. Geriausia – po tekančiu švelnia srove. Nuplovę daržoves ir salotų lapus būtinai nusausinkite – tam labai tinka popierinis rankšluostis ar įprastas virtuvinis rankšluostis.

„Ruošdami salotas būkite atsargūs gamindami padažą: jis gali salotas paskaninti, bet gali ir sugadinti. Todėl ruoškite jį itin kruopščiai ir stenkitės nepadauginti prieskonių“, – sako B. Baratinskaitė.

Balzaminis padažas

Jums reikės

180 ml alyvuogių aliejaus;

60 ml balzaminio acto;

1 šaukštelio medaus arba klevų sirupo;

1 šaukštelio mėgstamų garstyčių;

pagal skonį druskos, pipirų;

„Šios salotos puikiai tiks žalioms įvairių daržovių salotoms gardinti. Visus ingredientus sudėkite į stiklainiuką ar dubenėlį, uždenkite dangteliu ir gerai supurtykite iki vienalytės konsistencijos“, – dalijasi B. Baratinskaitė.

Medaus ir garstyčių padažas

Jums reikės:

50 g medaus;

50 g Dižono garstyčių;

50 g citrinos sulčių;

50 g alyvuogių aliejaus;

pipirų, druskos pagal skonį.

Šį padažą tikrai drąsiai galima pavadinti amžinąja klasika. Sumaišykite medų ir garstyčias, gerai išplakite.

Supilkite citrinų sultis, suberkite druską, pipirus. Aliejų pilkite lėtai, plakdami šluotele.

Jogurtinis padažas

Jums reikės:

280 g tiršto graikiško jogurto;

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

1 šaukšto citrinų sulčių;

1 smulkiai sukapotos česnako skiltelės;

kelių šakelių smulkiai kapotų krapų arba kitų prieskonių žolelių;

pagal skonį druskos, pipirų.

Šis padažas labai paprastas ir greitai paruošiamas. Graikišką jogurtą, citrinų sultis, česnaką išplakite šluotele. Plakdami šluotele, po truputį supilkite aliejų. Padažą pagardinkite druska, pipirais, sukapotais krapais. Išplakite šluotele.

Citrininis padažas

Jums reikės:

100 ml alyvuogių aliejaus;

citrinos sulčių;

1 citrinos žievelės;

šaukštelio Dižono garstyčių;

smulkiai sukapotų česnako skiltelių;

0,5 šaukštelio druskos;

žiupsnelio juodųjų pipirų.

„Tai – klasikinis salotų padažas, kuris tiks įvairioms lapinėms salotoms ir daržovėms gardinti. Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus aliejų. Išplakite šluotele iki balkšvos ar kreminės spalvos konsistencijos. Po truputį, plakdami šluotele, pilkite aliejų. Padažas turėtų tapti kremo konsistecijos“, – pataria B. Baratinskaitė.