Nors šiemet žiemos vyti iš kiemo ir neteks, tradicijos per Užgavėnes kepti ir valgyti blynus pamiršti tikrai nevalia. Šventės proga LRT.lt sudarė Beatos Nicholson blynų receptų trejetuką, kuris tiks ir saldžių, ir sūrių, ir miltinių, ir bulvinių blynų mėgėjams!
1. Avižiniai blyneliai su obuolių tyre
Kadangi vis labiau populiarėja įmantresnių, sveikesnių blynų alternatyvos, LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ vedėja Beata Nicholson dalijasi sveikų ir itin gardžių avižinių blynų su obuolių tyre receptu.
Sveikuoliškų blynų paslaptis – juose beveik nėra kvietinių miltų, tik įvairios sėklos ir avižos. Beje, saldumo blynams suteikia natūralus produktai – razinos, bananai, obuoliai.
Blynų tešla turi būti tiršta, o avižoms reikia leisti gerai išbrinkti. Jei norite, kad blynai būtų puresni, galima įdėti pusę šaukštelio kepimo miltelių, tačiau B. Nicholson tikina, kad ir be jų blyneliai iškepa labai gardūs.

Reikės:
Avižinių miltų mišiniui:
10 šaukštų avižinių dribsnių
2 šaukštų moliūgų sėklų
1 šaukšto aguonų
1–2 šaukštų razinų
1 šaukštelio cinamono
Blyneliams:
4–5 šaukštų avižinių miltų mišinio
½ šaukštelio kepimo miltelių (nebūtinai)
3 šaukštų obuolių tyrės
2 kiaušinių
2 šaukštų kvietinių miltų
žiupsnio druskos
šlakelio vandens
kokosų aliejaus
Gaminimo būdas – įraše:
2. Bulviniai blynai su lašiša ir varškės pagardu
„Bulviniai blynai – receptas, kurį mėgsta visa Lietuva, ir kiekvienas turi savo gaminimo būdą“, – šypteli Beata Nicholson. Tačiau laidos vedėja įsitikinusi, kad neprošal kažko naujo pasimokyti ir iš kitų šeimininkių.
Nors daug kam atrodo, jog pagaminti bulvinius blynus, kaip ir cepelinus, užtrunka daug laiko, „Beatos virtuvėje“ blynus kepusios moterys sako, jog tai – labai paprastas ir greit paruošiamas patiekalas, kuriam užteks vos pusvalandžio.
Kur kas daugiau pastangų pareikalauja pats blynų kepimo procesas, kurio metu viryklė apsitaško riebalais, o namus užlieja sunkiai išvėdinamas bulvinių blynų kvapas. Vis dėlto šeimininkės sutaria, jog dėl gerų bulvinių blynų šitaip aukotis verta.

Reikės:
Blynams:
2 kg bulvių
1 kiaušinio
1 šaukštelio druskos
2 šaukštų ghi sviesto
Varškės pagardui
200 g varškės
200 g grietinės
2 skiltelių česnako
krapų
svogūnų laiškų
laiškinių česnakų
druskos
sūdytos lašišos su blynais patiekti
Gaminimo būdas – įraše:
3. Amerikietiški blynai
„Tokie blynai gali pradžiuginti jus kiekvieną šeštadienį ar sekmadienį. Nežinau, ar paprastomis dienomis kas kepa blynus. Šie blynai labai gerai atrodo, yra skanūs, pasipūtę, stori, gražūs. Kalbu iš patirties – labai skanūs net atvėsę“, – teigia B. Nicholson.
Ji sako, kad purių ir storų amerikietiškų blynų išsikepti galima greitai: „Daug ką virtuvėje galima daryti lėtai, žingsnis po žingsnio, po truputėlį, siekiant tobulo rezultato, bet galima suktis ir nukertant kampus, kad greitai pavyktų pasiekti gerą rezultatą. Būtent toks ir bus metodas. Kartais nereikia svarstyklių, galima viską pamatuoti stiklinaitėmis.“

Reikės:
2 kiaušinių
2 šaukštų cukraus
1 šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukštelio sodos
60 g sviesto
2 stiklinių miltų
2 stiklinių kefyro
pusės stiklinės pieno
druskos
kokosų aliejaus
uogų padažui:
300 g šilauogių
200 g aviečių
3 šaukštų medaus
Gaminimo būdas – laidos įraše: