Daug kas tiki, kas „esame tai, ką valgome“, tačiau „gelbėjimosi ratas“ atsiranda ne dėl gausiai valgomų riebalų. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ profesorius Alvydas Unikauskas sako, kad net išvis nevalgant riebalų jų organizmas vis vien pasigamina. Gydytojas pasidalijo geriausiu būdu atsikratyti didelio pilvo – gal ir nustebsite, tačiau siekiant įveikti riebalus siūloma vartoti daugiau riebalų.
Nepaisant pastangų daugeliui žmonių nepavyksta atsikratyti didelio pilvo. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius A. Unikauskas tvirtina, kad nugalėti didelį pilvą įmanoma, tačiau pirmiausia reikia išsiaiškinti, iš kur jis apskritai atsiranda.
„Riebalai ant pilvo nėra sveikatos sutrikimo priežastis. T. y. pilvo riebalai mūsų sveikatos negadina, jie mūsų nesusargdina – jie ten tiesiog yra, o atsiranda dėl tam tikro sutrikimo organizme. Šis sutrikimas sukelia nutukimą, metabolinį sindromą, diabetą, aukštą kraujo spaudimą, širdies ligas, smegenų veiklos sutrikimus, policistinių kiaušidžių sindromą, podagrą ir t. t. Taip pat – ir didelį pilvą“, – pasakoja profesorius.
Pasak mediko, vis dar egzistuoja riebalų fobija – t. y. riebalų baimė. Nieko nuostabaus – juk mums jau 50 metų sakoma, kad riebalai yra absoliutus blogis, ir visai nesvarbu, kur jie būtų: maiste, kūne ar ant pilvo.

1960–1990 m. didžiausią suvalgomų riebalų dalį JAV sudarė margarinas, gaminamas iš hidrintų riebalų. Be to, tuo metu buvo suvalgoma ir daug angliavandenių. Atlikus tyrimus ir paaiškėjus, kad nutukusių ir sergančių daugėja, kažkodėl buvo apkaltinti riebalai, o ne angliavandeniai. Galiausiai viskas baigėsi mažai riebalų turinčiu širdžiai palankiu maistu – ši idėja, anot A. Unikausko, vis dar „parduodama“, tačiau nuo to laiko atlikta daugybė tyrimų, kurie parodė, kad neperdirbti riebalai nėra problema su sąlyga, jeigu valgomi su saiku.
Daug kas tiki, kad „esame tai, ką valgome“, tad mano, jog „gelbėjimosi ratas“ atsiranda būtent dėl riebalų. Tačiau gydytojas pažymi – iš tiesų yra taip, kad tai, ką valgome, sužadina hormonus, kurie mus ir nutukina. Kitaip tariant, dėl „gelbėjimosi rato“ kalti ne riebalai, o hormonai.
Dauguma galvoja, kad plokščio pilvo paslaptis – nedėti į burną nieko, kas turi sočiųjų riebalų. Tai netiesa! Maistas ir tai, į ką jis paverčiamas organizme, yra du skirtingi dalykai.
„Mūsų kūnui svarbiausia nuolat gauti energijos, be jos mes mirę. Kūne neįmanoma išjungti ir vėl įjungti energijos mygtuko – išjungus mygtuką mirtume. Energijos mes gauname iš suvalgyto maisto, bet mūsų kūnas sugeba pasigaminti energijos ir iš turimų atsargų. Tai mūsų visų gyvybę saugojantis mechanizmas“, – pasakoja A. Unikauskas.
Yra angliavandeniai, riebalai ir baltymai, bet energijos gaunama tik iš dviejų: angliavandenių ir riebalų, nes baltymai naudojami kaip statybinė medžiaga. Suvalgyti angliavandeniai energijos suteikia trumpam, o riebalai – beveik neribotam laikui. Daktaras pabrėžia, kad organizmas negali sukaupti daug gliukozės atsargų – gliukozė sukaupiama daugiausiai keliolikai valandų, o riebalus kūnas kaupia, kaupia ir kaupia.
„Organizmas, jeigu gali rinktis, visą laiką energijai gauti rinksis riebalus – jam taip sveikiau. Mūsų kūnas kaip apsėstas kaupia riebalus, kai valgome – organizmas siekia ne tik pasisotinti, bet dar ir sukaupti atsargų tam, kad, kai ateis negandos, nemirtų“, – teigia jis.
Įdomu tai, kad didžioji dalis mūsų kūno riebalų yra sotieji. Nuolat kartojama, kad valgyti sočiųjų riebalų šiukštu negalima, tačiau tiesa ta, kad jų organizmas pasigamins, net jei valgysite vien žolę. O didžiąją dalį sočiųjų riebalų sudaro dvi riebalų rūgštys: palmitino ir stearino. Jūsų didelis pilvas pirmiausia sudarytas būtent iš šių dviejų sočiųjų riebalų rūgščių.

