Žmonės vis dar galvoja, kad vos pakilus temperatūrai būtina gerti antibiotikus ar kad valgyti kiaušinius lygu susirgti širdies ligomis. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas paneigė vis dar gajus, tačiau nieko bendro su faktais neturinčius mitus. Pasak jo, netiesa ir tai, kad pirštus traškinantys žmonės suserga artritu.
„Per daugybę metų atsirado daugybė mitų apie sveikatą. Kai kuriuos pavyksta patvirtinti, kiti taip ir lieka fantazijos vaisiais. Vieną dieną kiaušinį valgyti sveika, kitą pasirodo straipsnių, kad jis beveik prilygsta nuodams. Po kiek laiko vėl – valgykite į sveikatą. Arba antibiotikai – kada jie būtini, o kada tik dar labiau silpnina mūsų imunitetą?“ – svarsto medikas.
Kai kurie mitai apie sveikatą vis dar gajūs ir A. Unikauskas supranta, kodėl – iš tokios gausybės informacijos, kiek gauname šiandien, atsirinkti tai, kas tiesa, o kas melas, ne taip ir paprasta. Daktaras aptarė 5 itin populiarius mitus, susijusius su sveikata, kuriais reikėtų pagaliau nustoti tikėti.
Mitas, kad per dieną privaloma išgerti 2,5 litro vandens
Profesoriaus teigimu, šis mitas atsirado daugiau nei prieš 30 metų. Ligų kontrolės ir prevencijos centrai ėmė teigti, kad būtina kasdien išgerti pakankamai vandens. Tiesa ta, kad vandens gerti tikrai reikia, tačiau kiek? Štai kur klausimas.

„Nėra griežtų gairių, kiek vandens reikėtų išgerti kasdien. Nacionalinės mokslų inžinerijos ir medicinos akademijos sako, kad per dieną moterims reikėtų išgerti 2,7 litro vandens, o vyrams – 3,7 litro. Tačiau tai yra bendras bet kokių per dieną suvartojamų skysčių kiekis – ne tik vandens, bet ir įvairių kitų gėrimų bei maisto produktų. Jeigu jūs valgote daržoves, jau gaunate vandens, beje, tai labai sveikas vanduo“, – aiškina laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas.
2002 metais atlikta metaanalizė atskleidė, iš kur atsirado tasai populiarus mitas, kad per dieną būtina suvartoti 2,5 litro vandens. Pasirodo, šis mitas pradėjo plisti dar 1985 metais, kai toks skaičius buvo įvardytas viename straipsnyje. Jame buvo rašoma, kad 1 maisto kalorijai turėtų būti skirtas maždaug 1 mililitras skysčio, o didžioji šio kiekio (t. y. 2,5 litro) dalis gaunama iš paruošto maisto. Tačiau tai ir įdomu, kad ilgainiui „skystis“ tapo tiesiog „vandeniu“.
Dažnas įsivaizduoja, kad žmonės virusus iškosėja, iščiaudi ar „iškalba“, tačiau tiesa ta, kad virusai perduodami ir per fizinį kontaktą, pavyzdžiui, susilietus rankomis.
Mitas, kad peršalsite būdami šaltame ore
„Daugelį metų žmonės manė, kad peršalimą sukelia šaltas oras, tačiau šiandien visi žino, kad tai lemia ne prastos oro sąlygos ar šaltis, o virusai“, – teigia A. Unikauskas.
Dažnas įsivaizduoja, kad žmonės virusus iškosėja, iščiaudi ar „iškalba“, tačiau tiesa ta, kad virusai perduodami ir per fizinį kontaktą, pavyzdžiui, susilietus rankomis.
Žema lauko temperatūra neperduoda virusų, tačiau svarbu pažymėti dar vieną dalyką. Peršalimo virusai į žmogaus kūną bando patekti per nosį, burną, kur yra gleivių. Kai virusai patenka į organizmą, jie tose gleivėse pradeda klimpti, negali iškeliauti į kūną, prasiskverbti ten, kur jiems reikia.

