Gyvenimas

2020.01.17 13:46

Kokie egzotiniai vaisiai vis dažniau atsiduria ant lietuvių stalo

LRT.lt2020.01.17 13:46

Kažkada buvę egzotika, šiandien tokie vaisiai kaip bananas, mangas ar ananasas jau yra tapę kasdieniais ir nieko nestebina. Tačiau vis dar yra retesnių skonių, kurių nesiryžtama paragauti, nes neaišku, nei kaip, nei su kuo tą vaisių valgyti. Visgi specialistai sako, kad tokie vaisiai populiarėja, o jų išraiškingą skonį pamėgsta vis daugiau žmonių, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Egzotiniai vaisiai puikiai tinka norint paįvairinti tradicinius patiekalus ar pasiilgusiems naujų skonių – jais galima gardinti desertus, gaminti padažus arba skanauti vienus. Taip pat iš tolimųjų kraštų atkeliavę vaisiai pasižymi ne tik subtiliu skoniu, bet ir vitaminų bei mineralų gausa“, – sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.

Už sudėtingų pavadinimų slepiasi gaivūs skoniai

Ličiai pasižymi saldžiarūgščiu skoniu, valgoma jo dalis – po dygliuota žievele esantis peršviečiamas sultingas minkštimas, o vaisiaus viduje – stambus nevalgomas kaulas. Vaisiuje gausu augalinės kilmės baltymų, pektino, kalio, magnio ir vitamino C. Tinka salotoms, jogurtams, ledams gardinti.

Rambutanai primena ežiukus – apvalūs ir spygliuoti. Nulupus rambutaną valgoma jo dalis yra balkšvas želė pavidalo minkštimas. Skonis yra ir saldus, ir drauge gaivus. Vaisiai valgomi švieži, dedami į salotas, desertus.

Basovija savo išvaizda primena pomidorą ir pipirą, o vaisiaus skonis labiau primeną saldžiarūgštį pomidorą ir pasiflorą. Basovijos naudojamos tiek desertams, tiek garnyrams ir dažniausiai naudojamos apdorotos – gaminamos uogienės arba padažai. Vaisiaus odelė yra karti, todėl gaminimui ar skanavimui derėtų rinktis tik minkštimą.

Anona yra vitaminų C, B1, B2 ir daugelio mineralų šaltinis. Vaisiaus viduje esantis minkštimas primena bananą, o skonis panašus į pomidoro ir citrinos. Sėklos ir luobelė yra nevalgomos, o minkštimą patogiausia išskaptuoti šaukšteliu. Vaisius tinkamiausias valgyti, kai yra šiek tiek minkštas.

Figos yra geležies ir kalcio šaltinis, o jų mūsų parduotuvėse galima rasti ištisus metus. Saldaus skonio vaisius valgomas perpjautas pusiau, panašiai kaip kivis.

Pasiflora daugeliui pažįstama kaip desertų ingredientas. Viduje esantis minkštimas su daug smulkių sėklyčių skanaujamas vienas arba naudojamas ruošiant kokteilius, salotas, desertus. Ar vaisius tinkamas valgyti ir gerai prinokęs, išduos jo luobelė – ji turi būti grublėta.