Gyvenimas

2020.05.17 19:47

Pavalgius – nemalonūs pojūčiai kairėje ar dešinėje pilvo pusėje? Unikauskas vardija priežastis ir išeitis

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2020.05.17 19:47

Daug kas galvoja, kad skausmą dešinėje pilvo pusėje sukelia tulžies akmenys, bet LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas pažymi – taip yra ne visada. Nemalonų maudimą kairėje pilvo pusėje pavalgęs irgi yra jautęs ne vienas – dažniausiai taip apie save praneša sutrikusi kasa.

Daugelis bent kartą gyvenime po valgio yra jautę dešinės ar kairės pusės pilvo skausmą. Kodėl taip nutinka?

Dešinėje pusėje yra kepenys, kasos galvutė, čia įsitaisiusi ir tulžies pūslė. Visi šie organai yra labai susiję: iš kepenų išeina tulžies latakas, latakas išeina ir iš tulžies pūslės – šie latakai susijungia ir bendras latakas yra prisitvirtinęs prie kasos, tiksliau – kasos galvutės. Lataką turi ir pati kasa. Joje kasos latakas ir bendrasis tulžies bei kepenų latakas susijungia į vieną, o šis yra prisitvirtinęs prie dvylikapirštės žarnos.

„Mes kažko pavalgėme, taip pat – ir riebaus maisto. Kepenys išskyrė tulžies, bet pati tulžies pūslė susitraukė, nes reikia suvirškinti riebalus. Riebalus skaido tulžis, negana to, jai į pagalbą ateina kasa, kuri išskiria fermentą lipazę. Yra laikoma, kad tulžis padaro maždaug 60 proc. darbo, likusius 40 proc. darbo padaro kasa“, – pasakoja profesorius.

Daug kas galvoja, kad skausmą dešinėje pilvo pusėje sukelia tulžies akmenys, bet taip yra ne visada. Juk ir pašalinus tulžies pūslę skausmas ne visada praeina.

Tačiau ties vieta dvylikapirštėje žarnoje, kur prisitvirtina bendras tulžies ir kasos latakas, yra raumeninis žiedas, kuris paprastai atsiveria ir taip praleidžia sultis tekėti toliau. Visgi būna situacijų, kai šis raumeninis žiedas ima ir užsiveržia, o atitekėjusi tulžis su kasos sultimis pratekėti negali. Spaudimas latakuose didėja ir taip imame justi nemalonius pojūčius, tai gali būti ir skausmas.

Pilvo skausmą dešinėje pusėje sukelia:

– akmenys tulžies latakuose,

– uždegimai,

– tulžies latakų spazmai.

Daug kas galvoja, kad skausmą dešinėje pilvo pusėje sukelia tulžies akmenys, bet taip yra ne visada. Juk ir pašalinus tulžies pūslę skausmas ne visada praeina. Gali nutikti ir taip, kad daktarui atlikus ultragarsinį tyrimą jis jums praneš, kad jokie akmenys nesusidarė, o skausmą vis tiek jausite.

A. Unikauskas vardija, kodėl taip gali nutikti. Priežastys, sukeliančios skausmą dešinėje pilvo pusėje:

– tulžies latakų sienelę veikiantys toksinai, t. y. atsiradusi uždegiminė reakcija, dažniausiai – į netinkamą maistą,

– estrogenai – kai jų kiekis per didelis, jie gali imti dirginti tulžies pūslę,

– insulinas, kuris aktyvuoja simpatinę nervų sistemą ir dvylikapirštėje žarnoje esantis raumeninis raukas spazmuoja,

– daug liesų baltymų maiste, nes per dideli liesų baltymų kiekiai didina insulino kiekį kraujyje, o kai insulino kiekis kraujyje didelis, dvylikapirštės žarnos raumeninis žiedas ima susitraukinėti ir tulžiai bei kasos sultims pratekėti sunkiau,

– dažnas užkandžiavimas, jeigu tai nesusiję su akmenimis – dažnai valgydami jūs neduodate savo organizmo sistemoms pailsėti ir pačioms save suremontuoti,

– per daug omega-6 riebalų rūgščių maiste – jų reikia, bet kai jų per daug, jos sukelia uždegimus ir pirmiausiai – tulžies ir kasos latakuose.

Kodėl pavalgius skauda pilvą: badytis gali ir toksinai, ir prastas mitybos racionas

Anot laidos „Klauskite daktaro“ vedėjo, dėl skausmo kairėje pilvo pusėje gali būti kaltas ne vienas organas ar veiksnys: tai gali lemti ir blužnis, ir inkstų akmenys, ir žarnyno, širdies problemos, tačiau dažniausiai skausmą kairėje pilvo pusėje vis dėlto sukelia kasa.

Jums nepatinka šviežios daržovės, jūs jas visas kaitinate, garinate. Fermentai aukštoje temperatūroje skyla ir jų trūksta – kasa priversta dirbti intensyviau.

Pilvo skausmą kairėje pusėje sukelia:

– blužnis,

– inkstų akmenys,

– žarnyno problemos,

– širdis,

– kasa.

Svarbu priminti, kokias funkcijas atlieka kasa. Egzokrininė kasos funkcija – išskirti virškinimo fermentus: riebalams skaidyti – lipazę, angliavandeniams – amilazę, baltymams – proteazę. Endokrininė kasos funkcija – į kraują išskirti hormonus, dažniausiai minimi hormonai – insulinas ir gliukagonas.

„Insulinas mažina cukraus kiekį kraujyje, gliukagonas – didina. Žiūrėkite, kaip išeina: jeigu mes valgome maistą, kuriame mažai fermentų, kasa priversta jų gaminti daugiau. Kita vertus, jeigu valgome maistą, kuris padidina cukraus kiekį kraujyje, t. y. angliavandenius, reikia daug insulino – kasa vėlgi apkraunama“, – pažymi gydytojas.

Priežastys, sukeliančios skausmą kairėje pilvo pusėje, kai atsakinga kasa:

– daug angliavandenių turinti mityba, nes per dideli insulino kiekiai skatina oksidaciją, uždegimus,

– tulžies akmenys,

– alkoholis, ypač derinamas su daug riebaus maisto,

– perdirbtas maistas,

– neprotingas vaistų vartojimas.

Tad jei po valgio nenorite jausti nemalonių pojūčių, vadovaukitės trimis paprastomis taisyklėmis.

1. Pusė visų vartojamų daržovių turėtų būti šviežios

„Fermentų reikia. Pavyzdžiui, jums nepatinka šviežios daržovės, jūs jas visas kaitinate, garinate. Fermentai aukštoje temperatūroje skyla ir jų trūksta – kasa priversta dirbti intensyviau“, – komentuoja A. Unikauskas.

2. Neužkandžiaukite

Dar geriau būtų laikytis protarpinio badavimo, bet medikas perspėja – prieš to imdamiesi turite pasitarti su savo gydytoju, ar jūs asmeniškai galite taikyti protarpinio padavimo principus.

3. Nepiktnaudžiaukite riebalais

Jeigu jums nustatytas lėtinis pankreatitas, daktaras pataria į didelį riebalų kiekį maiste žiūrėti labai atsargiai. Dėl to, ar ir kiek riebalų galite suvartoti, taip pat turėtumėte pasitarti su savo gydytoju.

„Duokite laiko savo organizmui atsistatyti, neapkraukite jo per dažnu valgymu. Žiūrėkite, ką dedate į burną, ir pasirūpinkite, kad jūsų lėkštėje netrūktų šviežių daržovių“, – apibendrina profesorius.

Plačiau – gegužės 11 d. laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Kodėl pavalgius skauda pilvą: badytis gali ir toksinai, ir prastas mitybos racionas