Tačiau kai įkvepiame šaltą orą, jis atvėsina mūsų nosiaryklę – esant žemesnei temperatūrai gleivės nebe tokios veiksmingos, virusai turi daugiau galimybių prasiskverbti pro gleivių barjerą į organizmą. Todėl tai, kad dėl ligos kaltas šaltas oras, nėra vien pasaka, bet sakyti, kad susergame atšalus orui, negalima.
Mitas, kad įprotis traškinti pirštus gali sukelti artritą
„Tarp šių dalykų nėra jokio ryšio, nėra ir logikos. Buvo padaryta net tyrimų, kurie atskleidė, kad susirgti artritu žmonėms, kurie turi įprotį traškinti pirštus, tokia pat tikimybė kaip ir tiems, kurie niekada gyvenime to nėra darę“, – pabrėžia gydytojas.
38 laipsniai iš tikrųjų yra žema temperatūra. Ji gali būti reikšminga, jeigu jūs karščiuojate kelias savaitės ar ilgiau, bet ne tada, jeigu jūs ką tik susirgote.
Mitas, kad susirgus gripu ir karščiuojant dvi dienas būtina gerti antibiotikus
Tai viena blogiausių situacijų, kai žmonės, kuriems temperatūra pakyla iki 38 laipsnių Celsijaus, nusprendžia save pagydyti antibiotikais, teigia A. Unikauskas.

„Visų pirma, 38 laipsniai iš tikrųjų yra žema temperatūra. Ji gali būti reikšminga, jeigu jūs karščiuojate kelias savaites ar ilgiau, bet ne tada, jeigu jūs ką tik susirgote. Apskritai reikia orientuotis pagal tai, kaip jaučiatės, bet 39 laipsnių temperatūra – gamtos pasirinktas būdas kovoti su ūmia virusine infekcija. Tokiu būdu sunaikinamas virusas.
Jeigu aukšta temperatūra 3 ir daugiau parų nekrenta, štai tada gali kilti pavojus, kad jūsų imuninė sistema pavargs, o jai pavargus jūsų organizme esančios bakterijos gaus galimybę suaktyvėti“, – tikrąją situaciją paaiškina medikas.
Jei susirgote ir jums pakilo temperatūra, ne gerkite antibiotikus, o nuvykite pas gydytoją, kad jis jus patikrintų ir pakonsultuotų, ką būtų protingiausia daryti šiuo konkrečiu atveju.
Mitas, kad kiaušiniuose esantis cholesterolis kenkia širdžiai
Didelis dėmesys cholesterolio vaidmeniui sergant širdies ligomis skiriamas jau nuo 7-ojo dešimtmečio. Kiaušiniuose gausu maistinių medžiagų, tačiau juose taip pat nemažai cholesterolio – jo daugiau nei kituose produktuose. Dėl šios priežasties ilgą laiką daugelis specialistų rekomendavo valgyti nuo 2 iki 4 kiaušinių per savaitę, o asmenys, sergantys II tipo diabetu ar širdies ligomis, galėjo jų valgyti dar mažiau.

Visgi naujausi tyrimai rodo, kad nėra jokio ryšio tarp gausaus kiaušinių vartojimo ir cholesterolio pusiausvyros sutrikimo kraujyje, suintensyvėjusių širdies problemų ar II tipo diabeto komplikacijų rizikos.
„Tyrime pažymėta, kad kartais žmonių, valgančių daugiau nei 7 kiaušinius per savaitę, organizmuose gali padidėti blogojo cholesterolio kiekis, tačiau tai beveik visada susiję ir su gerojo cholesterolio padidėjimu, t. y. santykis nepasikeičia. Įrodyta, kad visiškai saugu valgyti netgi 2 kiaušinius per dieną“, – pabrėžia A. Unikauskas.
Kiaušiniai, anot jo, labai saugus ir sveikas maistas. Be to, Ligų kontrolės ir prevencijos centras tvirtina, kad kiaušiniai yra vieni maistingiausių maisto produktų, o didžiausias jų keliamas pavojus sveikatai – visai ne cholesterolis, o salmonelės, nuo kurių apsisaugosite kiaušinius atsakingai nuplaudami.
Plačiau – laidos įraše.
Parengė Indrė Česnauskaitė.