Šis receptas tikrai patiks norintiems šaltibarščių be cholesterolio – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ projekto „Tapk auGalingas“ vadovė Meda Simanavičiūtė siūlo pasigaminti augalinius šaltibarščius be kiaušinių ir su sojų pienu.
Orai po truputį šyla, tad laikas prisiminti vasariškus patiekalus. Šaltibarščiai – vienas jų, tik M. Simanavičiūtė siūlo išbandyti kiek kitokius, augalinius šaltibarščius.
„Iššūkiu „Tapk auGalingas“ skatiname išmėginti augalinę mitybą. Žinau, kad šaltibarščius lietuviai tikrai labai mėgsta ir juo labai dažnai mėgaujasi šiltomis pavasario ar karštomis vasaros dienomis. Šis patiekalas puikiai tiks tam, kad karštomis dienomis neapsunkintumėte savo skrandžio. Tai – augalinė jo versija“, – sako ji.

Augaliniams šaltibarščiams reikės:
100 g marinuotų burokėlių
100 g smulkiai pjaustytų šviežių agurkų
šviežių svogūnų laiškų
šviežių arba šaldytų krapų
stiklinės (ar daugiau, jei mėgstate skystesnius šaltibarščius) augalinio pieno
druskos
ketvirtadalio citrinos sulčių
Ar žinojote, kad juodoji druska savo skoniu panaši į kiaušinius? Jeigu mėgstate kiaušinio skonį šaltibarščiuose, galite naudoti būtent juodąją druską. Šaltibarščiai taps lengvesne be cholesterolio versija.
Pirmiausia į dubenį supilkite pieną ir į jį išspauskite citrinos sultis. „Rekomenduoju naudoti sojų pieną, kadangi jis tirštesnis. Citrina padės sutraukti pieną, dėl to jis taps panašesnis į kefyrą“, – pasakoja M. Simanavičiūtė.
Į pieną išspaudę citrinos sultis kelias minutes palaukite, kad pienas būtų sutrauktas. Tada galite dėti burokėlius – projekto „Tapk auGalingas“ vadovė rekomenduoja išmėginti obuolių sultyse marinuotus burokėlius.

Tada į dubenį sudėkite agurkus ir viską paskaninkite druska. Ar žinojote, kad juodoji druska savo skoniu panaši į kiaušinius? Jeigu mėgstate kiaušinio skonį šaltibarščiuose, galite naudoti būtent juodąją druską. „Šaltibarščiai taps lengvesne be cholesterolio versija“, – pažymi M. Simanavičiūtė.
Įpylę šaltibarščių į dubenį juos pagardinkite svogūnų laiškais ir krapais. Ne paslaptis, kad lietuviai šį patiekalą labai mėgsta valgyti su karštomis virtomis ar keptomis bulvėmis – jos tiks ir prie augalinių šaltibarščių.
Plačiau – balandžio 28 d. laidos „Labas rytas, Lietuva“ įraše.
Parengė Indrė Česnauskaitė.