Gyvenimas

2020.01.29 22:13

Kai žaidžiama žodžiais arba tiesiog mulkinama: vartoti dietinius produktus gali būti pavojingiau už įprastus

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2020.01.29 22:13

Nors maisto gamintojai tvirtina kitaip, vartodami dietinius produktus ne tik nenumesite svorio, bet galite jo ir priaugti ar dar blogiau – pakenkti savo sveikatai. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas pažymi, kad visai nesvarbu, jog produkte nėra cukraus – tada juodą darbą atlieka saldikliai, kurie gali būti pavojingesni ir už cukrų.

„Norite numesti svorio? O jeigu svorio metimas dar būtų „saldus“? Lengvai, skaniai – ne graužiant brokolį, o valgant saldumynus, geriant limonadą. Patiktų? Sakote – neįmanoma? Tik ne maisto gamintojams. Jie sukūrė produktus be cukraus, pavadino juos dietiniais ir sudėjo į lentynas su užrašu „Metantiems svorį“. Nors mums tai tvirtinama, juso valgydami nenumesite svorio“, – teigia daktaras.

Kas iš tiesų slypi becukriuose, neva dietiniuose produktuose? Ar juos valgydami ir gerdami tikrai numesite svorio? O svarbiausia – ar tai nepakenks jūsų sveikatai?

Laidos „Klauskite daktaro“ žurnalistė Laima Karaliūtė atliko tyrimą – išanalizavo įvairių prekybos centruose randamų dietinių produktų etiketes. Taip, juose cukraus nėra, tačiau knibždėte knibžda daugybė cukraus pakaitalų – sintetinių saldiklių: aspartamo, ciklamato, maltitolio, izomalto, sacharino, sukralozės, sorbitolio, taumatino, steviolio glikozido, neotamo ir kt.

„Ciklamatas, kurio yra dietinėje koloje, Jungtinėse Amerikos Valstijose uždraustas dar 1970-aisiais, nes manoma, kad jis padidina riziką susirgti vėžiu“, – pažymi A. Unikauskas.

Limonaduose esanti angliarūgštė sustiprina saldiklių poveikį ir jie pradeda blokuoti už saldumą atsakingus centrus smegenyse. Saldumo poreikiui patenkinti mums reikia didelės dozės.

Daugybė žmonių geria limonadą be cukraus, nes galvoja, kad jis sveikesnis. Toks limonadas iš tikrųjų beveik neturi kalorijų, tačiau vis tiek gali pridaryti žalos sveikatai.

„Įsivaizduokite, kad suvalgėme, išgėrėme ko nors, kieno sudėtyje yra mums įprasto cukraus. Mūsų smegenims patinka cukrus – tai yra tam tikra malonumo dozė. Jeigu esate sveikas, net ir nedidelis cukraus kiekis sukelia pasitenkinimą, tačiau smegenyse įsijungia signalas, kad jums užtenka. Gavote saldumo, esate laimingi ir galite sau toliau eiti, pavyzdžiui, žaisti krepšinį.

O jeigu mes geriame kolą, kurioje nėra cukraus, bet yra kitų saldiklių? Limonaduose esanti angliarūgštė sustiprina saldiklių poveikį ir jie pradeda blokuoti už saldumą atsakingus centrus smegenyse. Smegenys negauna informacijos, kad jūs suvartojote kažką saldaus. Jūs suprantate, kad malonumo reikia – geriate toliau. Tačiau smegenų centrai iš šitų saldiklių nepriima informacijos. Saldumo poreikiui patenkinti mums reikia didelės dozės, vis daugiau ir daugiau“, – aiškina medikas.

Galiausiai, anot jo, smegenų centrai atbunka – jie negeba tinkamai reaguoti į dirbtiniu būdu išgautas medžiagas – sintetinius saldiklius. Kad ir kaip norėtumėte, gerdami limonadą su saldikliais niekada nenumesite svorio, nes kartu su limonadu išgersite visus priedus, skatinančius svorio augimą.

Klauskite daktaro. Specialus ir ilgai lauktas tyrimas: kokius pavojus slepia dietiniai produktai?

„Maža to, ilgainiui didės kraujo spaudimas, cholesterolio, cukraus kiekis kraujyje, o tai skatina insulino atsaką. Toks rinkinukas žmogaus organizme gali sprogti tarsi bomba ir pridaryti rimtų bėdų. Taip daryti visiškai netinkama“, – pabrėžia daktaras.

Pasak laidos svečio, dietologo Edvardo Grišino, saldiklis – tai cheminiu būdu išgauta medžiaga, kuri tikrai nėra tinkama žmogaus organizmui.

„Visi saldikliai turi skirtingą cheminę sudėtį, mūsų receptoriai liežuvyje į jų chemines daleles reaguoja skirtingai. Todėl pojūtis yra žymiai stipresnis, kartais jis gali būti aštrus, kaip metalinis, gali būti jaučiamas poskonis“, – aiškina E. Grišinas.

A. Unikauskas priduria, kad, jeigu žmogus pripranta prie saldiklių, kurie turi daug stipresnį saldumo skonį, cukrus nebesukelia pasitenkinimo.

Jei saldikliai suskaidomi, organizme susidaro toksinių medžiagų, kurios gali pakenkti mūsų žarnyno mikroflorai. Tada gali išsivystyti gliukozės pasisavinimo sutrikimų, dėl ko gali progresuoti įvairiausios ligos, tokios kaip cukrinis diabetas.

Saldikliai, anot E. Grišino, nėra dietinė medžiaga, nuo kurios kris svoris. Dauguma jų netgi nėra virškinami, metobolizuojami – jie paprasčiausiai išsiskiria per šalinimo sistemas. Dar pavojingiau, jei saldikliai mūsų virškinimo trakte suskaidomi, nes organizme susidaro toksinių medžiagų, kurios gali pakenkti mūsų žarnyno mikroflorai.

„Pakenkus žarnyno mikroflorai gali išsivystyti gliukozės pasisavinimo sutrikimų, dėl ko gali progresuoti įvairiausios ligos, tokios kaip cukrinis diabetas“, – pažymi jis.

Laidoje A. Unikauskas aptarė trijų produktų be cukraus, bet su saldikliais sudėtis. Šių produktų kiekvienas gali įsigyti prekybos centruose nė nežinodamas apie jų daromą žalą. Be to, jie sudėti zonose „Norintiems sulieknėti“.

Sviestiniuose sausainiuose, ant kurių pakelio buvo pažymėta, jog produktas be cukraus, rasta gliukozės sirupo – pasak mediko, tai yra cukrus, be to, net kvietiniai miltai iš esmės yra cukrus.

Leduose su šokoladiniu glaistu rasta steviolio glikozido. Nors šis saldiklis išgaunamas iš augalų – stevijų, tai ne stevijos. Tai tik ekstraktas, kurio produkte dažniausiai būna vos 1 proc. Kai kurių medžiagų pavadinimų iš šio produkto sudėties nežinojo nė pats dietologas.

Dar vienas dietinis „perlas“, aptiktas parduotuvės lentynoje – tirpios vištienos sriuba. Etiketėje pažymėta, jog produkte gausu vitaminų: C, B3, E, B1, B6, A, K, D3, B12 ir mineralų. Galima pagalvoti, kad tai labai gerai, tačiau profesorius pabrėžia – pridėtiniai sintetiniai vitaminai ir mineralai tėra rinkodaros triukas pirkėjams pritraukti.

„Visa tai yra bevertis maistas. Jei norite gauti vitaminų ir mineralų, valgykite tikrą maistą, o ne sriubas iš miltelių. Žinokite, kad visada geriau valgyti tai, ką sukūrė gamta, o ne žmogus. Jeigu norite sulieknėti, pamirškite dietiniais vadinamus produktus. Nesižavėkite ryškiais užrašais, dėžutėmis ir ypač užrašu „be cukraus“. Visada skaitykite produktų sudėtį, nes kai kurie ingredientai gali ne tik padidinti jūsų apimtis, bet ir pakenkti sveikatai. Valgykite ne pusgaminius, o visavertį šviežią maistą“, – pataria A. Unikauskas.

Plačiau – laidos įraše.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Taip pat skaitykite

Klauskite daktaro. Specialus ir ilgai lauktas tyrimas: kokius pavojus slepia dietiniai produktai?