„Dauguma galvoja, kad plokščio pilvo paslaptis – nedėti į burną nieko, kas turi šių sočiųjų riebalų. Tai netiesa! Maistas ir tai, į ką jis paverčiamas organizme, yra du skirtingi dalykai“, – sako gydytojas.
Tiesa ta, kad ne maistas, o hormonai nulemia tai, į ką maistas pavirs mūsų organizme. Nesvarbu, ko per daug valgysime – angliavandenių, baltymų ar riebalų – jie visi bus sudėti ant pilvo sočiųjų riebalų pavidalu. Tai organizmui patogiausia energijos forma.
Angliavandeniai, baltymai ir riebalai sukelia skirtingą insulininį atsaką, t. y. iš kasos išskiria nevienodą kiekį insulino. Kai insulino išskiriama daug nuolat, išsivysto atsparumas insulinui – galiausiai pilve imama kaupti daug riebalų. Daugiausiai insulino išskiria angliavandeniai, tada baltymai ir visiškai mažai riebalai.
Net jei visai nevalgysite riebalų, kad liktumėte gyvi, būsite priverstas riebalus pakeisti angliavandeniais, nes energijos reikia. Tačiau jūsų organizmas iš jų vis tiek pasigamins riebalų, tik valgant angliavandenius jums trūks energijos.
Jeigu jūs nevalgote riebalų, organizmas bus priverstas jų pasigaminti pats, tačiau ar būtina organizmą varginti šiuo riebalų gamybos procesu? Gal geriau suvalgyti kažkiek riebalų patiems, negu versti organizmą tą riebalų kiekį pasigaminti iš suvalgytų angliavandenių?

„Ką bevalgytumėte, organizmas gamins riebalus tam, kad palaikytų gyvybę, nes 85 proc. energijos paimama iš riebalų ir tik 15 proc. iš angliavandenių, išskyrus širdį – širdis mėgsta gyventi iš riebalų. Jeigu jūs nevalgote riebalų, organizmas bus priverstas jų pasigaminti pats, tačiau ar būtina organizmą varginti šiuo riebalų gamybos procesu? Gal geriau suvalgyti kažkiek riebalų patiems, negu versti organizmą tą riebalų kiekį pasigaminti iš suvalgytų angliavandenių?“ – svarsto medikas.
A. Unikauskas tvirtina – iš tiesų didelio pilvo nesudėtingai atsikratysite, jei laikysitės vos trijų paprastų taisyklių.
1. Sumažinkite angliavandenių kiekį maiste
2. Angliavandenius keiskite sveikaisiais riebalais
Sveikieji riebalai – tai neperdirbti, natūralūs riebalai: mėsa, sviestas, grietinė.

3. Rečiau valgykite
Daktaras pabrėžia, kad kaskart pavalgius organizmas iš naujo gamina ir kaupia riebalus, norite to ar ne. Jei nuo penkių valgymų per dieną pereisite prie dviejų, būsite priversti padaryti bent vieną ilgą nevalgymo pertrauką. Organizmas vietoje to, kad kauptų atsargas, jūsų gyvybei palaikyti bus priverstas naudoti jumyse esančius riebalus, t. y. vietoje to, kad kauptumėte, jūs deginsite riebalus. O kalorijų skaičiavimas neturi jokios prasmės, teigia A. Unikauskas.
Visgi profesorius turi dar porą svarbių perspėjimų: „Niekada vienas produktas neapsaugos jūsų nuo problemų. Produktas naudingas tada, kai yra įpinamas į maisto mozaiką. Jūs turite sudėlioti gražų paveikslėlį iš įvairaus maisto, visos sudedamosios dalys turi būti sveikos, tai turi būti tikras maistas.
Ir svarbiausia – nepersivalgyti. Geriau pavalgyti 80 proc. iki sotumo ar likti šiek tiek alkanam – tada viskas bus gerai.“
Plačiau – vasario 27 d. laidos „Klauskite daktaro“ įraše.
Parengė Indrė Česnauskaitė.