Vis dažniau šeimininkės duoną bando kepti namuose, o jų receptų tikra galybė – su įvairiomis sėklomis, iš bananų, su razinomis. LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ vedėja Beata Nicholson siūlo išsikepti ruginę duoną be mielių ir be raugo. „Ji puikiai tiks įvairiems sumuštiniams ir užkandžiams“, – tikina B. Nicholson.
„Nors sakoma, kad vien duona gyvas nebūsi, bet aš manau, kad mes, lietuviai, be duonos tikrai negalime gyventi nė dienos“, – šmaikštauja laidos vedėja B. Nicholson, pasidalijusi naminės duonos, kurią, kaip tikina, išsikepti galės kiekvienas, receptu.
Taip yra todėl, kad ši duona kildinama ne su mielėmis, kaip įprasta, o su kepimo milteliais arba soda. „Ši duona puikiai tiks tiems, kurie norėtų išbandyti kepti duoną, bet truputėlį baiminasi ar nėra apšilę kojų su raugu ar mielėmis“, – sako B. Nicholson.
Laidos vedėja tikina, jog duoną geriausia valgyti šiek tiek pastovėjusią. Beje, po kelių dienų bus lengviau ją supjaustyti.

Bemielei ruginei duonai reikės:
300 ml kvietinių miltų
300 ml visagrūdžių ruginių miltų
200 ml skaldytų rugių
200 ml avižinių dribsnių
100 ml razinų
450 ml kefyro
1 šaukšto medaus
1 šaukšto kmynų
1 šaukšto kepimo miltelių
1,5 šaukštelio druskos
½ šaukštelio maltų juodų pipirų
Gaminimo būdas – įraše: