Gyvenimas

2020.07.16 08:13

Italą į Lietuvą atviliojo meilė: santykiai baigėsi, tačiau liko restoranas

žiūrėkite reportažą
Eimantė Juršėnaitė, Ieva Ripinskytė, LRT.lt2020.07.16 08:13

Meilė lietuvei italą Mattią Rupilį atviliojo į Lietuvą, kur įkūrė nuosavą restoraną. Vyras dabar su malonumu sukasi savo restorano virtuvėje ir lankytojams pasakoja apie savo krašto tradicijas. Su portalo LRT.lt skaitytojais jis dalijasi ir itališku makaronų receptu.

Klaidžiojant po sostinės Užupio rajoną, akį patraukia nedidukas restoranėlis „Le Travi“, kurio pavadinimas, išverstas į lietuvių kalbą, reiškia „Sijos“. „Dabar tikriausiai rinkčiausi kitą pavadinimą, tačiau kai sumaniau atidaryti restoraną, mane įtikino, jog svarbiausia, kad pavadinimas skambėtų itališkai ir būtų trumpas“, – su šypsena svarsto restorano savininkas italas Mattia, jau trejus metus namais vadinantis Vilnių ir čia sukūręs savo verslą.

M. Rupilis užaugo šeimoje, turinčioje kepyklėlę, pats du dešimtmečius dirbo restoranų versle, tad patirties šioje srityje turi nemažai.

Maistas – labai svarbi italų kultūros ir istorijos dalis. Kiekviena šeima turi savo receptus, kuriuos dažniausiai perduoda iš kartos į kartą. Man aistrą gaminti perdavė močiutė – susižavėjęs žiūrėdavau, kaip ji ruošia pastą ar įvairiausius padažus, ir mokiausi. Kad galėčiau gaminti ir kitiems, supratau tik atvykęs į Lietuvą.“

Alasijaus miestelyje, Ligūrijos regione, gimęs M. Rupilis šypsosi, kad į Lietuvą jį atviliojo ne kas kita, o meilė. „Įdomiausia, kad prieš kelerius metus gyvenau Švedijoje, tačiau atostogauti grįžęs į gimtąją Italiją sutikau lietuvaitę. Įsimylėjau ir nusprendžiau įsikurti jos tėvynėje. Kadangi Vilniuje jau anksčiau buvau ne kartą apsilankęs, žinojau, kad tai man mielas miestas“, – prisimena M. Rupilis.

Jis sako, kad negąsdino nei vėsokos vasaros, nei žvarbokos žiemos, tad susikrovęs lagaminus susirado namus sostinėje, o Užupyje pamatęs patikusias patalpas nieko nelaukdamas jas išsinuomojo ir įkūrė restoraną. Jame šeimininkauja jau beveik trejus metus.

Tiesa, su lietuvaite, dėl kurios atvyko į Lietuvą, juodu nebe kartu, tačiau net ir nutrūkus santykiams mesti nuosavo verslo Mattia nenorėjo: „Buvau tam paskyręs daug laiko ir pastangų, taigi negalėjau visko palikti, negalėjau pasiduoti.“

Dabar restorano virtuvėje Mattia sukasi pats, o kartais jam talkina virtuvės šefė, atvykstanti iš Romos. Ji dažniausiai padeda galvoti meniu, nors daugelis restorane tiekiamų patiekalų – paprasti ir primenantys namuose gamintus patiekalus. „Vadovaujuosi principu „mažiau yra daugiau“, noriu gaminti ne įmantrų, o paprastą ir skanų maistą“, – apie savo viziją pasakoja M. Rupilis ir priduria, kad virtuvėje paslapčių būti negali, – jis visuomet mielai atsako į svečių klausimus.

M. Rupilis su portalo LRT.lt skaitytojais dalijasi gorgoncolos sūriu įdarytų plin makaronų receptu.

Jums reikės:

Makaronams:

– 300 g miltų;

– 3 kiaušinių.

Įdarui:

– 400 g gorgoncolos;

– 35 g sviesto;

– šiek tiek šalavijų lapų;

– žiupsnelio druskos;

– trupučio parmezano (pabarstyti baigtą patiekalą).

Kaip gaminti – vaizdo įraše.

„Ant ugnies. Italija“. Italą į Lietuvą atviliojo meilė: santykiai baigėsi, tačiau liko restoranas?

Taip pat skaitykite