Gyvenimas

2020.01.31 21:35

100-osios „Beatos virtuvės“ laidos proga – populiariausių receptų penketukas

LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt2020.01.31 21:35

Penktadienį LRT TELEVIZIJOS eteryje – jubiliejinė 100-oji kulinarinės pokalbių laidos „Beatos virtuvė“ laida. Šia proga LRT.lt sudarė didžiausio skaitytojų susidomėjimo sulaukusių Beatos Nicholson receptų penketuką. Tarp jų – ir tingių savaitgalio pusryčių, ir vakarėlių patiekalų idėjos.

1. Šakšuka

Tai yra svajonių pusryčiai – daug daržovių, skanu ir kvapnu. Tikrai puikesnė alternatyva negu kiaušinienė su lašinukais, sako LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ vedėja Beata Nicholson.

Pasak jos, savaitgalis yra laikas, kai galime pasimėgauti lėtais, ilgais pusryčiais, o iš Vidurinių Rytų į Lietuvą atkeliavusi ir išpopuliarėti jau spėjusi šakšuka tam labai tinka. „Kiaušiniai truputėlį iškepa, susitraukia ir tada jau valgom. Nuostabiai gardus dalykas su šviežia duona arba be jos“, – sako B. Nicholson.

Reikės:

4 pomidorų

3 šaukštelių pomidorų pastos

1 česnako skiltelės

1 šaukštelio malto kumino

1 šaukštelio maltų kalendrų

1 saldžiosios paprikos

200–300 g lapinių burokėlių

4 kiaušinių

30 g fetos

šviežių krapų ir kalendrų lapelių

Gaminimo būdas – laidos įraše:

„Beatos virtuvė“. Glazūruotų šonkaulių ir baklažanų troškinys, puiki idėja pusryčiams ir Lino Kleizos šeimos valgymo įpročiai

2. Tortas su obuolių tyre ir lengvu maskarponės kremu

„Tai yra toks tortas, kurį pasigaminti gali visi. Net jeigu aplinkui zuja vienas kitas vaikas, ir tai sugebėsite. Čia nebus svarstyklių, viską matuosime šaukštais. Paprastai ir greitai“, – sako B. Nicholson.

Biskvitui reikės:

4 kiaušinių

8 šaukštų cukraus

5 šaukštų miltų

3 šaukštų lydyto sviesto

1 šaukštelio kepimo miltelių

žiupsnio druskos

Pertepimui reikės:

300 ml obuolių tyrės

250 g maskarponės

300 g graikiško jogurto

1–2 šaukštų cukraus

šaldytų aviečių

žiupsnio druskos

Gaminimo būdas – laidos įraše:

„Pageidavimų koncerte“ – greitai ir paprastai gaminamas tortas, puikiai derantis ant vaikų šventinio stalo!

3. Keptų daržovių sriuba

„Sriuba yra pagarbos daržui maistas. Į ją galime sudėti tai, kas galbūt nėra pirmo gražumo, bet būtinai yra pirmo skanumo“, – sako laidos „Beatos virutvė“ vedėja B. Nicholson.

Keptų daržovių sriubą galite gardinti kaip panorėję – grietine, jogurtu, pesto padažu ar skanauti su gardžia duona.

Reikės:

10 vidutinio dydžio pomidorų

1 cukinijos

2 paprikų

2 saldžiųjų bulvių

1 česnako galvos

1 rausvojo svogūno

1 saujos bazilikų lapelių

1 l daržovių sultinio

1 šaukštelio raudonojo vyno acto

Gaminimo būdas – laidos įraše

Beatos virtuvė. Naujas sezonas ir nauja rubrika – „Giminės receptai“!

4. Aguonų pyragas

„Jei galiu pagaminti aš, vadinasi, aguoninį pyragą gali pagaminti visi“, – sako LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ viešėjusi Rita Sakus. Nors gimė Kanadoje, Lietuvoje Rita gyvena jau 16 metų. Moteris dalijasi savo močiutės aguonų pyrago receptu. „Šio pyrago niekada nebūna per daug“, – šypteli viešnia.

Nors pagaminamas visai nesunkiai, pyragas kepa ilgai, net 2 valandas. Kepdamas iš lėto, jis išlieka drėgnas, o iškeptą pyragą galima laikyti apie savaitę. Tiesa, dingti nuo stalo skanėstas turėtų greičiau, o pabarstytas cukraus pudra gali tapti puikia dovana.

Kaip sako pati Rita, šis aguonų pyragas – tarsi šiltas apsikabinimas, o jei šalia paserviruosite stiklinę pieno, gardėsis primins jaukiausiais vaikystės akimirkas.

Reikės:

3 kiaušinių

350–400 g cukraus

370 ml nesaldinto sutirštinto pieno

300–350 ml alyvuogių aliejaus

300 g miltų

2,5 šaukštelio kepimo miltelių

120 g aguonų

žiupsnio druskos

trupučio vanilės ekstrakto

100 g graikinių riešutų

cukraus miltelių papuošti

Gaminimo būdas – įraše:

Giminės receptas. Kanados lietuvė Rita Sakus gamina firminį močiutės skanėstą – aguonų pyragą

5. Glazūruoti kiaulienos šonkauliukai

„Šonkauliukai – patiekalas, kuris patinka visiems, o žaidimą primenantis jų valgymas sužavi ir vaikus“, – sako LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ viešėjęs Martynas Greinys ir šypsodamasis priduria, kad vyras privalo mokėti gerai ruošti mėsą.

Nors šonkauliukų receptų yra ne vienas, Martynas tikina, jog pagaminęs nevirtus ir nemarinuotus šonkaulius pagal savo išbandytą ir pasitvirtinusį receptą nuolat sulaukia abejonių, kad šonkaulius gamino ne jis pats. „Visi galvoja, kad šonkaulius parsivežiau iš kavinės“, – šypteli vyras.

Reikės:

1,5 kg kiaulienos šonkauliukų

2 šaukštelių Dižono garstyčių

2 šaukštų šonkaulių prieskonių

2 šaukštų rūkytų paprikų miltelių

Glazūrai reikės:

50–70 ml tamsaus alaus

150 ml barbekiu padažo

1 šaukštelio rudojo cukraus

Garnyrui:

1,5 kg bulvių

4 šaukštų grietinės

4 šaukštų majonezo

juodųjų pipirų

1 šaukštelio bulvių prieskonių

½ šaukštelio rūkytų paprikų miltelių

½ citrinos sulčių

Gaminimo būdas – laidos įraše

„Giminės receptas“. Martyno Greinio kepti glazūruoti šonkauliukai nepalieka abejingų: artimieji neprašo recepto, nes netiki, kad jį sukūrė pats Martynas