Maišeliai po akimis – ne kas kita, kaip negalintys pasišalinti skysčiai. Tikras fenomenas, bet taip gali nutikti ir tada, kai negeriate pakankamai vandens, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ pabrėžia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Pasak jo, vandens kempinėles po akimis skatinate didėti ir valgydami per daug angliavandenių, kurių gausūs ir vaisiai.
Jeigu niekaip neišsprendžiate patinusių vokų ir paakių problemos, dėl kurios net pats sau esate panašus į pandą, privalote išsiaiškinti, kas nulemia paakių tinimą ir kaip to išvengti.
„Jeigu organizme padaugėja skysčių, pagal logiką skysčiai turėtų klausyti žemės traukos dėsnio ir smukti į kojas. Tačiau situacija gali būti ir kita – skysčiai gali kauptis veide“, – sako medikas.
Pagrindinė išpampusių paakių priežastis – angliavandenių perteklius maiste
Viena iš priežasčių gali būti angliavandenių perteklius maiste: „Kiti sako, kiek jis gali apie tai kalbėti? Bet žiūrėkite: visų pirma, lietuviai per parą suvartoja apie 300 gramų angliavandenių, t. y. daug. Tai rafinuoti, perdirbti grūdai ir cukrus. Kiekvienas tokio angliavandenio gramas turi prikibusius net 3 gramus vandens.“

Dažnai obuoliai valgomi kaip užkandis, tačiau obuoliai turi daug cukraus, greitųjų angliavandenių. Obuolyje vidutiniškai yra nuo 2,5 arbatinio šaukštelio fruktozės.
Kodėl vanduo susikaupia būtent aplink akis? Todėl, kad aplink akis yra patys puriausi audiniai mūsų kūne, o vanduo eina ten, kur jam paprasčiausia nueiti, pažymi daktaras.
„Negalvokite, kad pirmą kartą gyvenime paragavus saldumynų iš karto patins paakiai. Ne – jūs turite pasiekti tam tikrą stadiją, kad tai įvyktų. Vieniems tai įvyksta greičiau, kitiems ne taip greitai, nes skiriasi ir kolageno stiprumas, ir vartojamas maistas. Bet yra jaunų moterų, kurioms jau po akimis maišeliai“, – kalba A. Unikauskas.
Gydytojas pažymi, kad jūsų prastos mitybos padariniai aplink akis gali pradėti matytis vartojant ne tik miltinius patiekalus, bet ir vaisius.

„Valgykite vaisius, bet tik ne tokiais kiekiais, kaip kai kurie įsivaizduoja. Pavyzdžiui, obuoliai. Lietuviams obuolys – šventas vaisius. Juos valgyti sveika, kol jų ne per daug. Dažnai obuoliai valgomi kaip užkandis, tačiau obuoliai turi daug cukraus, greitųjų angliavandenių. Obuolyje vidutiniškai yra nuo 2,5 arbatinio šaukštelio fruktozės“, – sako jis.
Jeigu organizmui pradeda trūkti vandens, kūnas pereina į taupymo režimą – pradeda kaupti vandens atsargas ten, kur jam lengviausia tai padaryti.
Daržovės – kalio šaltinis, padedantis atsikratyti skysčių pertekliaus
Valgant daug angliavandenių kūne prasideda uždegimas, kuris sukelia tinimą, sulaiko druską. Susidaro natrio perteklius, o dėl to vanduo sulaikomas organizme, taip patinimai didėja. Be to, prarandamas ir kalis, o praradus kalio kūne taip pat susikaups daugiau vandens.
Situaciją pagerinsite atsisakę angliavandenių – energiją stenkitės gauti iš riebalų, o kad gautumėte daugiau kalio, pasitarnaus įvairios daržovės – jų valgykite kuo daugiau.

„Taigi veidas patinsta, kai organizme per daug vandens. Labai įdomus fenomenas: yra žmonių, kurie piktybiškai nevartoja vandens arba įsivaizduoja, kad atsigėrę kavos išgėrė vandens; jeigu organizmui pradeda trūkti vandens, skysčių, kūnas pereina į taupymo režimą – pradeda kaupti vandens atsargas ten, kur jam lengviausia tai padaryti. Jam tai lengviausia padaryti aplink akis. Įdomi išvada: gersite per mažai vandens, patins paakiai.“
Tad išpurtusių paakių ir vokų priežastys dvi: skysčių perteklius arba didžiulis jų trūkumas. „Norint palaikyti balansą tereikia taisyklingai maitintis: nepiktnaudžiaukite angliavandeniais, valgykite daržoves, gerkite vandenį ir greičiausiai viskas bus gerai“, – teigia A. Unikauskas.
Plačiau – laidos įraše.
Taip pat skaitykite
Parengė Indrė Česnauskaitė.