Džiaugtis garstyčių teikiamomis naudomis reikia atsargiai, tačiau tikrai galima – garstyčios ypač didelę naudą teikia virškinimui, pavyzdžiui, gelbėja apsinuodijus, nes skatina toksinų šalinimą. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas perspėja, kam vartoti garstyčių nerekomenduojama, o kam galima, bet su didele atida.
Garstyčios turi milžiniškų galių mūsų sveikatai – jos gerina virškinimą, padeda spręsti odos problemas, taip pat yra nepamainomas pagalbininkas, kai puola peršalimas. Senovės Graikijos ir Romos civilizacijų medikai garstyčių sėklas naudojo kvėpavimo sistemos ligoms gydyti, žarnyno parazitams šalinti, skausmams lengvinti. Su garstyčiomis reikia elgtis atsargiai, tačiau jų stulbinančiomis galiomis tikrai galima pasinaudoti.
„Garstyčių sėklose yra vitaminų A, B6, B9, C, D, taip pat omega-3 riebalų rūgščių ir mineralų, tokių kaip magnis, kalis, selenas, manganas, fosforas ir varis. Garstyčių sėklose yra antioksidantų gliukozinolatų ir izocionatų, kurie lėtina vėžio ląstelių augimą, bei sinigrino, turinčio priešvėžinių, antibakterinių, priešgrybelinių ir žaizdų gijimą skatinančių savybių“, – pasakoja A. Unikauskas.
Garstyčių sėklos gali apsaugoti ir gydyti nuo psoriazės sukeltų pažeidimų. Kinijoje atliktas tyrimas parodė, kad garstyčių sėklų vartojimas gali padėti pašalinti simptomus, susijusius su kontaktiniu dermatitu, skatinti audinių gijimą.

Garstyčių sėklos padeda kovoti su pėdų grybeliu
Garstyčių sėklų pasta išties gali palengvinti pėdų grybelį. Taip pat rekomenduojama 20–30 minučių kojas pamirkyti vonelėje su ąžuolų žievės nuoviru, įlašinus kelis lašus garstyčių aliejaus arba įbėrus garstyčių miltelių. Tačiau po tokios procedūros kojas reikia kruopščiai nusausinti arba leisti joms visiškai išdžiūti, bet nenuskalauti vandeniu. Tokį gydymą reikėtų tęsti bent 3 savaites.
Garstyčių sėklos padeda apsinuodijus
Anot profesoriaus, garstyčių sėklos valo iš organizmo toksinus: „Jeigu apsinuodijote, pavyzdžiui, alkoholiu ar maistu, jums padės garstyčių sėklų nuoviras, kuris pagelbės atsikratyti toksinų iš organizmo.“
Garstyčių sėklos – magnio ir seleno šaltinis
Abu šie mineralai yra susiję su astma, menopauze, migrena, infarkto rizika, diabetu, tad garstyčių sėklos gali palengvinti šių ligų simptomus.
Garstyčios padeda esant slogai
Vos prasidėjus pirmiesiems slogos, peršalimo simptomams, reikalinga karšta pėdų vonelė. Po pėdomis pasidėję garstyčių lapelių ar į vandenį įbėrę garstyčių miltelių pamirkykite kojas 10–15 minučių. Tada gerai nusišluostykite, apsimaukite vilnones kojines ir pirmyn po antklode, pasakoja A. Unikauskas.

Garstyčių nerekomenduojama nėščioms moterims, taip pat sergantiems plaučių tuberkulioze, inkstų ir tulžies pūslės ligomis.
Garstyčios padeda kovoti su skausmu
Garstyčios lengvina sąnarių, raumenų įtampos skausmus. Tam naudojami garstyčių pleistrai arba gulėjimas vonioje su pora šaukštelių garstyčių miltelių.
Garstyčios – į pagalbą esant odos problemoms
„Garstyčių sėklos gali apsaugoti ir gydyti nuo psoriazės sukeltų pažeidimų. Kinijoje atliktas tyrimas parodė, kad garstyčių sėklų vartojimas gali padėti pašalinti simptomus, susijusius su kontaktiniu dermatitu, skatinti audinių gijimą“, – teigia medikas.

Garstyčių sėklos padeda virškinimui
Garstyčių sėklos skatina apetitą, gerina skrandžio sulčių išskyrimą, virškinimą, tačiau atsargiai – nepiktnaudžiaukite garstyčiomis.
„Garstyčių nauda išties plati, tačiau noriu įspėti, kad piktnaudžiauti jomis nereikėtų vaikams ir garbaus amžiaus žmonėms. Atsargiai vartokite, jei sergate skrandžio opa, esate alergiškas, sergate inkstų uždegimu. Garstyčių nerekomenduojama nėščioms moterims, taip pat sergantiems plaučių tuberkulioze, inkstų ir tulžies pūslės ligomis, o turintiems skydliaukės sutrikimų garstyčių sėklas galima vartoti tik išvirtas, bet ne žalias“, – kalba gydytojas.
Plačiau – sausio 16 d. laidos „Klauskite daktaro“ įraše.
Parengė Indrė Česnauskaitė.