Gyvenimas

2020.06.08 12:10

Pasistiprinsite ir atsigaivinsite: 4 šaltų sriubų receptai

LRT.lt2020.06.08 12:10

Orams šylant virtuvėje vis daugiau dėmesio sulaukia šaltos sriubos. Šaltibarščiai – ne vienintelis atgaivinantis patiekalas. Šaltas sriubas galima ruošti iš špinatų, smidrų ar net vyšnių. O tradiciniuose šaltibarščiuose kiaušinius ir kefyrą galima pakeisti augaliniais produktais. Įkvėpimui virtuvėje – keturi šaltų sriubų receptai,

Žalibarščiai

Tai švelni sriuba. Jai aromato suteikia mėtos ir česnakas, kurių tradiciniuose šaltibarščiuose paprastai nerasite. Be to, lėkštėje dera ir išraiškingieji smidrai.

Reikės:

Didelės saujos špinatų

2 agurkų

10 mėtos lapelių

Saujelės krapų

2 skiltelių česnako

Pusės stiklinės citrinos sulčių

1 šaukšto druskos

1 litro kefyro

2 ridikėlių

4-5 smidrų

Gaminimo būdas – laidos įraše:

„Namų virtuvės hitas“: šaltibarščių naujienos ir „žalibarščiai“

Augaliniai šaltibarščiai

Šis receptas tikrai patiks norintiems šaltibarščių be cholesterolio. Jie gaminami be kiaušinių ir su sojų pienu. Kiaušinių skonio sriubai suteiks juodoji druska.

Reikės:

100 g marinuotų burokėlių

100 g smulkiai pjaustytų šviežių agurkų

šviežių svogūnų laiškų

šviežių arba šaldytų krapų

stiklinės (ar daugiau, jei mėgstate skystesnius šaltibarščius) augalinio pieno

juodosios druskos

ketvirtadalio citrinos sulčių

Gaminimo būdas – laidos įraše:

Laikas prisiminti vasariškus patiekalus: augalinių šaltibarščių receptas ir trijų dienų iššūkis

Vengriška vyšnių sriuba

Šiai sriubai tinka ir šviežios, ir pernykštės šaldytos vyšnios. Sriubą galima išsivirti iš vakaro, tada jos skonis bus ryškesnis, nes prieskoniai – cinamonas, gvazdikėliai, vanilė – paskleis savo kvapus ir skonius.

Reikės:

Šaltai vyšnių sriubai reikės:

400 g šaldytų arba šviežių vyšnių;

400 ml vandens;

2 cinamono lazdelės;

5 gvazdikėliai;

1 šaukštelis vanilinio cukraus;

1 šaukštas medaus;

400 g natūralaus jogurto;

200 ml plakamosios grietinėlės;

1 šaukštas cukraus pudros.

Gaminimo būdas – laidos įraše:

Konkurentas lietuviškiems šaltibarščiams – rožinė vyšnių sriuba iš Vengrijos

Špinatų sriuba

Šią sriubą reikia virti, tačiau šalta ji ne mažiau skanesnė.

„Gaivi, gardi, nuostabiai švelni, praktiškai trijų ingredientų sriuba“, – pasakoja LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ vedėja B. Nicholson ir vardija, kad patiekalui reikės tik špinatų, svogūnų, bulvių ir pagardų pagal skonį.

Tiesa, ji sako, kad vietoje svogūnų galvų galima naudoti laiškinius svogūnus, o vietoje bulvių – kruopas ar bolivinių balandų sėklas.

Reikės:

1 svogūno

2 česnakų skiltelių

Alyvuogių aliejaus

3 bulvių

1 litro daržovių sultinio

150-300 g špinatų lapų

50 g tarkuoto kietojo sūrio

1 šaukšto citrinos sulčių

Druskos, pipirų

Gaminimo būdas – laidos įraše:

„Namų virtuvės hitas“: greita špinatų sriuba