Gyvenimas

2020.03.12 22:14

Unikauskas nerekomenduoja valgyti duonos su sviestu – angliavandeniai su riebalais nedera

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2020.03.12 22:14

Nors duona kažkada buvo pagrindinis lietuvio maistas, dabar miltai kitokie, tad ir duona nebe tokia pati. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas perspėja, kad dabar miltai neretai balinami tokiomis pat priemonėmis, kokias naudojame skalbdami, o viso grūdo duona, nors ir geresnis variantas, nėra sveikatos šaltinis.

15 kilogramų – tiek duonos vidutiniškai vienas lietuvis suvalgo per metus. Pernai atlikta apklausa parodė, kad duonos visada namuose turi 3 iš 4 lietuvių. Kokią įtaką duonos valgymas daro jūsų sveikatai? Ar kartais ją būtų galima pakeisti kuo kitu?

Iki 20 a. vidurio duona Lietuvos kaime buvo pagrindinis maistas. Jos mūsų protėviai suvalgydavo iki pusantro kilogramo per dieną. Nuo seno buvo tikima, kad šv. Agotos dieną pašventinta duona saugo nuo gaisrų, žaibų ar ligų. Duona – mūsų istorijos dalis, bet svarbu pažymėti, kad šis produktas anksčiau buvo kitoks.

„Ne pati duona, bet miltai buvo kitokie. Šiandien pasirinkimas platesnis, glitimo grūdinėse kultūrose – 40 kartų daugiau nei prieš keliasdešimt metų. Tad ar duona savo sudėtimi neprimena pyrago? Ar ji turi teisę būti pagrindiniu jūsų dienos maistu?“ – svarsto A. Unikauskas.

Pasak profesoriaus, nėra labai svarbu, duona balta ar juoda – jos poveikis organizmui labai panašus. Neretai duona pagardinama sviestu, tačiau medikas primena, kad duona – kone vieni angliavandeniai, o angliavandenių ir riebalų ar angliavandenių ir baltymų kombinacija nėra geras variantas.

Prieš perkant duoną būtina įsitinkinti, kad ji iškepta iš ekologiškų, o ne rafinuotų miltų, mat pastarieji miltai tikrai gali būti specialiai balinti. Tiriant gyvūnus nustatyta, kad tokie miltai gali sukelti netgi I tipo diabetą.

„Norite sviesto? Valgykite jį su daržovėmis ar kažkuo kitu, bet riebalas su cukrumi nėra geras pasirinkimas. Žinoma, jeigu taip valgysite kartais, nieko blogo neatsitiks“, – sako jis.

Duona – aukšto glikemijos indekso produktas

Egzistuoja toks rodiklis, kaip glikemijos indeksas. Šis skaičius rodo, kaip greitai ir kaip labai konkretus maisto produktas gali padidinti cukraus kiekį kraujyje. Yra produktų, kuriuos jūs suvalgote ir cukraus kiekis kraujyje iškart padidėja, o paskui cukrų ateina ir insulinas.

Duonos glikemijos indeksas svyruoja nuo 70 iki 100. 100 – tai aukštas, sveikatai nepalankus glikemijos indeksas, be to, tai ir gliukozės glikemijos indeksas.

„Net jei duona turi mažai riebalų, joje per daug angliavandenių, kurie mūsų kūne pavirsta riebalais. Viso grūdo duona yra geriau, bet nėra taip, kad viso grūdo duona yra sveikatos šaltinis. Tokioje duonoje esanti rūgštis blokuoja cinko įsisavinimą“, – aiškina A. Unikauskas.

Draugystė, kuriai nelemta išsipildyti: suskubkite atsisakyti duonos ir sviesto derinio

Miltai gali būti balinami chemikalais

Dar viena priežastis, kodėl duona gali būti nepalanki sveikatai – chloro dioksidas. Kad miltai būtų balti, gamintojai kartais juos balina tokiomis pat medžiagomis, kokias naudojame skalbdami, t. y. benzoilperoksidu, perokso sulfatais ir chloro dioksidu.

„Prieš perkant duoną būtina įsitinkinti, kad ji iškepta iš ekologiškų, o ne rafinuotų miltų, mat pastarieji miltai tikrai gali būti specialiai balinti. Tiriant gyvūnus nustatyta, kad tokie miltai gali sukelti netgi I tipo diabetą“, – perspėja profesorius.

Gal jūs jautrus glitimui?

Dar viena priežastis duonos valgyti mažiau – transgliutaminazė. Ši medžiaga pradedama gaminti mūsų organizme tada, kai kūnas jautriai reaguoja į glitimą. Organizmas ginasi gamindamas transgliutaminazę, faktiškai antikūnus.

Jautrumas glitimui, visų pirma, kenkia žarnynui: sustoja virškinimas, pučia pilvą ir pan. Tačiau šis negalavimas gali nebūtinai reikštis per pilvą. Įdomu tai, kad jautrumas glitimui gali sukelti ne tik žarnyno, bet ir odos problemas, pavyzdžiui, egzemą, bėrimą ar net žvynelinę. Negana to, glitimo netoleravimas gali sukelti ir smegenų „rūką“, kai pastebima suprastėjusi atmintis, sutrinka miegas, užklumpa nuotaikų kaita ir aplanko kiti neigiami simptomai.

Esant jautrumui glitimui dažnai žmonės pradeda viduriuoti. Jeigu mes viduriuojame labai dažnai, išviduriuojame mums naudingas maistines medžiagas. Mums pradeda trūkti, pavyzdžiui, geležies, todėl vystosi mažakraujystė.

Jeigu jaučiate šiuos simptomus ir įtariate, kad galite būti jautrus glitimui, pabandykite iš mitybos raciono dviem savaitėms išimti viską, kas turi šios medžiagos – galbūt rasite priežastį ir žinosite, kokių priemonių imtis.

„Esant jautrumui glitimui dažnai žmonės pradeda viduriuoti. Jeigu mes viduriuojame labai dažnai, neduok, Dieve, sistemingai, išviduriuojame mums naudingas maistines medžiagas: vitaminus, mineralus, baltymus ir pan. Mums pradeda trūkti įvairių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, geležies, todėl vystosi mažakraujystė“, – apie grėsmes pasakoja daktaras.

Valgydami duoną išeikvojate vitaminų B1, E ir cinko atsargas

Kuo daugiau duonos valgote, tuo daugiau išeikvojate vitamino B1, E ir cinko, t. y. vietoj to, kad gautumėte šių medžiagų, organizmas priverstas jas naudoti iš savo atsargų.

„Vitaminai B1 ir E labai svarbūs gerai nervų sistemos ir širdies veiklai. Vitaminas E taip pat svarbus imunitetui, odai, o cinkas – ne tik imunitetui, bet ir virškinimui, grožiui“, – sako A. Unikauskas.

Tad įsidėmėkite – per gausus miltų vartojimas gali sukelti šias problemas:

– odos negalavimus,

– virškinimo problemas,

– ankstyvą senėjimą,

– priklausomybę miltams,

– nutukimą,

– net silpnaprotystę.

Pagalvokite ir apie tai, kad nebūtina visada valgyti duoną – galima riktis ir kitus gaminius, kurie atstos šį įprastą maisto produktą.

Daug metų duonos nevalganti Inga Krasuckienė pasidalijo duonos alternatyvų receptais – šiuos produktus lengvai pasigaminsite namuose tiesiog patys.

Avižų duona

Reikės:

3 kiaušinių

250 g avižų miltų

1 valgomojo šaukšto kmynų

200 g avižinių dribsnių

50 g linų sėmenų

50 g saulėgrąžų

1 valgomojo šaukšto šalavijų sėklų

1 arbatinio šaukštelio druskos

2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių

300 g vandens

Moliūgų duona

Reikės:

250 g migdolų miltų

150 g linų sėmenų

1 arbatinio šaukštelio druskos

1 arbatinio šaukštelio ciberžolės

1 arbatinio šaukštelio cinamono

2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių

500 g moliūgo

1 banano (galima keisti 1 kiaušiniu)

2 kiaušinių

Grikių duonelės

Reikės:

4 kiaušinių

100 g grikių miltų

200 g jogurto

100 g lydyto sviesto

žiupsnio druskos

2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių

„Jeigu skundžiatės sveikata, o priežasties nerandate, pabandykite bent savaitę atsisakyti miltinių, glitimo turinčių, produktų. O ant duonos alternatyvų, kurių galite pasigaminti patys, tiks ir tikras lietuviškas sviestas“, – teigia gydytojas.

Plačiau – kovo 5 d. laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Draugystė, kuriai nelemta išsipildyti: suskubkite atsisakyti duonos ir sviesto derinio