Paelija ispanams yra giminės maistas, kaip lietuviams cepelinai, sako LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ viešėjusi Inga Lazauskienė, kuri jau 20 metų gyvena Ispanijoje.
Paelija – tai turtingas ir sotus ispaniškas patiekalas su ryžiais, jūros gėrybėmis, mėsa, daržovėmis. Pasak I. Lazauskienės, paelijų galima paruošti pačių įvairiausių.
„Visokių galėtume paelijų daryti. Galėtume daryti su triušiena, su mėsa, galėtume veganams, kas labai tinka su ryžiais ir su daržovėmis. Galėtume su vištiena ir jūros gėrybėmis bei tik su jūros gėrybėm. Vis dėlto šiandien padarysime tai, ko labiausiai nori Ispanijoje. Ten visi nori jūros gėrybių, nes ten visos jos šviežios“, – sako I. Lazauskienė.

Paelijai su jūros gėrybėmis reikės:
1 kg plikytų ryžių
12-15 česnako skiltelių
100 ml alyvuogių aliejaus
4-5 saulėje džiovintų pipirų „Ñora“
Druskos
400 g koncentruotos pomidorų pastos
Saujos petražolių
Alyvuogių aliejaus
2-3 raudonųjų paprikų
6-7 česnako skiltelių
2,5 l žuvies sultinio
1 kg midijų
1 kg krevečių
300 g menkės filė
800 g tuno filė
300 g mažų aštuonkojų
600 g kalmarų filė
Gaminimo būdas – laidos įraše: