Gyvenimas

2020.01.19 21:46

Į kovą su galvos skausmu – skaistenių arbata, imbieras ir kava arba jokio kofeino

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2020.01.19 21:46

Vienas tyrimas parodė, kad gydyti galvos skausmą neapdorotu imbieru taip pat efektyvu kaip populiariu vaistu nuo migrenos. Kaip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ teigia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas, artėjantį galvos skausmą gali sustabdyti ir vaistinių skaistenių, primenančių ramunėles, arbata.

Gydytojas tvirtina, kad dažniausiai ieškodami informacijos apie skausmą žmonės internete skaito apie galvos skausmą ir galvos svaigimą. Anot jo, teigiama, jog galvą yra skaudėję 90 proc. žmonių. Jeigu jūs – vienas iš tų, kuriems nuolat skauda galvą, turėtumėte suklusti – daktaras A. Unikauskas dalijasi paprastais būdais kontroliuoti galvos skausmą.

„Galvos skausmui gali turėti poveikį ir jūsų mityba. Maistas svarbus ne tik jūsų svoriui, tam, kaip atrodote – jis turi didžiulį poveikį ir tam, kaip jūs jaučiatės“, – pažymi jis.

Galvos skausmo priežasčių suskaičiuojama daugybė – jų, pasak mediko, daugiau nei 200. Galvos skausmai visaip klasifikuojami ir priežasčių yra tikrai labai daug, tačiau tenka pripažinti, kad dažniausia galvos skausmo priežastis susijusi su kaklo raumenų įtampa.

„Dažnai sakai tai žmogui, o jis tavimi netiki, būna įsitikinęs, kad turi būti migrena, aukštas kraujo spaudimas. Tai netiesa. Kovoje su šiuo skausmu gali padėti maistas, ypač kovojant su migreniniu skausmu“, – kalba medikas.

Tad ką valgyti ir ko nevalgyti, jeigu skauda galvą ar jei jaučiate, kad tuoj ją ims skaudėti?

Nuo galvos skausmo padės magnio ir vitamino B2 turintys produktai

Pajutus, kad tuoj ims skaudėti galvą, jums galėtų padėti magnis ir riboflavinas, t. y. vitaminas B2. Magnis, kaip teigia A. Unikauskas, gelbsti stabilizuoti kraujagysles, o vitaminas B2 padeda smegenų ląstelėms panaudoti energiją.

Laiku išgertas vaistinių skaistenių arbatos puodelis gali jums padėti – klinikiniais tyrimais įrodyta, kad geriant šią arbatą ne tik mažėja galvos skausmo priepuolių skaičius, bet ir jų trukmė.

Galvos skausmo priežasčių suskaičiuojama apie 200: jas įveikti galima tinkamais maisto produktais

„Valgydami maistą, kuriame yra šių dalykų, migrenai leisite ilsėtis užuot trukdžius jums gyventi. Maistas, kuriame daug magnio: riešutai, sėklos, žalios lapinės daržovės, žuvis, juodasis šokoladas, pupelės, lęšiai, bananai. Vitamino B2 būtų jaučio kepenyse, lapinėse daržovėse, jūrų dumbliuose, grikiuose, kiaušiniuose, migdoluose“, – vardija gydytojas.

Galvos skausmą malšina vaistinių skaistenių arbata

Vaistinių skaistenių arbatą gerkite vos pajutę pačius pirmuosius galvos skausmo požymius. Šio augalo arbata padeda kontroliuoti kraujagyslių išsiplėtimą, o galvą skauda todėl, kad kraujagyslių sienelės būna atsipalaidavusios ir praradusios elastingumą.

„Skilvelis susitraukia, išstumia kraują. Įsivaizduokite – per kraujagysles eina galinga kraujo banga, o jos niekas neamortizuoja. Ta kraujo banga galvoje kraujagysles tik timpt, timpt, timpt ir jūs jaučiate pulsavimą, tarsi kaltų per galvą“, – aiškina A. Unikauskas.

Jo tvirtinimu, laiku išgertas vaistinių skaistenių arbatos puodelis gali jums padėti – klinikiniais tyrimais įrodyta, kad geriant šią arbatą ne tik mažėja galvos skausmo priepuolių skaičius, bet ir jų trukmė.

Gydomosiomis savybėmis pasižymi šio augalo lapai. Arbatą galima ruošti tiek iš ką tik nuskintų, tiek iš džiovintų skaistenių lapų.

Yra žmonių, kurie geba atpažinti, jog tuoj prasidės migrenos priepuolis, išgeria kavos ir tai sustabdo, nes taip sutraukiamos kraujagyslės.

Galvos skausmą lengvina imbiero kramtymas

„Galvos skausmą malšina neapdoroto imbiero kramtymas. Vienas tyrimas parodė, kad gydant galvos skausmą imbieras buvo toks pats efektyvus kaip populiarus vaistas nuo migrenos. Įsidėkite į burną nedidelį gabalėlį nulupto imbiero, pakramtykite ir galvos skausmas palengvės“, – pataria profesorius.

Jei skauda galvą, venkite dirbtinių saldiklių

Dirbtiniai saldikliai – svarbus faktorius, sukeliantis galvos skausmą ar migreną. Tokie saldikliai sumažina dopamino ir serotonino kiekį organizme, o šios medžiagos saugo mus nuo galvos skausmo.

Kad neskaudėtų galvos, ribokite suvartojimą kofeino kiekį

Kaip daktaras jau minėjo, esant migreniniam skausmui kraujagyslės yra atsipalaidavusios, o kava, t. y. kofeinas, kraujagysles sutraukia. „Yra žmonių, kurie geba atpažinti, jog tuoj prasidės migrenos priepuolis, išgeria kavos ir tai sustabdo, nes taip sutraukiamos kraujagyslės“, – pasakoja gydytojas.

Tačiau kava gali būti ir galvos skausmo priežastis. Jei esate įpratę kavą gerti tuo pačiu metu, o, pavyzdžiui, savaitgalį nusprendėte ilgiau pamiegoti ir įprastu laiku kavos puodelio neišgėrėte, organizmui sukeliamas stresas, nes jis negauna norimos kofeino dozės – taip pradeda skaudėti galvą.

Valgykite daug maistingų maisto produktų

„Organizmui visada reikia daug įvairių jam reikalingų maistingų medžiagų. Jeigu jūs valgysite šlamštmaistį, jūs ne tik negausite iš jo maistinių medžiagų – organizmas, kad suvirškintų tą netinkamą maistą, panaudos dalį maistinių medžiagų iš savo atsargų. Savaime suprantama, kad šviežias, sveikas, natūralus maistas visada turėtų būti pagrindinė jūsų kasdienės mitybos dalis. Tinkamo maisto pasirinkimas taip pat gali sumažinti migrenos riziką“, – aiškina A. Unikauskas.

Maisto galia jūsų gerai savijautai ir sveikatai yra stulbinanti, tad formuoti tinkamus mitybos įpročius tikrai verta. Net jei pradžioje ir prireiks valios pastangų, tai atsipirks, pabrėžia medikas.

Plačiau – laidos įraše.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Galvos skausmo priežasčių suskaičiuojama apie 200: jas įveikti galima tinkamais maisto produktais