Gyvenimas

2019.12.20 21:25

„Beatos virtuvėje“ – itin lengvai pagaminamas aguonų pyragas

LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt2019.12.20 21:25

„Jei galiu pagaminti aš, vadinasi, aguoninį pyragą gali pagaminti visi“, – sako LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ viešėjusi Rita Sakus. Nors gimė Kanadoje, Lietuvoje Rita gyvena jau 16 metų. Moteris dalijasi savo močiutės aguonų pyrago receptu. „Šio pyrago niekada nebūna per daug“, – šypteli viešnia.

Gyvendama Toronte, Rita nepamiršdavo lietuviškos virtuvės patiekalų. Valgydavo silkę, koldūnus, cepelinus ir labai mėgdavo močiutės kepamą aguonų pyragą, į kurį šeimininkė ingredientus dažnai dėdavo matuodama stiklinėmis arba tiesiog „iš akies“.

„Mano močiutė nemėgo dėti daug cukraus, tad jis recepte gali būti pakeistas net obuolių tyre“, – pasakoja Rita ir priduria, kad išmokusi kepti aguonų pyragą, virtuvėje nebebijo improvizuoti.

Nors pagaminamas visai nesunkiai, pyragas kepa ilgai, net 2 valandas. Kepdamas iš lėto, jis išlieka drėgnas, o iškeptą pyragą galima laikyti apie savaitę. Tiesa, dingti nuo stalo skanėstas turėtų greičiau, o pabarstytas cukraus pudra gali tapti puikia dovana.

Kaip sako pati Rita, šis aguonų pyragas – tarsi šiltas apsikabinimas, o jei šalia paserviruosite stiklinę pieno, gardėsis primins jaukiausiais vaikystės akimirkas.

Aguonų pyragui reikės:

3 kiaušinių

350–400 g cukraus

370 ml nesaldinto sutirštinto pieno

300–350 ml alyvuogių aliejaus

300 g miltų

2,5 šaukštelio kepimo miltelių

120 g aguonų

žiupsnio druskos

trupučio vanilės ekstrakto

100 g graikinių riešutų

cukraus miltelių papuošti

Gaminimo būdas – įraše:

Giminės receptas. Kanados lietuvė Rita Sakus gamina firminį močiutės skanėstą – aguonų pyragą
Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt.