Gyvenimas

2020.04.29 21:42

Patiekalas, į virtuvę sukviesiantis indiškus kvapus – greitas, paprastas ir aromatingas „Palak panyras“

LRT RADIJO laida „Pasaulio puodai“, LRT.lt2020.04.29 21:42

Pavasarį žmonės pavargę nuo sunkaus maisto, tad LRT RADIJO laidoje „Pasaulio puodai“ bendrovės „Taurakalnis“ kūrybos direktorė Monika Čereškaitė siūlo pasigaminti indišką „Palak panyrą“. Šį patiekalą pagaminti, kaip ir valgyti, itin lengva, be to, jis pritaikytas karantinui, nes patiems gaminti sūrio nereikės.

Laidoje „Pasaulio puodai“ svečiavusis maisto gamybos bendrovės „Taurakalnis“ kūrybos direktorė M. Čereškaitė papasakojo ne tik apie maitinimo verslui tekusius iššūkius per karantiną, patirtį gaminant maistą bei gyvenimo nuotykius, bet ir pasidalijo indiško patiekalo, pritaikyto karantinui, receptu.

Jau pavasaris, tad žmonės pavargę nuo sunkaus maisto, įsitikinusi M. Čereškaitė. Lengvai padaromas ir gardus „Palak panyras“ – jos vienas firminių patiekalų, kurį draugai visąlaik prašo pagaminti. Tai indiškas, šiek tiek aštrus patiekalas su daržovėmis ir sūriu.

„Šis receptas pritaikytas karantino sąlygoms, supaprastintas, kad nereikėtų patiems daryti sūrio. Kai reikia greitai ką nors sukonstruoti, pati sūrio negaminu, kad tai neužimtų daug laiko. Naudoju arba lietuvišką baltą sūrį, arba perku turkiškoje parduotuvėje“, – pasakoja laidos viešnia.

Patiekalui reikės:

3 skiltelių česnako

15 g smulkinto imbiero

1 svogūno

aitriosios paprikos pagal skonį

aliejaus kepti

malto kumino

„Garam masalos“ prieskonių (nebūtina)

druskos

3 pomidorų

200 g špinatų

300 g panyro sūrio (galima naudoti turkišką arba lietuvišką varškės sūrį su kmynais)

100 ml grietinėlės

žaliosios citrinos

kalendros

ryžių

Smulkintą česnaką, imbierą, svogūną ir aitriąją papriką apkepinkite gerai įkaitintoje keptuvėje. Įdėkite prieskonių: malto kumino, jeigu turite – „Garam masalos“ ir vėl pakepinkite. Pagal skonį įberkite druskos ir dar šiek tiek pakepkite, kad viskas lengvai apskrustų.

Dabar – pomidorų eilė. Sudėjus su trečdalius supjaustytų pomidorų viską reikėtų patroškinti. Galima įpilti šiek tiek vandens. Patroškinus reikėtų sudėti špinatus: jeigu dedate šaldytus, dėkite iškart; jei dedate šviežius, prieš dėdami apipilkite karštu vandeniu, kad jie subliukštų, bet neprarastų spalvos.

Jeigu norite patiekalo, kurį valgant būtų galima daugiau kramtyti, troškinio netrinkite, tačiau paprastai viskas sutrinama trintuvu puode ar gilioje keptuvėje. Šiek tiek sutrintą masę vėl patroškinkite.

Sudėkite likusius pomidorų gabaliukus, trumpai patroškinkite. Sumeskite kubeliais pjaustytą sūrį ir trumpai kepkite, kad jis tik truputėlį sušiltų. Svarbu sūrio neperkepti, kad jis netaptų vientisa mase. Paskutinis ingredientas – grietinėlė. Ją supylus reikėtų viską vėl trumpai patroškinti.

Gardžiuokitės su virtais ryžiais, patiekdami puoškite patiekalą žaliąja citrina, apibarstykite kalendra.

Visas pokalbis – balandžio 22 d. laidos „Pasaulio puodai“ įraše. Laidą veda Vytaras Radzevičius.

Parengė Indrė Česnauskaitė.