Gyvenimas

2020.08.13 07:14

Lietuvą pamilo ne iškart, bet išvykti nebenori: iranietė Shima pasikvietė brolį ir įkūrė restoraną

rasite ir receptą
Eimantė Juršėnaitė, Ieva Ripinskytė, LRT.lt2020.08.13 07:14

Lietuvai meilės iš pirmo žvilgsnio iranietė Shima Farazian nepajuto, tačiau čia gyvena ketvirtus metus ir sako jau prisirišusi prie šalies, jos kultūros, žmonių ir maisto. „Labai mėgstu cepelinus“, – portalui LRT.lt pasakojo mergina. Vilniuje neradusi persišką maistą tiekiančio restorano, ji pačioje jo širdyje atidarė savąjį.

Pilies gatvės pradžioje akį traukia ant šaligatvio išrikiuoti persiško stiliaus staliukai, išduodantys, kad užsukę į priešais esantį palyginti nediduką restoranėlį „Toranj“ galėsite paragauti lietuviškai virtuvei nebūdingų skonių. Restorano įkūrėja – prieš ketverius metus iš Teherano į Lietuvą studijuoti atvykusi Shima Farazian.

Lietuvą pamilo ne iškart, bet išvykti nebenori: iranietė Shima pasikvietė brolį ir įkūrė restoraną

Mergina pripažįsta, kad tada apie Lietuvą žinojo mažai, tačiau atvykti susigundė, nes girdėjo daug gerų atsiliepimų apie Vilniaus universitetą, o internete surastos vasariškos Lietuvos nuotraukos darė jaukios ir žalios šalies įspūdį.

Tiesa, atvykusi suprato, kad paltas, kurį pasiėmė, gerokai per plonas. „Tokio šalčio nesitikėjau! Taigi džiugias nuotaikas iš pradžių pakeitė šioks toks nusivylimas – pamačiau ne visai tai, ko tikėjausi“, – su šypsena prisiminė pašnekovė.

Tada ji planavo, kad po studijų laimės ieškos kitur, tačiau su laiku viskas pasikeitė: „Mokslams einant į pabaigą supratau, kad išvykti nelengva. Pripratau prie šios šalies, aplinkos, orų, žmonių, kultūros.“ Be to, Shima patikino mielai kertanti lietuviškos virtuvės patiekalus, ypač mėgstanti cepelinus. „Tik vasarą jie man kiek sunkokas maistas“, – šyptelėjo smulkutė Shima.

Gavusi tarptautinės komunikacijos studijų diplomą ji pradėjo žvalgytis darbo, tačiau paieškos užsitęsė. Anot pašnekovės, viską apsunkino tai, kad jai, kaip Irano pilietei, teko sutvarkyti nemažai dokumentų, o tai reikalauja daug laiko. Ne kiekvienas darbdavys nori tiek laukti, tad mieliau pasirenka vietos gyventojus ar atvykėlius iš kitų Europos šalių.

„Taigi, galvoje pradėjo suktis mintys apie nuosavą verslą. Ir nors galiausiai darbą susiradau, norėjau rizikuoti. Be to, jau žinojau, ko Vilniuje trūksta, – šyptelėjo Sh. Farazian. – Atvykusi čia ieškojau restorano, kuriame galima pavalgyti man įprastos persiškos virtuvės patiekalų, tačiau neradau.

Todėl neretai gamindavau namuose ir vaišindavau savo draugus Vilniuje. Jiems persiškas maistas labai patiko, tad vis pajuokaudavo, kad turėčiau atidaryti restoraną. Nusprendžiau pabandyti. Įdomiausia, kad apie nuosavą restoraną nesvajojau, kol neatvykau į Vilnių.“

Šiuo metu Shima Lietuvoje turi kavinukę miesto centre, restoraną viename sostinės verslo centrų, o Pilies gatvėje įsikūręs „Toranj“ – trečiasis jos restoranas, kviečiantis atrasti persišką virtuvę. „Iš pradžių buvo nelengva, persekiojo nežinomybė ir abejonės, ar lankytojams tikrai patiks, ar sudomins. Mažai kas apskirtai žinojo, kokia tai virtuvė ir ko iš jos tikėtis, o ir apie Iraną neretai turi klaidingų įsivaizdavimų. Pavyzdžiui, daug kam atrodo, kad tai arabiška šalis, nors iš tiesų turime atskirą ilgą ir gražią istoriją, kultūrą“, – pasakojo Sh. Farazian.

Ir nors Shima nuogąstavo, lankytojų daugėjo, tad verslas plėtėsi. Kadangi vienai pradėti ir valdyti verslą nelengva, į Lietuvą ji pasikvietė Teherane gyvenusį brolį Farzadą Farazianą. „Sulaukęs sesers pasiūlymo atvykti į Lietuvą ilgai nesvarsčiau – turistai Irane visuomet gyrė mūsų šalies virtuvę, tad pamaniau, kad ji turėtų patikti ir lietuviams. Čia gyvenu maždaug devynis mėnesius ir stengiuosi padėti seseriai“, – pasakojo jis.

Jų restoranuose gaminami patiekalai daugiausia paremti šeimos receptais. Shima pasakojo, kad visuomet stebėdavo virtuvėje besisukančią mamą, tačiau pati negamindavo. „Kartą šeimai paruošiau vakarienę ir visi nustėro – negalėjo patikėti, kad man taip skaniai pavyko, nors anksčiau nebuvau gaminusi, – juokėsi Shima. – Dabar savo žinias ir receptus su broliu perduodame mūsų restoranuose besidarbuojantiems šefams.“

Su portalo LRT.lt skaitytojais Sh. Farazian pasidalijo tradicinio persiško patiekalo „Fasenjoon“ receptu. Tai riešutų ir mėsos kukulių troškinys, paprastai patiekiamas su ryžiais ir daržovėmis.

Patiekalui reikės:

– smulkintų graikinių riešutų;
– jautienos faršo;
– pomidorų pastos;
– granatų pastos;
– maltos ciberžolės, druskos, pipirų;
– cukraus;
– aliejaus;
– vandens.

Kaip gaminti. Suberiame smulkintus graikinius riešutus į keptuvę ir kepiname, kol taps tamsiai rudi. Kol riešutai kepa, įberiame maltos ciberžolės, pipirų ir druskos. Kai riešutai paruduoja, įpilame šiek tiek aliejaus ir viską išmaišome. Tada įpilame vandens, kad apsemtų keptuvės turinį, keptuvę uždengiame dangčiu ir paliekame maždaug pusvalandžiui troškintis.

Tada į keptuvę dedame šiek tiek pomidorų pastos, stiklinę granatų pastos ir įberiame žiupsnelį cukraus. Keptuvę vėl uždengiame ir paliekame pasitroškinti.

Per tą laiką galima paruošti jautienos faršo kukulius. Į mėsą galima įdėti svogūno, ciberžolės, druskos ir pipirų. Kukulius kepame atskiroje keptuvėje.

Kai iškepsite mėsos kukulius, o padažas bus paruoštas, sudėkite kukulius į keptuvę su riešutais ir viską išmaišykite. Palikite patiekalą dar kelioms minutėms pasitroškinti.

Troškinį galima patiekti su daržovėmis ir ryžiais.

Skanaus!

Taip pat skaitykite