Gyvenimas

2019.12.16 08:03

Daktaras Unikauskas vietoje jaunystės eliksyro siūlo vartoti alyvuogių aliejų

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2019.12.16 08:03

Norint ilgai gyventi svarbiausia pasirūpinti telomerais – jiems intensyviai trumpėjant trumpėja ir gyvenimo trukmė, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ teigia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Rafinuoti aliejai skatina telomerų trumpėjimą, o alyvuogių aliejus, anot daktaro, šiuo atveju tikra gamtos dovana.

Žodis „aliejus“, pasak gydytojo, gali reikšti du priešingus dalykus: vienu atveju – tai ligos ir bloga savijauta, kitu – ilgaamžiškumas ir sveikata. Pastaruosius dalykus gali suteikti tik vienas aliejus – alyvuogių.

Daktaras pažymi, kad mūsų organizmas tiesiog pats pagamina vandenilio peroksido – cheminės medžiagos, kuri mūsų kūnui daro neigiamą įtaką. Anot jo, buvo atliktas tyrimas, kurio metu palyginta, kaip organizmas tvarkosi su vandenilio peroksidu vartojant alyvuogių aliejaus ir kaip jis tai daro jo nevartojant. A. Unikauskas teigia, kad rezultatas buvo džiuginantis – alyvuogių aliejus organizmui tikrai padeda tvarkytis su šios cheminės medžiagos daroma žala.

Kol telomerai ilgi, gyvensite ilgai. Jiems trumpėjant trumpėja ir mūsų gyvenimo trukmė. O jie trumpėja sulig kiekvienu ląstelės pasidalijimu.

„Aliejus aliejui nelygu. Pastebiu, kad žmonės labai mėgsta pirkti aliejų, bet ne visai tą, kurį reikia. Alyvuogių aliejus žymiai sumažina žalingą laisvųjų radikalų poveikį mūsų DNR, o vandenilio peroksidas mūsų organizme ir yra laisvasis radikalas“, – aiškina jis.

Alyvuogių aliejuje yra fitomaistinių – augalinės kilmės maistinių – medžiagų, vadinamų fenoliais. Tai galingi antioksidantai, kurie:

– kovoja su oksidantais,

– apsaugo DNR nuo sužalojimų,

– sumažina mitochondrijoms – ląstelės viduje esančiam energijos gamybos fabrikui – daromą oksidacinę žalą.

A. Unikauskas pasakoja, kaip mūsų organizme laisvieji radikalai išderina tvarką ir kas dėl to nukenčia: „Atomo kraštuose yra du elektronai: vienoje pusėje vienas, kitoje pusėje kitas. Viskas mūsų gyvenime vyksta sukinio principu: sukasi atomas, sukasi elektronai ir, kol yra simetrija, tol viskas dirba. Bet jeigu mes iš atomo atimsime vieną elektroną, jis nebeturės poros. Toks atomas vaikšto po kūną ieškodamas, iš kur išlupti elektroną, kad vėl būtų simetrija, kad jis vėl galėtų funkcionuoti organizme.

Jis randa sveikų ląstelių, iš vienos jų ir išlupa sau porą. Taip ląstelė sužalojama ir nuo to momento ji tampa nebesveika. Sakome – kilo uždegimas. Laisvieji radikalai keliauja per organizmą ir išlupinėja elektronus, taip žalodami mūsų ląsteles. Organizme kyla daugybė uždegimų. Štai ką padaro oksidantai, arba laisvieji radikalai.“

Pirmo spaudimo alyvuogių aliejus saugo telomerus, lėtina jų trumpėjimą, o rafinuoti aliejai telomerus intensyviai trumpina.

Ląstelės branduolyje slepiasi chromosomos, kurios yra mūsų DNR su genais. Genai sukabinti it rožinio karoliukai, eina per visą chromosomos ilgį, per abi atšakas. Genai turi apsaugą – jų galuose yra telomerai, saugantys mūsų DNR nuo išsipynimo, kas įvyksta su kiekvienu ląstelės pasidalijimu.

„Kol telomerai ilgi, gyvensite ilgai. Jiems trumpėjant trumpėja ir mūsų gyvenimo trukmė. O jie trumpėja sulig kiekvienu ląstelės pasidalijimu. Kuo labiau sutrumpėja, tuo labiau mūsų gyvenimas artėja prie finišo. Kai jie sutrumpėja per daug, mes mirštame“, – kalba profesorius.

Kodėl tai svarbu pasakojant apie alyvuogių aliejų? Tam, kad gyventume ilgiau, svarbu žinoti, kaip elgtis, kad telomerai trumpėtų kuo lėčiau. Tai yra įmanoma, teigia A. Unikauskas, ir tą gali padaryti būtent alyvuogių aliejus.

„Pirmo spaudimo alyvuogių aliejus saugo telomerus, lėtina jų trumpėjimą. Rafinuoti aliejai, kuriuos dauguma ir perka ir kuriuose yra per daug omega-6 riebalų rūgščių bei hidrintų riebalų, telomerus intensyviai trumpina.

Nenoriu pasakyti – niekada nepirkite tokio aliejaus. Suprantu, kad yra žmonių, kurie negali sau leisti visą laiką vartoti kokybišką produktą, jie priversti pirkti pigų. Bet nevartokite jo kasdien, tai irgi svarbu“, – pabrėžia jis.

Alyvuogių aliejus neatlaiko aukštos temperatūros. Jūs galite ant jo kepti su sąlyga, jeigu tai truks trumpai.

Apskritai svarbu pabrėžti, ant ko iš tiesų geriausia kepti maistą. Daktaras tikina, kad pagal riebalų stabilumą (nestabilūs riebalai susiskaido į laisvuosius radikalus) geriausia maistą kepti ant taukų. Jei jų neturite ar nemėgstate, antrą garbingą vietą užima sviestas, o aliejus – paskutinis variantas. Apmaudu, kad dažniausiai žmonės ne tik renkasi pastarąjį variantą, bet dar ir patį blogiausią aliejų.

„Nesuprantu, kodėl mūsų žmonės viską kepa ant nesveikų aliejų. Jeigu renkatės aliejų, rinkitės tikrą, o ne tą, kuris padarytas dirbtiniu būdu. Pirmo spaudimo alyvuogių aliejus – gamtos dovana“, – sako profesorius.

Taip pat skaitykite

Tačiau A. Unikauskas perspėja, kad alyvuogių aliejus tinkamas ant jo kepti ne visada: „Alyvuogių aliejus neatlaiko aukštos temperatūros. Jūs galite ant jo kepti su sąlyga, jeigu tai truks trumpai. Kažką pašildyti, trumpai kepti – tada nebus aukštos temperatūros ir alyvuogių aliejus tiks.“

Plačiau – laidos įraše.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Klauskite daktaro. Būkime jauni ir sveiki: alyvuogių aliejumi stabdoma senatvė ir teisingi pratimai, norintiems mesti svorį