Gyvenimas

2020.02.28 07:54

Milžinų krašto virtuvės paslaptis sauganti smuklės šeimininkė pasidalijo savo slaptu kastinio receptu

Eimantė Juršėnaitė, LRT.lt2020.02.28 07:54

Kurtuvėnuose įsikūrusios smuklės šeimininkė Zosė Kalnikienė užsukančius svečius vaišina tradiciniais vietos patiekalais, kurių receptus paveldėjo iš savo mamos ir krašto senolių. Tiesa, visus receptus ji akylai saugo ir neišduoda. Portalo LRT.lt skaitytojams ji sutiko papasakoti, kaip gamina ypatingą Kurtuvėnų kastinį su varške.

Kurtuvėnų kraštas apipintas legendomis apie milžinus, kurie prisidėjo prie vietos kraštovaizdžio formavimo – čia daug kalvų, daubų, miškų, ežerų ir laukus apraizgiusių upelių. Kraštą garsina ne tik gamtos įvairovė, bet ir 15 a. pastatytas Kurtuvėnų dvaras.

Šiandien iš viso ansamblio išlikę nedaug, o vertingiausias dar stūksantis pastatas – 18 a. pabaigoje statytas svirnas.

Dvaro ratinėje – praėjusiais metais atnaujinta Kurtuvėnų regioninio parko lankytojų centro ekspozicija, kurioje – ir legendos apie milžinus, ir krašto istorija, pateikiama labai šiuolaikiškai bei interaktyviai.

Dvaro laikus dabar mena seni pastatai ir kartais per apylinkes riedančios karietos, bričkelės ar dvikinkiai vežimai, kuriais pasivažinėti kviečia Kurtuvėnų dvaro žirgyne įsikūręs Gyvasis žirgo muziejus. Čia ir dabar gyvena apie 30 žirgų, vyksta pamokos, edukacijos, hipoterapijos užsiėmimai.

O pasižvalgius po apylinkes į savo smuklę kviečia šeimininkė Z. Kalnikienė, aplinkinių vadinama tiesiog Zosele. Antrame smuklės aukšte gyvena ir pati Zoselė, o vos prabudusi sako su nekantrumu skubanti į virtuvę.

Čia ji jau septyniolika metu su didele meile darbuojasi ir kviečia paragauti tradicinių savo krašto patiekalų – cibulynės, Kurtuvėnų tvenkiniuose sužvejoto kepto karpio su obuoliais ir keturių rūšių žolelėmis, anties su vaisiais, bulvių su lupenomis ir kastiniu bei kt. Šiais patiekalais vaišina ir turistus iš užsienio, kurių čia užsuka nemažai.

Zoselės gaminamų patiekalų receptai atkeliavę dar iš tų laikų, kai dvare virė gyvenimas.

„Esu užaugusi šalia Kurtuvėnų, taigi būdama vaiku matydavau, kaip mano mama gamina, kaip pečiuje duoną kepa. Visa tai man labai artima, taigi dalį receptų išmokau iš jos.

Kitą dalį man davė Kurtuvėnų regioninis parkas – prieš kelis dešimtmečius jo darbuotojai surinko daugybę šiam kraštui būdingų patiekalų receptų, kuriais pasidalijo vietos senoliai. Vienus patiekalus valgydavo paprasti žmonės, kitais lepindavosi dvarininkai“, – pasakoja smuklės šeimininkė.

Bene labiausiai ji didžiuojasi brandintu kumpiu su medumi. „Jį gaminau kelias dienas. Kasdien vis reikia jį ruošti, o penktą dieną penkias valandas kepti. Toks kumpis buvo gaminamas per didžiąsias šventes ir šeimos susitikimus. Pirmą gabaliuką gaspadinė visuomet įdėdavo šeimos galvai, gaspadoriui“, – šypsosi Zoselė.

Tiesa, savo receptus šeimininkė labai saugo, o slaptų ingredientų neišduoda, tačiau specialiai portalo LRT.lt skaitytojams ji atskleidė Kurtuvėnų krašte gaminamo kastinio receptą.

Reikės:

– sviesto;
– varškės (jos reikia dvigubai daugiau nei sviesto);
– česnakų;
– petražolių;
– krapų;
– druskos.

Kaip gaminti:

„Paprastai varškės turi būti maždaug dvigubai daugiau nei sviesto. Taigi, pavyzdžiui, jei naudojate 200 g sviesto, naudokite apie 400 g varškės, pagal skonį įberkite smulkinto česnako ir žolelių. Viską reikia gerai išmaišyti, galima net ir ranka.

Turi išeiti vientisa masė. Tada paragaukite ir jei, jūsų manymu, česnako ar kokios žolelės dar trūksta, truputį pridėkite, – pasakoja Zoselė. – Nepamirškite išsivirti bulvių su lupena. Skanaus!“

Pažintinę kelionę žurnalistams organizavo „Keliauk Lietuvoje“. Įtakos turiniui tai neturėjo.

Taip pat skaitykite