Naujienų srautas

Gyvenimas2020.04.03 19:33

Soti ir lengva, sušildanti ir atgaivinanti – TOP 10 Beatos Nicholson sriubų receptų

„Nesvarbu, koks metų laikas, vis tiek norisi sriubos“, – sako LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ vedėja Beata Nicholson. Ji rodo, kad sriubų gali būti pačių įvairiausių – sušildančių, atgaivinančių, sočių, lengvesnių, pikantiškų pasaulio virtuvės skonių ar lietuvio skrandžiui artimesnių, klasikinių. Jūsų dėmesiui – dešimt Beatos Nicholson sriubų receptų.

1. Prancūziška svogūnų sriuba

Jeigu namuose po žiemos sezono kaip tik užsiliko svogūnų, kurie prašyte prašosi būti suvartojami, išsivirkite klasikinę prancūzišką svogūnų sriubą. Jai nereikės imantrių ingredientų, o ir skonis nustebins net tuos, kurie savęs nelaiko svogūnų mėgėjais.

Tiesa, klasikinės svogūnų sriubos gaminimo procesas reikalauja pastangų ir laiko, tad puikiai tiks ilgoms karantino dienoms. „Prancūziška svogūnų sriuba yra neįsivaizduojama be naminio, ilgai virto jautienos sultinio“, – sako B. Nicholson ir dalijasi nemarios prancūzų virtuvės klasikos receptu.

Reikės:

Kaulų sultiniui:

2 kg jautienos kaulų

2–3 svogūnų

3–4 morkų

1 česnako galvos

½ saliero gumbo

1 pastarnoko

4 laurų lapelių

druskos

juodųjų pipirų

vandens

Sriubai:

1 kg svogūnų

50–60 g sviesto

aliejaus

2 šaukštų miltų

300 g baltojo sauso vyno

3 skiltelių česnako

1 šaukštelio džiovintų čiobrelių

jautienos sultinio

2 šaukštų balzaminio acto

citrinos sulčių arba baltojo vyno acto

Skrebučiams:

prancūziško batono

1 česnako skiltelės

griujero sūrio

Gaminimo būdas – įraše:

Gausus svogūnų derlius? Sužibėkite virtuvėje išvirdami klasikinę prancūzišką sriubą!

2. Itališka daržovių ir makaronų sriuba minestronė

Jei už prancūzų virtuvę jums arčiau širdies italų šedevrai, pabandykite išsivirti klasikinės itališkos daržovienės, dar kitaip vadinamos minestrone.

Beje, šios italų klasika laikomos sriubos receptą B. Nicholson pasiskolino iš knygos „Karalienės Bonos virtuvė: įkvepiančios LDK asmenybės gyvenimo istorija + 29 renesansiniai receptai“, kurioje nugulė mėgstamiausi karalienės Bonos receptai.

Reikės:

400 g savo sultyse konservuotų pomidorų

400 g konservuotų raudonųjų pupelių

4 nedidelės morkos

1 poras

1 cukinija

1 svogūnas

150 g baltagūžio kopūsto

3 daržovių sultinio kubeliai

2 skiltelės česnako

3 lauro lapai

4–5 gvazdikėliai

Gaminimo būdas – įraše:

Klasikinė daržovių ir makaronų sriuba, nepaliksianti abejingų – italų išpuoselėta minestronė

3. Keptų daržovių sriuba

„Sriuba yra pagarbos daržui maistas. Į ją galime sudėti tai, kas galbūt nėra pirmo gražumo, bet būtinai yra pirmo skanumo“, – sako B. Nicholson, rodanti, kaip išsivirti gardžią daržovienę.

Keptų daržovių sriubą galite gardinti kaip panorėję – grietine, jogurtu, pesto padažu ar skanauti su gardžia duona.

Reikės:

10 vidutinio dydžio pomidorų

1 cukinijos

2 paprikų

2 saldžiųjų bulvių

1 česnako galvos

1 rausvojo svogūno

1 saujos bazilikų lapelių

1 l daržovių sultinio

1 šaukštelio raudonojo vyno acto

Gaminimo būdas – laidos įraše:

Beatos virtuvė. Naujas sezonas ir nauja rubrika – „Giminės receptai“!

4. Lengva azijietiška sriuba

Nors gali pasirodyti, kad norint išgauti egzotišką skonį virtuvėje reikia turėti krūvą įvairių prieskonių, B. Nicholson tikina, jog gaminant azijietišką sriubą pakaks vien druskos ir pipirų.

Azijietišką sriubą išbandyti vertėtų ir todėl, kad jos ruošimas virtuvėje neatims daug laiko – sriuba išverda daug greičiau nei tradicinės lietuvių mėgstamos burokėlių ar vištienos sriubos.

Anot B. Nicholson, azijietiška sriuba – tikras džiaugsmo ir atgaivos eliksyras: lengvai pagaminamas, kvapnus ir skrandžio neapsunkinantis patiekalas.

Reikės:

300 g maltų kalakuto šlaunelių

300 g cukinijų

druskos

juodųjų pipirų

250 g šitakių

nykščio dydžio imbiero šaknies

1 šaukšto kepintų sezamų aliejaus

alyvuogių aliejaus

2 morkų

½ brokolio

1 aitriosios paprikos

4–5 česnakų skiltelių

1½ l vištienos sultinio

4 šaukštų sojų padažo

kalendrų lapelių

žaliųjų citrinų sulčių

Gaminimo būdas – laidos įraše:

Leis ir sušilti, ir pafantazuoti: kelkitės į Aziją su lengvai paruošiama rytietiška sriuba

5. Vištienos ir saldžiųjų bulvių sriuba

„Sriuba yra jėga. Sriuba yra stiprybė. Sriuba yra pats fantastiškiausias namų maistas. Sriuba gali būti šildanti, įkraunanti, suteikianti daug energijos. Taip pat tai yra tobuliausias, jaukiausias namų maistas“, – įsitikinusi B. Nicholson.

Šios sriubos sultinį patariama virtis patiems, tačiau jeigu labai skubate ir neturite tam laiko, sultinį galite naudoti kubeliais arba milteliais.

Reikės:

400–500 g vištos šlaunelių mėsos

3 skiltelių česnako

100 g ryžių

nykščio dydžio imbiero šaknies

2 nedidelių saldžiųjų bulvių

100 g špinatų lapelių

2 citrinų sulčių

2 l vištienos sultinio

1 aitriosios paprikos

4 šaukštų sojų padažo

krapų, petražolių lapelių

Gaminimo būdas – įraše:

Fantastiškiausias patiekalas namuose: Beata Nicholson gamina sveiką ir labai lengvą vištienos bei saldžiųjų bulvių sriubą

6. Indiškas žirnių troškinys su moliūgais

„Tiems, kurie ieško naujų, įdomių idėjų su sveikesniais produktais, galbūt patiks geltonųjų žirnių troškinys, įkvėptas Indijos virtuvės“, – sako B. Nicholson ir prisipažįsta esanti didelė indų virtuvės gerbėja.

Ji siūlo pasigaminti sušildysiantį troškinį-sriubą iš puikiai visiems žinomų žirnių.

„Indija yra didžiulė šalis ir kiekvienas jos regionas turi skirtingus ypatumus, tačiau siūlau pasigaminti paprastą, plačiai sutinkamą patiekalą – žirnių troškinį, vadinamą „dala“, – sako B. Nicholson.

Jam pakaks paprastų ingredientų, o indiškų prieskonių mišinį garam masala galite pasidaryti ir patys. „Prieskonių negailėkime, kad troškinio skonis būtų ryškesnis“, – pataria B. Nicholson.

Reikės:

1 nedidelio moliūgo

700 g išvirtų žirnių

1 l daržovių sultinio

2 lauro lapų

1 cinamono lazdelės

1 šaukštelio tarkuotos imbiero šaknies

400 ml kokosų pieno

1 šaukštelio kuminų sėklų

1½ šaukštelio garam masala prieskonių

1 svogūno

1 česnako skiltelės

5 šaukštų kokosų aliejaus

saujos šviežių kalendrų lapelių

druskos

Gaminimo būdas – įraše:

Lengvai ir sveikai: skaldyti žirniai – indiškame troškinyje

7. Moliūgų sriuba

„Nėra nuostabesnio dalyko nei moliūgų sriuba“, – apie jaukius virtuvės malonumus kalba B. Nicholson. Ji pataria sezonines daržoves panaudoti sriubai.

Laidos „Beatos virtuvė“ vedėja priemena, jog gaminant moliūgą svarbu jį visų pirma iškepti orkaitėje – taip atsiskleidžia visos skoninės daržovės savybės, moliūgas tampa saldesnis.

Reikės:

1 sviestinio moliūgo

alyvuogių aliejaus, druskos

2 svogūnų

1 česnako skiltelės

1–1,5 l vandens

šviežiai malto muskato

50–100 ml grietinėlės

šviežiai maltų pipirų

šlakelio citrinos sulčių

Gaminimo būdas – įraše:

„Namų virtuvės hitas“: du moliūgų sriubos variantai

8. Šiupininė

„Solianka“ vadinama šiupininė sriuba populiari ir mėgstama lenkų, latvių, vokiečių ir kitų Europos šalių gyventojų. Nenuostabu, sako B. Nicholson – joje daug mėsos, o gardaus rūgštumo suteikia rauginti agurkėliai.

Soti, turtinga ir žiemiškai tiršta – pasak Beatos, tokia yra „Solianka“, padėsianti susigrąžinti po žiemos prarastus vitaminus ir energiją.

Reikės:

0,5 kg jautienos

70 g perlinių kuopų

2 bulvių

2 svogūnų

2 česnako skiltelių

1 šaukšto pomidorų pastos

1 saliero koto (apie 80 g)

1 morkos

4 virtų ir rūkytų dešrelių

100 g virto kumpio

2 raugintų agurkų

0,5 l raugintų agurkų sūrymo

Gaminimo būdas – įraše:

Soti, turtinga ir žiemiškai tiršta: pasak Beatos, „Solianka“ – vitaminų sriuba

9. Perlinių kruopų sriuba

Nenorintiems klajoti po pasaulio virtuves ir ieškoti įmantrių skonių, B. Nicholson siūlo pasigaminti lietuviams gerai pažįstamą perlinių krupų sriubą. „Beatos virtuvės“ vedėja sako, jog reikia valgyti tokį maistą, kad jaustum pasitenkinimą, jaukumą, džiaugsmą.

Todėl ji rodo, kaip pasigaminti patiekalą, kuris truputėlį primena sriubą, truputėlį – troškinį, tačiau užpildo skrandžius šiluma, sotumu bei jaukumu. Patiekalas gaminamas su perlinėmis kruopomis ir daržovėmis, tad puikiai tiks norintiems valgyti lengviau bei sveikiau.

Išsamus sriubos receptas ir gaminimo būdas – laidos įraše:

„Namų virtuvės hitas“: perlinių kruopos sriuba

10. Špinatų sriuba

„Gaivi, gardi, nuostabiai švelni, praktiškai trijų ingredientų sriuba“, – pasakoja B. Nicholson ir vardija, kad patiekalui reikės tik špinatų, svogūnų, bulvių ir pagardų pagal skonį.

Tiesa, ji sako, kad vietoje svogūnų galvų galima naudoti laiškinius svogūnus, o vietoje bulvių – kruopas ar bolivinių balandų sėklas.

„Į puodą, kuriame virsiu sriubą, įpilu šaukštą aliejaus, beriu svogūnus ir labai lengvai pakepinsu juos. Taip pat čia dar dedu dvi skilteles česnako.

Tada sudedu bulves ir užpilu daržovių sultinio gerą litrą su trupučiu. Daug špinatų, kokius 300 g. Jeigu norite, galite nedėti sūrio, bet aš įdėsiu truputėlį sūrio dėl gilesnio skonio“, – apie gaminimą pasakoja B. Nicholson.

Beje, ši špinatų sriuba ne mažiau gardesnė ir šalta!

Išsamus sriubos receptas ir gaminimo būdas – laidos įraše:

„Namų virtuvės hitas“: greita špinatų sriuba
LRT yra žiniasklaidos priemonė, sertifikuota pagal tarptautinę Žurnalistikos patikimumo iniciatyvos programą

Naujausi, Skaitomiausi