Gyvenimas

2020.05.15 22:01

Virtuvės šedevrai iš laukinių žolių: gardus ir sveikas ryškiaspalvis pestas

LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt2020.05.15 22:01

Vos išgirdus žodį „pestas“, prieš akis išnyra Italijos virtuvės šedevrai, tačiau ryškiaspalvį pesto padažą vis dažniau galima sutikti ir pas lietuvius. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ viešėjusi Ukmergės rajone gyvenanti Genovaitė Sakalauskienė papasakojo, kaip iš lauke augančių žolių pasigaminti lietuvišką pestą.

Genutė augina ekologiškas daržoves ir uogas, o sušilus orams keliauja į pievą rinkti ten augančių žolelių. „Renku žoles, gaminu sau ir kitiems siūlau pasigaminti visokias vitaminingas lauko ir miško žolių salotas, arbatas ir pyragus“, – pasakoja Genovaitė ir rodo, kaip iš dilgėlių, garšvų, meškinių česnakų pasigaminti labai skanų patiekalą – pestą.

Pestą galima valgyti su įvairiais patiekalais: užsitepus ant duonos ar batono kaip sumuštinį, taip pat su įvairiomis kruopomis – grikiais, perlinėmis kruopomis, – makaronais.

„Pestas ne tik skonį pagerins, bet ir duos visokių vitaminų, mineralų, geležies, folinės rūgšties“, – sako Genovaitė.

Genovaitės laukinių žolių pesto padažui reikės:

1 didelė sauja nuplikytų dilgėlių

2–3 saujos garšvų

sauja meškinių česnakų

sauja anakardžių ir migdolų mišinio

80–100 g kietojo sūrio

1 kupinas šaukštas svarainių (arba citrinų) sulčių

keli šaukštai alyvuogių aliejaus

keli dosnūs žiupsniai druskos

Gaminimo būdas – įraše:

Puikiai tiks bet kuriam garnyrui gardinti: ūkininkė Genovaitė Sakalauskienė dalinasi laukinių žolių pesto receptu

Taip pat skaitykite