Pasitinkant Lietuvos Valstybės atkūrimo dieną, talentingoji konditerijos meistrė Dovilė Valentienė iškovojo aukso medalį pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA Culinary Olympics 2020“, Štutgarte, individualioje „Pastry ART“ rungtyje. Šiais metais komandinėse ir individualiose rungtyse varžėsi 2000 virtuozų iš daugiau nei 60 pasaulio šalių, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Pastry ART“ rungtyje kovojo apie 200 konditerijos miestrų, kurie turėjo paruošti 4 skirtingus desertus ir 4 rūšių mini pyragaičius (petit-fours, 6–14 g) 6 asmenims. Virtuozė, pasitelkusi išradingumą, kūrybiškumą, spalvas, atskleidė desertuose Lietuvos gamtą ir jos grožį: pakrantę, mišką, sodą, žydėjimą. Konditerinio meno rungtis pareikalavo kelių mėnesių įdirbio, kūrybiškumo, kantrybės, juvelyrinio kruopštumo ir be miego praleistų paskutinių dviejų parų.

Vasario 16-ąją virtuvės meistras Jaroslav Orševski iškovojo sidabro medalį „Culinary ART“ individualioje kategorijoje, kurioje rungėsi virš 200 kulinarijos meistrų pristatydami 5 patiekalų valgiaraštį ir 4 rūšių mini užkandžius 6 asmenims.
Jaroslavo pasiūlytas kulinarinio meno rungties valgiaraštis: vegetariškas užkandis su žirniais, ožkos sūriu ir medumi; grill svogūnų, grybų ir beržų sulos sultinys su putpelės kiaušiniu; menkė, menkės putėsiai su šukutėmis ir midijų padažu bei daržovėmis; ėriena su patarška, kepenėlių balandėlis, baltų smidrų kremas ir porto padažu; baltojo šokolado pate choux su avietiniu pyragaičiu ir baziliko ledais.

Keturių rūšių užkandukai 6 asmenims: putpelė su elniena ir trumais; lašiša su spraginta bolivine balanda; japoniškas omletas su degintais kopūstais ir grill paprika; vyšnia su balzamo acte troškintais svogūnais ir juoduoju šokoladu.
Individualiose rungtyse buvo vertinama tiksli gamybos technika, profesionalus paruošimas, ingredientų suderinamumas, inovatyvus pristatymas ir pateikimas.

Pasaulio kulinarijos olimpinės žaidynės yra seniausios, didžiausios ir įvairiapusiškiausios tarptautinės kulinarinio meno varžybos, kuriose kuriamos naujausios gastronomijos tendencijos jau 120 metų. Kas ketveri metai iš viso pasaulio šalių susirungia talentingiausi, kūrybiškiausi, neskaičiuojantys darbo valandų meistrai.
Lietuvos šefų olimpiniai pasiekimai: 2008 m. regioninėje rungtyje – diplomas (nuo bronzos medalio skyrė 1 balas), 2012 m. regioninėje rungtyje – bronzos medalis, individualioje rungtyje – bronzos medalis, 2016 m. regioninėje rungtyje (ART meninis stalas) Grand Prix 3 v. aukso medalis, nacionalinėje rungtyje (ART meninis stalas ir karštoji virtuvė – 110 porcijų) – bronzos medaliai, individualioje rungtyje– sidabro medalis.

2020 m. lietuviai varžosi individualiose rungtyse („Pastry Art“ ir „Culinary Art“). Pasaulio kulinarijos olimpiada ir paroda „Intergastra 2020“ pritraukia virš 100 tūkst. lankytojų.