Gyvenimas

2020.03.03 10:38

Senovėje krauju gardintos kakavos paslaptys: apsaugo nuo virusų, suteikia daugiau jėgų nei kava

žiūrėkite įrašą
LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“, LRT.lt2020.03.03 10:38

Kakavos gėrimą patariama gerti iki vidurdienio ir tuščiu skrandžiu. Anot žinovų, tai – ypatingas gėrimas, suteikiantis daugiau jėgų nei arbata ar kava. Apie rūšinės kakavos paslaptis LRT TELEVIZIJOS laidai „Labas rytas, Lietuva“ pasakoja kakavos žinovas Povilas Aušra.

Žinoma, kad kakava yra maistingesnė nei kava ar arbata, o jos gėrimas ilgainiui apsaugo organizmą nuo virusų bei infekcijų ir skatina geras emocijas.

„Senovės majai ir actekai mėgo gerti kakavą šaltą ir aštrią. Toks buvo jų pagrindinis kakavos vartojimo būdas. Tik mes, vakariečiai, sugalvojome gerti ją šiltą arba į ją dėti šokolado, – apie kakavos gėrimo įpročius pasakoja M. Aušra. – Jie eidavo iš proto dėl kakavos putos ir net tyčia įsipjaudavo sau į ausį ir į kakavą įsilašindavo šiek tiek kraujo. Seniau kakava buvo lygi dievų maistui ir dievų kraujui, tad jie norėjo tiek kakavą, tiek putą nudažyti rausvai.“

Rūšinę kakavą P. Aušra atrado keliaudamas Balio saloje. Drauge su žmona jiedu į Lietuvą parsivežė nedidelį kiekį ir pradėjo mokytis, kaip ją paruošti teisingai. Dabar P. Aušra organizuoja edukacijas-degustacijas, kuriose pasakoja kakavos istoriją, apžvelgia mitus ir moko, kaip pasidaryti kakavos gėrimo ritualą-ceremoniją namuose.

„Kakava padeda įeiti į būseną, į kurią norite įeiti. Tarkime, į kūrybiškumo būseną, į darbinę būseną, kad būtų lengviau dirbti pirmadienio rytą, į būseną, kuri padėtų pasikalbėti su žmogumi, su kuriuo nutrūko pokalbis. Kakavos ritualas tam ir reikalingas. Tarkime, šiandien noriu turėti daug motyvacijos nuversti tą popierių kalną, kuris guli šalia kompiuterio. Taigi, prašau kakavos tos būsenos, ramiai ją išgeriu su ta intencija ir be jokių pašalinių trikdžių, kol prasidės jos poveikis. Kakava turi savybę praverti duris“, – pasakoja kakavos mėgėjas.

Kakavos gėrimo ritualas priverčia stabtelėti ir pajusti gėrimo kvapą, skonį, įsiklausyti į save ir įgauti naujų jėgų.

Kakavos gėrimą reikia gaminti iš rūšinių pupelių, kuriose gausu mineralų bei vitaminų. Anot pašnekovo, kakava priskiriama supermaistui, tad vienam puodeliui pakanka 20-ies gramų miltelių.

„Jeigu pavartosite daugiau, kakava gali parodyti silpnąsias kūno vietas. Jei norite sužinoti, kuri jūsų kūno vieta yra silpna, drąsiai galite pasidaryti didelį puoduką kakavos, jį išgerti – ne iš karto, gal per valandą, – ir tada stebėti save.

Jei jokių neigiamų savybių nepasireikš, vadinasi, su jumis daugmaž viskas yra gerai, nėra labai degančios vietos, kurią reikėtų tvarkyti. O jei kokia savybė pasireikš, kakava parodo, kad tau su ta savybe reikia padirbti. Gal su žarnynu, o gal pradės skaudėti galvą“, – apie gydančias kakavos savybes kalba P. Aušra.

Pašnekovas sako, kad, norint pajusti tikrąjį kakavos poveikį, ją reikėtų vartoti tuščiu skrandžiu. Užpilti vandeniu ar augaliniu pienu, nes su sojų ar karvės pienu organizmas kakavos gerųjų savybių neįsisavina.

„Jei norite kakavos puoduko, panašaus kaip šilto mamos apkabinimo, pravartu įsipilti augalinio pieno ir įsidėti kardamono. Visais atvejais reikėtų įsidėti saldiklio, kad būtų lengviau gerti kakavą, nes natūrali ji labai karti, o saldumas sumažina kartumą. Taip pat įsidėčiau šiek tiek druskos.

Visi kiti skoniai – skonio reikalas: vieni mėgsta cinamoną, kiti mėgsta vanilę, kiti mėgsta saldžiau, vaikams reikėtų kuo daugiau augalinio pieno arba kuo daugiau vandens su labai nedideliu kakavos kiekiu, o suaugusiems – pagal skonį“, – kakavos gėrimo subtilybėmis dalijasi P. Aušra.

Vyras pasakoja, jog ateityje norėtų rengti ne tik edukacijas bei degustacijas, bet ir kakavos meditacijas.

Nors gėrimas yra naudingas organizmui, nereikėtų piktnaudžiauti kakavos mišiniais, net ir rūšinę kakavą reikėtų vartoti saikingai.

Visas pasakojimas – laidos įraše

Kakavos paslaptys: anot žinovų, tai ypatingas gėrimas, suteikiantis daugiau jėgų nei arbata ar kava

Taip pat skaitykite