Gyvenimas

2020.02.12 09:33

Virtuvės paslaptys: du šefai paaiškino, kodėl pirmas blynas visada prisvyla ir kaip to išvengti

LRT.lt2020.02.12 09:33

Pasirodo, net ir geriausieji iš mūsų turi pereiti pragarą, kol nevykusias pirmąsias pastangas vainikuoja sėkmė, todėl per daug savęs negraužkite. Ar tikrai neišvengiamai pirmieji blynai nebus tokie skanūs kaip likusieji iš keptuvės? Kodėl taip yra ir kaip to išvengti, aiškinasi „The Guardian“.

Yra keletas triukų, galinčių padėti sumažinti pirmojo blyno prisvilimo riziką. Pasak restorano savininko ir kulinarinių knygų autoriaus Billo Grangerio, svarbiausia – nepermaišyti tešlos. Gal pasirodys, kad tai prieštarauja jūsų intuityviam norui, sako jis. Tačiau, pasak jo, tešla yra paruošta tada, kai joje matote nedidelius miltų gumulėlius – jie ir yra svarbiausias požymis, kad blynai išeis švelnūs, o ne kieti, kaip nutiktų permaišius tešlą ir joje esantį glitimą.

Užmaišę tešlą, leiskite jai pailsėti, sako jis: „Reikia vos 20 minučių, kad glitimas nusistovėtų. Žinoma, kuo ilgiau maišėte, tuo ilgiau jai reikėtų pastovėti – apskritai kalbant, plonų per visą keptuvę kepamų lietinių tešla turėtų „ilsėtis“ ilgiau nei ta, iš kurios planuojate pagaminti storus blynus.“

Visgi kito Londono restorano šefė Henrietta Inman nėra tokia tikra, kad tešlos „ilsėjimosi“ laikas turi kokios nors įtakos: „Esu kepusi iš šviežios tešlos ir iš parą pastovėjusios – rezultatas niekuo nesiskiria. Aš manau, kad kur kas svarbiau užsimaišyti tinkamos konsistencijos tešlą, kuri nebūtų nei per tiršta, nei per skysta.“

Be abejo, svarbų vaidmenį šiame procese vaidina ir keptuvė, aiškina B. Grangeris: „Prieš pildami riebalus, uždėkite ją ant vidutinio dydžio ugnies, palaikykite pakankamai ilgai, kad karštis tolygiai pasiskirstytų.“

Taip yra dėl to, kad metalą kaitinant, jis plečiasi, todėl reikalingi riebalai (blynų atveju greičiausiai tai bus sviestas), užpildantys paviršiuje atsivėrusias poras, nes jei to nepadarys riebalai, poras užpildys tešla, tad blynas prikibs prie keptuvės ir suplyš. Visgi nevertėtų naudoti ir per daug riebalų, nes tokiu atveju tešla jų prisigers ir blynai bus labai riebūs. Įsivaizduokite, kad riebalus dedate ne kepimui, o pagardinimui, ir tikrai neprašausite.

„Perbraukite per visą keptuvės paviršių gabalėliu sviesto, – pataria B. Grangeris. – Tuomet popieriniu rankšluosčiu nuvalykite perteklių ir dar vos vos įlašinkite sviesto, tiesiog apsidraudimui. Kai pilsite tešlą pirmajam blynui, keptuvė bus paruošta panašiai taip pat, kaip būna kepant antrą, trečią ir visus likusius blynus. Restoranuose keptuvės naudojamos taip dažnai, kad jos visuomet tinkamai įkaitusios ir paruoštos kepimui, tačiau namuose paprastai taip nebūna.“

Apibendrindama H. Inman sako, kad blynų kepimas niekuo nesiskiria nuo kitų virtuvėje reikalingų įgūdžių: „Reikia išsiugdyti pojūtį, kaip kad būna su ingredientais, kuriuos naudojame gamindami maistą. Viską lemia praktika – svarbiausia nepasiduoti po pirmųjų nesėkmingų pastangų. Taip nutinka visiems, net ir labiausiai patyrusiems.“

Taip pat skaitykite