Gyvenimas

2020.07.26 14:54

Šefai renkasi puodus: vieniems ne indai svarbiausia, kiti mėgstamiausius ima ir į keliones

Klaudija Daujotaitė2020.07.26 14:54

Maisto gaminimas namuose atrodo paprastas dalykas, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į kai kuriuos dalykus. Virtuvės šefas Tomas Rimydis, žurnalistas ir keliautojas Vytaras Radzevičius bei televizijos laidų vedėja ir kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson dalijasi patarimais, kaip išsirinkti tinkamiausius puodus, keptuves ir kaip juos prižiūrėti.

Viskas priklauso nuo meistriškumo

Virtuvės šefas, restorano „Ertlio namas“ vadovas Tomas Rimydis, kalbėdamas apie tinkamiausius indus maistui gaminti, tvirtina, kad ne indai svarbiausia: vienodą skonį galima išgauti skirtinguose puoduose ar keptuvėse, viskas priklauso nuo gaminančio žmogaus meistriškumo. Iš konkrečių indų, skirtų būtent tam tikram maistui gaminti, Tomas išskirtų nebent greitpuodžius, kurie prailgina arba pagreitina procesą, suminkština kietas ruošiamo valgio dalis, o padažus padaro skanesnius.

Paklaustas apie šiuo metu populiarias keptuves nesvylančia danga, skirtas kepti be aliejaus, T. Rimydis atsako, kad tokių nenaudoja: „Man be aliejaus, be sviesto, be apkeptų prieskoninių žolelių maistas neskanus. Aš visada mėgstu, kad būtų skonis.“

Greitas ir patogus maisto šildymo būdas mikrobangų krosnelėje, anot T. Rimydžio, nėra pats geriausias: „Aš niekada nerekomenduoju mikrobangų krosnelėje šildyti, ruošti ar gaminti maisto. Geriau pasiimti puodą ir jame pasišildyti. Užtrunka gal šiek tiek ilgiau, bet maistas daug skanesnis ir jį maloniau valgyti.“

Renkantis puodus, keptuves virtuvės šefas pataria niekada nesivadovauti reklamomis ir linki rasti aukso vidurį: pigus daiktas niekada nebus geras ir ne visada labai brangus daiktas yra iš tikrųjų kokybiškas. Prieš perkant reikėtų apsispręsti, kam bus naudojamas indas, kokius patiekalus jame dažniau gaminsime. Taip pat pasidomėti gaminio specifika, gamintoju, sertifikatais, kokybe. O prieš perkant šiuo metu populiarias silikonines maisto gaminimo formas T. Rimydis pataria vadovautis šiais kriterijais: „Silikonas turi būti pritaikytas maistui ruošti, turi būti atsparus tiek karščiui, tiek šalčiui. Reikėtų įsigilinti į silikoninių formų naudojimo specifiką: vieni yra skirti kepti, kiti šaldyti, treti tik laikyti.“

Pasak T. Rimydžio, tą patį puodą, keptuvę galima naudoti kad ir visą gyvenimą, viskas priklauso nuo tinkamos priežiūros ir daikto kokybės. Visus indus reikia atsargiai prižiūrėti: nenaudoti stiprių cheminių ploviklių plaunant ir metalinių įrankių maišant, kepant, visada saugiai laikyti, kad paviršius nesiliestų su kitais puodais, keptuvėmis. Virtuvės meistras tikina turintis keptuvių, kurias naudoja daugiau negu dvidešimt metų.

Svarbiausia, kad puodas patiktų pačiam ir būtų patogus

Kulinarinių kelionių laidos „Pasaulio puodai“ vedėjas Vytaras Radzevičius prieš renkantis puodą pirmiausia pataria apsispręsti, kam jis bus naudojamas: ar ant atviros ugnies, ar ant dujinės viryklės, ar konvekcinėje krosnelėje ir pan. Antras dalykas – ką ruošiatės jame gaminti, nes puodai skirti skirtingiems gamybos būdams ar patiekalams. J

eigu ruošiatės troškinti, šutinti arba ilgai virti, pavyzdžiui, chašlamą, gaminti plovą, geriausias pasirinkimas – iš ketaus pagaminti specialūs storasieniai indai. Juos reikia ypatingai paruošti – naujus puodus iškaitinti su druska, po to su aliejumi, kad vidus taptų tinkamas daugkartiniam naudojimui ir niekas nepridegtų, neprisviltų.

Trečias dalykas renkantis puodą – kad jis patiktų pačiam ir būtų patogus. V. Radzevičius prisimena, kad kažkada Aliaskoje filmuodamas gamino krabų šaltieną puode, kurį nusipirko vietoje: „Jis kažkodėl buvo platus, neaukštas ir man taip patiko, kad aš net į Lietuvą parsivežiau lagamine. Buvo gaila palikti Amerikoje.“

Renkantis keptuves Vytaras pataria vadovautis savo požiūriu ir pomėgiais. Jam labiausiai patinka plieninės keptuvės: „Aš mačiau, kad filmuojant daugelyje pasaulio virtuvių yra naudojamos plieninės keptuvės. Joms irgi reikalinga tam tikra priežiūra – plauti tik šiltu vandeniu, palikti visada suteptas aliejumi.“

Gaminant lauke ant laužo Vytaras pataria naudoti storasienį puodą. Jis turėtų būti pusapvalis, dailių formų, kad pavyktų prie jo užkurti ugnį iš visų pusių, ne tik iš dugno. Tuomet jis iš visų pusių vienodai, tolygiai įkaista. Laužavietė irgi turi būti speciali.

Pats Vytaras dažnai naudoja virš ugnies pakabinamą puodą. Reikėtų pasidaryti reguliuojamą grandinę su įkišama vinimi ar su kuo nors kitu, kad pavyktų reguliuoti aukštį, kuriame puodas kabo virš ugnies arba virš žarijų.

Atkreipkite dėmesį į puodo ir keptuvės dugną

Parduotuvių lentynose apstu puodų, keptuvių plonu dugnu. Vis dėlto Beata Nicholson ragina nesižavėti tokiais pigiais ir abejotinos kokybės indais. Kulinarinių knygų autorė pataria rinktis puodus ir keptuves storu dugnu, nes jie gerai laiko šilumą.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt