Nors prieš vartojant širdžiai itin naudingus prieskonius reikėtų pasitarti su gydytoju, ypač, jei geriate kokius nors vaistus, kai kurie prieskoniai gali tiesiog atstoti medikamentus. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas nepataria gydytis vien prieskoniais, tačiau jų nauda sveikatai neabejoja ir kardiologai.
Norint išsaugoti širdį sveiką teks ne tik atsisakyti blogųjų angliavandenių, pakeisti juos neperdirbtais sveikaisiais riebalais ir nevalgyti daug kartų per dieną. Ne mažiau svarbu ir tai, kokius prieskonius įtraukiate į savo mitybą, nes kai kurie jų ne tik gardina jūsų patiekalus, bet ir saugo jūsų širdį ir gerina jos darbą.
Kad prieskoniai nėra tik bobučių pramanas ir kad jie gali veikti ne blogiau nei vaistai, patvirtina ir kardiologai. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kardiologijos klinikos profesorė Jurgita Plisienė teigia, kad kai kuriais atvejais kai kurie prieskoniai prilygsta vaistiniams preparatams. „Kai kurie prieskoniai iš tiesų yra galingi antioksidantai, priešuždegiminiai vaistai“, – pažymi ji.
A. Unikauskas nesiūlo vietoje vaistų vartoti prieskonius, tačiau keletas jų turi didelę reikšmę širdies darbui ir širdies ligų prevencijai.

Raugerškio uogos reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir mažina cholesterolį
Raugerškio uogos yra pagrindinis berberino šaltinis. Tiesa, ši medžiaga labai išpopuliarėjo ne dėl to, kad gali padėti širdžiai, o dėl to, kad yra itin veiksminga kovojant su vėžiu.
Atlikta nemažai tyrimų, įrodančių, kad kurkuminas, esantis ciberžolėje, teigiamai veikia kraujagyslių sieneles, apsaugo nuo kraujagyslių spazmų, padeda kraujagyslėms išlikti elastingoms.
„Berberinas padeda širdžiai keliais būdais: sumažina blogąjį cholesterolį ir trigliceridą, didina gerąjį cholesterolį, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Berberino daugiausiai randama raugerškių šaknų žievėje ir uogose. Uogomis galima gardinti patiekalus“, – pasakoja profesorius.
Ciberžolė saugo nuo kraujo krešulių susidarymo ir širdies nepakankamumo
Širdžiai ciberžolė labai naudinga. Joje esantis kurkuminas ir suteikia prieskoniui sodrią geltoną spalvą.
„Kurkuminas buvo naudotas jau senovės Indijoje prieš tūkstančius metų. Iki šiandien jis naudojamas ajurvedoje. Atlikta nemažai tyrimų, įrodančių, kad kurkuminas daro poveikį cholesteroliui, teigiamai veikia kraujagyslių sieneles, apsaugo nuo kraujagyslių spazmų, padeda kraujagyslėms išlikti elastingoms. Dar vienas svarbus poveikis – priešvėžinis“, – vardija J. Plisienė.
Pasak A. Unikausko, yra informacijos, kad ciberžolė gali padėti esant širdies nepakankamumui, t. y. kai širdis nepakankamai efektyviai pumpuoja kraują. Tyrimais įrodyta, kad kurkuminas gali būti toks pat veiksmingas, kaip ir vaistai ar mankšta.

Ciberžolę barstykite ant keptų daržovių, žiedinių kopūstų, morkų, svogūnų, galite gardinti ryžių patiekalus bei sriubas.
Cinamonas reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje ir tinka diabeto prevencijai
„Cinamonas mažina blogojo cholesterolio ir trigliceridų kiekį, taip pat cukraus kiekį kraujyje, todėl yra vartojamas diabeto prevencijai, o diabetas didina infarkto, insulto riziką. Berkite ant visko, ant ko tik norite“, – pataria daktaras.
Kardamonas yra lyg žiemos prieskonis – išgėręs arbatos su kardamono milteliais jauti, kaip sušyla visas kūnas, parausta veidas. Tai rodo, kad pagerėja kraujotaka, tai teigiamai veikia kraujagysles.
Kardamonas veikia kaip širdies tonikas
Kardamonas – stiprus prieskonis, padedantis sumažinti kraujo spaudimą ir krešulių riziką. Keletas sukramtytų kardamono sėklų veikia kaip puikus širdies tonikas, teigia A. Unikauskas.

„Tai yra antioksidantas, turintis galingą priešuždegiminį poveikį ir reguliuojantis metabolinius procesus. Kardamonas yra lyg žiemos prieskonis – išgėręs, tarkime, arbatos su kardamono milteliais jauti, kaip sušyla visas kūnas, parausta veidas. Tai rodo, kad pagerėja visa kraujotaka ir kad tai teigiamai veikia kraujagysles, jas išplečia, apsaugo nuo spazmų“, – aiškina J. Plisienė.
Malto kardamono berkite į visus rytietiškus patiekalus, gardinkite sriubas bei ryžius.
Česnakas ne tik mažina kraujospūdį, bet ir kontroliuoja cholesterolio lygį
Jei nusprendėte gerinti širdies darbą pasitelkdami prieskonius, į mitybą įtraukite ir česnakus. Visų pirma, jie padeda kovoti su aukštu kraujo spaudimu, teigia medikas.

Nepamirškite, kad mūsų sveikatai svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir tai, kaip ruošiame ir kuo gardiname savo patiekalus.
Jam antrina profesorė J. Plisienė. Anot laidos viešnios, česnakai turi nepaprastai didelį poveikį kovojant su nekrešančiu krauju, nes skystina kraują – česnakas veikia panašiai kaip aspirinas.
„Yra įrodyta, kad česnakas yra puikus priešuždegiminis prieskonis, be to, mažina cholesterolio kiekį“, – sako ji.
Gauti naudos iš šios daržovės galima ne tik valgant ją pačią – A. Unikauskas pataria vartoti ir česnakų aliejų, kurį pasigaminti galima tiesiog namuose, o, kas svarbiausia, jis ne toks aštrus kaip pats česnakas.
„Jums reikės česnako, alyvuogių aliejaus ir prieskonių pagal skonį. Tokį užpilą reikia palaikyti kelias dienas tamsioje vietoje ir jau galima naudoti“, – kalba jis.

Dar vienas širdžiai puikiai pasitarnaujantis prieskoninis augalas – imbieras. Profesoriaus teigimu, imbieras padeda kovoti su aukštu kraujo spaudimu.
Visgi J. Plisienė perspėja – jeigu geriate kokius nors vaistus, būtinai pasitarkite su savo gydytoju, ar kurių nors prieskonių vartojimas nesusilpnins vaistų poveikio. Anot jos, su prieskoniais reikėtų elgtis atsakingai ir vartoti juos pasitarus su sveikatos specialistu dėl galimo šalutinio poveikio.
„Nepamirškite, kad mūsų sveikatai svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir tai, kaip ruošiame ir kuo gardiname savo patiekalus. Nenuvertinkite prieskoninių augalų“, – pažymi A. Unikauskas.
Plačiau – laidos įraše.
Parengė Indrė Česnauskaitė.