Kopūstas – daržovė, turinti sieros junginių saugančių nuo vėžio ir ląstelių mutacijų, be to, kopūstuose esantis liuteinas ir heksantinas gerina regą. Kokį kopūstą pasirinkti ir valgyti LRT TELEVIZIJOS laidai „Labas rytas, Lietuva“ pasakoja dietistė Vaida Kurpienė.
Specialistės teigimu, mūsų virtuvėje naudojamos įprastos kopūstų rūšys, tačiau ji siūlo į šią daržovę pažvelgti naujai ir į racioną įtraukti įvairesnių: žiedinių, briuselinių, brokolinių, lapinių, raudonųjų, baltagūžių kopūstų.
„Dažniausiai perkamas baltasis kopūstas, nors patarčiau atkreipti dėmesį ir į raudonąjį. Kai kas pastarojo vengia dėl aitresnio skonio, tačiau jame yra 11 kartų daugiau vitamino A nei baltajame.

Mažiausiai vertingas yra pekininis kopūstas, tačiau jis turi skaidulų, vitamino C ir kt. medžiagų, tad jis taip pat labai tinka, pavyzdžiui, sriuboms ar salotoms. Džiovinti jūros kopūstai turi labai daug jodo, ko lietuviams labai trūksta. Jų pakanka labai mažo kiekio“, – sako V. Kurpienė.
Pasak V. Kurpienės, pekininį kopūstą valgyti galima žalią, raugintą ar termiškai apdorotą, o ropinis skaniausias šviežias. Kaip ir kotai, kuriuos dažna šeimininkė išmeta ruošdama žiedinius ar brokolinius kopūstus.

„Daugelis mano, kad kaliaropė yra ropė, tačiau iš tiesų tai yra kopūstas. Nuo šio kopūsto mažiau pučia pilvą, o ji labai skani, tad gali būti puikiu užkandžiu“, – pastebi dietistė.
Kopūstai – naudinga daržovė, kuriai turėtų atsirasti vietos ant stalo. O galbūt ir šio pavasario darže, primena V. Kurpienė.
Išsamiau – laidos įraše.