„Nesvarbu, koks metų laikas, vis tiek norisi sriubos“, – sako LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ vedėja Beata Nicholson. Ji rodo, kad sriubų gali būti pačių įvairiausių – sušildančių, atgaivinančių, sočių, lengvesnių, pikantiškų pasaulio virtuvės skonių ar lietuvio skrandžiui artimesnių, klasikinių. Jūsų dėmesiui – dešimt Beatos Nicholson sriubų receptų.
1. Prancūziška svogūnų sriuba
Jeigu namuose po žiemos sezono kaip tik užsiliko svogūnų, kurie prašyte prašosi būti suvartojami, išsivirkite klasikinę prancūzišką svogūnų sriubą. Jai nereikės imantrių ingredientų, o ir skonis nustebins net tuos, kurie savęs nelaiko svogūnų mėgėjais.
Tiesa, klasikinės svogūnų sriubos gaminimo procesas reikalauja pastangų ir laiko, tad puikiai tiks ilgoms karantino dienoms. „Prancūziška svogūnų sriuba yra neįsivaizduojama be naminio, ilgai virto jautienos sultinio“, – sako B. Nicholson ir dalijasi nemarios prancūzų virtuvės klasikos receptu.

Reikės:
Kaulų sultiniui:
2 kg jautienos kaulų
2–3 svogūnų
3–4 morkų
1 česnako galvos
½ saliero gumbo
1 pastarnoko
4 laurų lapelių
druskos
juodųjų pipirų
vandens
Sriubai:
1 kg svogūnų
50–60 g sviesto
aliejaus
2 šaukštų miltų
300 g baltojo sauso vyno
3 skiltelių česnako
1 šaukštelio džiovintų čiobrelių
jautienos sultinio
2 šaukštų balzaminio acto
citrinos sulčių arba baltojo vyno acto
Skrebučiams:
prancūziško batono
1 česnako skiltelės
griujero sūrio
Gaminimo būdas – įraše:
2. Itališka daržovių ir makaronų sriuba minestronė
Jei už prancūzų virtuvę jums arčiau širdies italų šedevrai, pabandykite išsivirti klasikinės itališkos daržovienės, dar kitaip vadinamos minestrone.
Beje, šios italų klasika laikomos sriubos receptą B. Nicholson pasiskolino iš knygos „Karalienės Bonos virtuvė: įkvepiančios LDK asmenybės gyvenimo istorija + 29 renesansiniai receptai“, kurioje nugulė mėgstamiausi karalienės Bonos receptai.

Reikės:
400 g savo sultyse konservuotų pomidorų
400 g konservuotų raudonųjų pupelių
4 nedidelės morkos
1 poras
1 cukinija
1 svogūnas
150 g baltagūžio kopūsto
3 daržovių sultinio kubeliai
2 skiltelės česnako
3 lauro lapai
4–5 gvazdikėliai
Gaminimo būdas – įraše:
3. Keptų daržovių sriuba
„Sriuba yra pagarbos daržui maistas. Į ją galime sudėti tai, kas galbūt nėra pirmo gražumo, bet būtinai yra pirmo skanumo“, – sako B. Nicholson, rodanti, kaip išsivirti gardžią daržovienę.
Keptų daržovių sriubą galite gardinti kaip panorėję – grietine, jogurtu, pesto padažu ar skanauti su gardžia duona.

Reikės:
10 vidutinio dydžio pomidorų
1 cukinijos
2 paprikų
2 saldžiųjų bulvių
1 česnako galvos
1 rausvojo svogūno
1 saujos bazilikų lapelių
1 l daržovių sultinio
1 šaukštelio raudonojo vyno acto
Gaminimo būdas – laidos įraše:
4. Lengva azijietiška sriuba
Nors gali pasirodyti, kad norint išgauti egzotišką skonį virtuvėje reikia turėti krūvą įvairių prieskonių, B. Nicholson tikina, jog gaminant azijietišką sriubą pakaks vien druskos ir pipirų.
Azijietišką sriubą išbandyti vertėtų ir todėl, kad jos ruošimas virtuvėje neatims daug laiko – sriuba išverda daug greičiau nei tradicinės lietuvių mėgstamos burokėlių ar vištienos sriubos.
Anot B. Nicholson, azijietiška sriuba – tikras džiaugsmo ir atgaivos eliksyras: lengvai pagaminamas, kvapnus ir skrandžio neapsunkinantis patiekalas.

Reikės:
300 g maltų kalakuto šlaunelių
300 g cukinijų
druskos
juodųjų pipirų
250 g šitakių
nykščio dydžio imbiero šaknies
1 šaukšto kepintų sezamų aliejaus
alyvuogių aliejaus
2 morkų
½ brokolio
1 aitriosios paprikos
4–5 česnakų skiltelių
1½ l vištienos sultinio
4 šaukštų sojų padažo
kalendrų lapelių
žaliųjų citrinų sulčių
Gaminimo būdas – laidos įraše:
5. Vištienos ir saldžiųjų bulvių sriuba
„Sriuba yra jėga. Sriuba yra stiprybė. Sriuba yra pats fantastiškiausias namų maistas. Sriuba gali būti šildanti, įkraunanti, suteikianti daug energijos. Taip pat tai yra tobuliausias, jaukiausias namų maistas“, – įsitikinusi B. Nicholson.
Šios sriubos sultinį patariama virtis patiems, tačiau jeigu labai skubate ir neturite tam laiko, sultinį galite naudoti kubeliais arba milteliais.

Reikės:
400–500 g vištos šlaunelių mėsos
3 skiltelių česnako
100 g ryžių
nykščio dydžio imbiero šaknies
2 nedidelių saldžiųjų bulvių
100 g špinatų lapelių
2 citrinų sulčių
2 l vištienos sultinio
1 aitriosios paprikos
4 šaukštų sojų padažo
krapų, petražolių lapelių
Gaminimo būdas – įraše:
6. Indiškas žirnių troškinys su moliūgais
„Tiems, kurie ieško naujų, įdomių idėjų su sveikesniais produktais, galbūt patiks geltonųjų žirnių troškinys, įkvėptas Indijos virtuvės“, – sako B. Nicholson ir prisipažįsta esanti didelė indų virtuvės gerbėja.
Ji siūlo pasigaminti sušildysiantį troškinį-sriubą iš puikiai visiems žinomų žirnių.
„Indija yra didžiulė šalis ir kiekvienas jos regionas turi skirtingus ypatumus, tačiau siūlau pasigaminti paprastą, plačiai sutinkamą patiekalą – žirnių troškinį, vadinamą „dala“, – sako B. Nicholson.
Jam pakaks paprastų ingredientų, o indiškų prieskonių mišinį garam masala galite pasidaryti ir patys. „Prieskonių negailėkime, kad troškinio skonis būtų ryškesnis“, – pataria B. Nicholson.

Reikės:
1 nedidelio moliūgo
700 g išvirtų žirnių
1 l daržovių sultinio
2 lauro lapų
1 cinamono lazdelės
1 šaukštelio tarkuotos imbiero šaknies
400 ml kokosų pieno
1 šaukštelio kuminų sėklų
1½ šaukštelio garam masala prieskonių
1 svogūno
1 česnako skiltelės
5 šaukštų kokosų aliejaus
saujos šviežių kalendrų lapelių
druskos
Gaminimo būdas – įraše:
7. Moliūgų sriuba
„Nėra nuostabesnio dalyko nei moliūgų sriuba“, – apie jaukius virtuvės malonumus kalba B. Nicholson. Ji pataria sezonines daržoves panaudoti sriubai.
Laidos „Beatos virtuvė“ vedėja priemena, jog gaminant moliūgą svarbu jį visų pirma iškepti orkaitėje – taip atsiskleidžia visos skoninės daržovės savybės, moliūgas tampa saldesnis.

Reikės:
1 sviestinio moliūgo
alyvuogių aliejaus, druskos
2 svogūnų
1 česnako skiltelės
1–1,5 l vandens
šviežiai malto muskato
50–100 ml grietinėlės
šviežiai maltų pipirų
šlakelio citrinos sulčių
Gaminimo būdas – įraše:
8. Šiupininė
„Solianka“ vadinama šiupininė sriuba populiari ir mėgstama lenkų, latvių, vokiečių ir kitų Europos šalių gyventojų. Nenuostabu, sako B. Nicholson – joje daug mėsos, o gardaus rūgštumo suteikia rauginti agurkėliai.
Soti, turtinga ir žiemiškai tiršta – pasak Beatos, tokia yra „Solianka“, padėsianti susigrąžinti po žiemos prarastus vitaminus ir energiją.

Reikės:
0,5 kg jautienos
70 g perlinių kuopų
2 bulvių
2 svogūnų
2 česnako skiltelių
1 šaukšto pomidorų pastos
1 saliero koto (apie 80 g)
1 morkos
4 virtų ir rūkytų dešrelių
100 g virto kumpio
2 raugintų agurkų
0,5 l raugintų agurkų sūrymo
Gaminimo būdas – įraše:
9. Perlinių kruopų sriuba
Nenorintiems klajoti po pasaulio virtuves ir ieškoti įmantrių skonių, B. Nicholson siūlo pasigaminti lietuviams gerai pažįstamą perlinių krupų sriubą. „Beatos virtuvės“ vedėja sako, jog reikia valgyti tokį maistą, kad jaustum pasitenkinimą, jaukumą, džiaugsmą.
Todėl ji rodo, kaip pasigaminti patiekalą, kuris truputėlį primena sriubą, truputėlį – troškinį, tačiau užpildo skrandžius šiluma, sotumu bei jaukumu. Patiekalas gaminamas su perlinėmis kruopomis ir daržovėmis, tad puikiai tiks norintiems valgyti lengviau bei sveikiau.
Išsamus sriubos receptas ir gaminimo būdas – laidos įraše:
10. Špinatų sriuba
„Gaivi, gardi, nuostabiai švelni, praktiškai trijų ingredientų sriuba“, – pasakoja B. Nicholson ir vardija, kad patiekalui reikės tik špinatų, svogūnų, bulvių ir pagardų pagal skonį.
Tiesa, ji sako, kad vietoje svogūnų galvų galima naudoti laiškinius svogūnus, o vietoje bulvių – kruopas ar bolivinių balandų sėklas.

„Į puodą, kuriame virsiu sriubą, įpilu šaukštą aliejaus, beriu svogūnus ir labai lengvai pakepinsu juos. Taip pat čia dar dedu dvi skilteles česnako.
Tada sudedu bulves ir užpilu daržovių sultinio gerą litrą su trupučiu. Daug špinatų, kokius 300 g. Jeigu norite, galite nedėti sūrio, bet aš įdėsiu truputėlį sūrio dėl gilesnio skonio“, – apie gaminimą pasakoja B. Nicholson.
Beje, ši špinatų sriuba ne mažiau gardesnė ir šalta!
Išsamus sriubos receptas ir gaminimo būdas – laidos įraše: