Gyvenimas

2020.05.28 08:53

Pietūs pagal Ernestą Hemingway`ų – pasigaminkite jo itin mėgtą troškinį „Picadillo“

LRT RADIJO laida „Pasaulio puodai“, LRT.lt2020.05.28 08:53

Apie rašytojo Ernesto Hemingway`aus pomėgį maistui byloja tai, kad kūrėjo gyvenimo tyrinėtojai jo raštuose aptiko apie 60 įvairių patiekalų ir kokteilių receptų. LRT RADIJO laidoje „Pasaulio puodai“ jos vedėjas Vytaras Radzevičius papasakojo, kaip pasigaminti patiekalą, kuriuo mėgo ir gardžiuotis pats, ir vaišinti svečius literatūros klasikas E. Hemingway`us.

Kiekviena ispaniška (buvusi Ispanijos vicekaralystės) šalis turi savą picadillo troškinio receptą, įskaitant ir Filipinus, kur šis patiekalas vadinamas giniling arba arroz a la cubana. Patiekalo pavadinimas picadillo kilo nuo ispaniško žodžio picar. Pagal šio patiekalo gamybos būdą tiksliausiai šį žodį būtų versti taip – „smulkiai kapoti“.

Kaip LRT RADIJO laidoje „Pasaulio puodai“ pasakoja jos vedėjas V. Radzevičius, gyvendamas Kuboje, Finca Vigia name, amerikiečių rašytojas E. Hemingway`us savo svečius mėgo vaišinti būtent picadillo. Interneto platybėse laidos autoriui pavyko rasti rašytojo žmonos Mary ranka užrašytą picadillo receptą, kuriame pažymėta svarbi pastaba: razinos turi būti juodos! E. Hemingway`aus mėgtas receptas dar išskirtinis tuo, kad į troškinį dedami grūsti migdolai.

„Hemingway`us garsėjo apetitu geram maistui, gėrimams ir moterims. Jo žurnalistiniuose reportažuose, taip pat knygose bei laiškuose galima rasti patiekalų ir gėrimų aprašymų. Rašytojo gyvenimo ir kūrybos tyrinėtojai jo raštuose aptiko apie 60 įvairių patiekalų ir kokteilių receptų“, – teigia V. Radzevičius.

Picadillo troškiniui pagaminti reikės (4 porcijoms):

800 g liesos kapotos jautienos

3 kubeliais pjaustytų paprikų

2–3 susmulkintų svogūnų

3–4 traiškytų skiltelių česnako

6–8 ketvirčiais pjaustytų žalių alyvuogių

druskos ir pipirų pagal skonį

1 šaukštelio kumino

2–3 šaukštų alyvuogių aliejaus arba sviesto

4–5 pomidorų arba pomidorų savo sultyse

šiek tiek Chereso vyno

0,5 puodelio juodųjų razinų

0,5 puodelio grūstų migdolų

Keptuvėje ant riebalų pakepinkite sutraiškytus česnakus ir smulkintus svogūnus, kol viskas suminkštės. Sudėkite smulkiai sukapotą jautieną ir kepkite maišydami iki 10 minučių, kol jautiena įgaus rudą spalvą.

Į troškinį sudėkite likusias patiekalo dalis, išskyrus papriką. Jei dedate nekonservuotus pomidorus, prieš tai juos nulupkite ir susmulkinkite.

Šliūkštelėkite chereso, viską pamaišykite ir uždengę troškinkite ant nedidelės ugnies apie 10 minučių retkarčiais pamaišydami. Prieš baigdami kepti sudėkite papriką ir pamaišydami kaitinkite troškinį tol, kol paprika bus karšta. Patiekite su virtais ryžiais.

Plačiau – gegužės 20 d. laidos „Pasaulio puodai“ įraše.

Parengė Indrė Česnauskaitė.