Gyvenimas

2020.07.09 13:01

Gamindami valgį pritrūkote ingredientų? Ne bėda – pakeiskite juos kitais arba pasigaminkite patys

LRT.lt2020.07.09 13:01

Ko gero, daugelis yra susidūrę su ta erzinančia situacija, kai nori pradėti gaminti patiekalą, kurio taip trokšti, ir pastebi, jog tam trūksta vieno ar dviejų ingredientų.

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad tokiu atveju nereikėtų pulti į paniką ir lėkti produktų skolintis pas kaimynus. Jos teigimu, kiekvienas virtuvėje turime įvairiausių maisto produktų, kurie kartais gali pakeisti vieni kitus, nesugadinant ruošiamo patiekalo, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pasak V. Juodkazienės, daugelis namuose turi sąrašą maisto produktų, kuriuos dažniausiai galima rasti namų virtuvėje – druska, cukrus, miltai, aliejus, pienas, sviestas ir kiti kasdieniai ingredientai. Tačiau kartais nutinka, kad vienas jų pasibaigia pačiu netinkamiausiu laiku – vos pradėjus gaminti patiekalą.

Tokiais atvejais maisto ekspertė pataria gerai apgalvoti, ką dar turite savo virtuvės spintelėse ir pabandyti įsivaizduoti, kaip tai gali ne tik pagerinti vieną ar kitą patiekalą, bet ir išgelbėti jį, jeigu trūksta itin svarbaus ingrediento.

„Būna, kad reikiamu momentu baigiasi grietinė, bet nepamirškite, kad ją puikiai gali pakeisti graikiškas jogurtas, kuriuo galbūt mėgaujatės kiekvieną rytą. Arba pastebite, kad liko vos šlakelis jums reikalingo rapsų aliejaus. Bet pažiūrėkite, galbūt spintelės kampe stovi vietoj jo tinkantis saulėgrąžų ar kukurūzų aliejus.

Ką jau kalbėti apie tuos ingredientus, kurių atitikmenis galite pasigaminti patys, neiškeldami kojos iš namų – tai medus, kondensuotas pienas, pasukos, kečupas ir daugelis kitų, kuriems galite puikiai panaudoti savo maisto atsargas“, – sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė pateikia patarimų, kurie padės ne tik tada, kai virtuvėje trūksta vieno ar kito ingrediento, bet ir kai norisi sunaudoti jau užsistovėjusius maisto produktus.

Sviestas

Jei ruošiant maistą trūksta sviesto, nesijaudinkite – jis turi įvairiausių pakaitalų. Pirmiausia, jį galite pakeisti margarinu, tačiau jeigu ir jo nėra virtuvėje, galima lengvai rasti kitų alternatyvų.

„Jeigu jūsų gaminamo patiekalo recepte numatyta, kad reikia lydyto sviesto, jį puikiai galite pakeisti neutraliu aliejumi, pavyzdžiui, rapsų. Tik noriu atkreipti dėmesį, kad tam tikrai nerekomenduočiau naudoti alyvuogių aliejaus, nes jis suteiks per daug papildomo skonio, kuris gali netikti jūsų gaminamam patiekalui.

Lydytą sviestą aliejumi keiskite vienodu santykiu – vieną puodelį lydyto sviesto keičia vienas puodelis aliejaus“, – pataria V. Juodkazienė.

Medus

Nėra abejonių, kad niekas negali atstoti puikaus medaus skonio, tačiau gaminant įvairius patiekalus, kuriems šis ingredientas reikalingas, pakaitalą galima nesunkiai pasigaminti pačiam.

Jeigu recepte nurodyta, kad reikia vieno puodelio medaus, jį pakeisti galima ketvirtadaliu puodeliu granuliuoto cukraus, ištirpinus jį ketvirtadalyje puodelio vandens.

Kondensuotas pienas

Yra daugybė desertų receptų, kurių sudėtyje rastume kondensuotą pieną. Tačiau ne kiekvienas šio ingrediento visada turi namuose. Laimei, pasigaminti jį patiems – labai paprasta. Tereikia lengvai pašildyti trečdalį puodelio pieno kartu su trimis ketvirtadaliais puodelio cukraus ir 2 šaukštais sviesto.

Pasukos

Pasak maisto ekspertės, jeigu gaminant patiekalą pastebėjote, jog reikia pasukų, bet jų neturite – tereikia vos kelių ingredientų, iš kurių galėsite pasigaminti jų pakaitalą.

„Vienam puodeliui pasukų tereikia vieno puodelio paprasto jogurto arba pieno, vieno valgomojo šaukšto acto ir vieno valgomojo šaukšto citrinų sulčių, kurios sutraukia pieną ir padeda jam sutirštėti“, – sako V. Juodkazienė.

Kečupas

Karštą vasaros dieną kepate dešreles griliuje ir pastebite, kad neturite daugelio taip pamėgto kečupo? Maisto ekspertė atskleidžia, kaip galima jį pasigaminti namuose.

„Pagaminti ketvirtadalį puodelio kečupo galite naudodami 2 valgomuosius šaukštus pomidorų pastos, 2 arbatinius šaukštelius obuolių sidro acto, 2 arbatinius šaukštelius granuliuoto cukraus ir 2 arbatinius šaukštelius vandens. Galbūt išbandę šį receptą visuomet norėsite svečius nustebinti savo rankų darbo kečupu“, – sako V. Juodkazienė.

Taip pat skaitykite