Žodžių „sveiki desertai“ junginys gali nuskambėti it iš fantastikos srities, tačiau LRT TELEVIZIJOS laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas tikina, kad tai joks stebuklas. Anot jo, laikantis vos kelių desertų gamybos ir vartojimo taisyklių įmanoma ne tik nepriaugti, bet ir numesti svorio!
Profesorius tikina – nebūtinai desertai ir tirpstantys kilogramai nesuderinami. Anot jo, yra būdų, kaip valgant desertus sulieknėti ar bent jau nepriaugti svorio. Tiesa, tokių desertų parduotuvėje nėra – juos teks gamintis patiems.
„Jeigu žmonės pradėtų tokių desertų ieškoti masiškai, tai ir maisto pramonė pradėtų juos gaminti, tada būtų galima nusipirkti ir parduotuvėje“, – pažymi jis.
Sveiko deserto formulė – mažai angliavandenių, daug riebalų
Anot mediko, sveiki desertai – joks stebuklas. Visų svarbiausia, kad desertuose nebūtų arba būtų itin mažai angliavandenių – juos keiskite riebalais.
„Žmogus iš esmės neturi išeities. Tenka rinktis vieną iš dviejų: arba angliavandenius, arba riebalus. Baltymai yra statybinė medžiaga, o energiją mūsų organizmas gauna arba iš gliukozės, arba iš ketoninių medžiagų, t. y. riebalų. Tad jeigu iš desertų išimate angliavandenius, jūs priversti juos pakeisti riebalais“, – aiškina daktaras.

Būtent tokio principo reikėtų laikytis gaminant desertus. A. Unikauskas ragina atkreipti dėmesį ir į parduotuvėje perkamus produktus. Pavyzdžiui, jei perkate jogurtą, ant kurio parašyta, kad produkte nėra riebalų, būkite tikri, kad jame įdėta cukraus – kitaip tiesiog nebūna, tikina profesorius.
Riebalai nedidina insulino kiekio organizme. Labiausiai insulinas reaguoja į angliavandenius, dėl to tinkamo maisto vartojimas – jūsų geros sveikatos garantas.
„Aišku, yra tokių stebukladarių, kurie sugeba į vieną krūvą sudėti cukrų su riebalais. Tada jau sveikatai mirtis“, – pabrėžia jis.
Dažnas valgymas – pražūtingas
„Evoliuciškai žmogus užaugo sąlygomis, kai maitinosi retai. Mes neturime teisės nuolat ėsti be pertraukų, paroje privalome padaryti nevalgymo tarpą. Kodėl tai svarbu pasakyti? Desertai negali tapti užkandžiu tarp valgymų. Tarp valgymų vartojant desertus, kaip ir bet kurį kitą kalorijų turintį maistą, jūsų organizmas pradės gaminti insuliną. Tokioje situacijoje svoris neturi galimybės kristi. Išeitis paprasta – padaryti vieną ilgesnį nevalgymo tarpą“, – pasakoja medikas.
Tai vadinama protarpiniu badavimu. Daktaras sako, kad geriausia daryti 16 valandų nevalgymo „langą“, o galiausiai – 18-os ar net ilgesnį. Taip pat jis pažymi, kad valgyti būtina, bet ne nuolat – viskas, ko per daug, tampa nuodais.

„Privalome organizmui leisti pailsėti, kad jis atsigautų, ypač jei valgome netinkamą maistą. Juk dauguma mūsų maitinasi pagal tokią schemą: pusryčiauja, tada užkandžiauja, po to pietauja, vėl užkandžiauja, vakarieniauja ir artėjant nakčiai vėl užkanda. Toks maitinimosi įprotis pražūtingas, net jeigu valgote mažai angliavandenių turintį maistą“, – teigia A. Unikauskas.
Desertas – ne vietoje užkandžio, o po valgio ar prieš jį
Insulinas yra riebėjimą ir uždegimus organizme sukeliantis hormonas. Jis reikalingas, bet kai jo per daug, jis ima mus žudyti. Tačiau, pasak gydytojo, yra maisto, kuris nedidina insulino kiekio kraujyje.
„Šitas maistas yra riebalai, todėl jeigu nenorite užkandžiauti, jums reikia valgyti daugiau riebaus maisto, kad ir riebių desertų. Taisyklė absoliuti: turime nustoti užkandžiauti tarp pagrindinių valgymų, apskritai idealiausia valgyti du kartus per parą. Aš suprantu: žmonėms, kurie įpratę valgyti dažnai, tai skamba labai baisiai, bet valgymą suspauskite į daugiausia 10 valandų.
Tada organizmas įjungs daug mechanizmų, kurie jus sveikatins: kai nevalgote, jūs sveikstate. Desertais mėgautis po valgio, o ne tarp valgymų – geresnis variantas“, – teigia A. Unikauskas.
Tiesa, jis pažymi, kad kokį eklerą galite suvalgyti ir prieš valgį, kitaip tariant – balių galite pradėti ir nuo deserto.

Tad įsidėmėkite – riebalai nedidina insulino kiekio organizme. Baltymai didina, bet jų reikia suvalgyti daug. Labiausiai insulinas reaguoja į angliavandenius, dėl to retesnis valgymas ir tinkamo maisto vartojimas – jūsų geros sveikatos garantas.
Kad įsitikintumėte, jog pasigaminti sveikų desertų visiškai paprasta, laidos „Klauskite daktaro“ žurnalistė Laima Karaliūtė, o ne sertifikuota konditerė, parodė, kaip pasigaminti sveikatai palankių gardėsių.
Daug žmonių įpratę greitai energijai gauti suvalgyti kokį nors šokoladinį batonėlį, bet jūs suvalgykite arbatinį šaukštelį sviesto – energijos gausite beveik tiek pat ir beveik taip pat greitai.
Visiems desertams pagaminti ji naudojo šiuos pagrindinius produktus: migdolų miltus, sviestą, kiaušinius, steviją.
Žmonės yra įtikinti, kad valgyti daug sviesto nesveika, tačiau A. Unikauskas pažymi – tikras sviestas yra labai geras produktas: „Daug žmonių įpratę greitai energijai gauti suvalgyti kokį nors šokoladinį batonėlį, bet jūs suvalgykite arbatinį šaukštelį sviesto – energijos gausite beveik tiek pat ir beveik taip pat greitai. Atsiras sotumas, nenorėsite valgyti ir tai bus daug sveikiau.“

Keto sūrio pyragas
Reikės:
200 g sūrio kremo (maskarponės)
1 kiaušinio
200 g migdolų miltų
50 g sviesto
1 arbatinio šaukštelio citrinų sulčių
stevijos pagal skonį
aviečių (papuošti)

Keto šokoladainis
Reikės:
60 g kakavos
100 g graikinių riešutų
60 g sviesto
60 g kokosų sviesto
4 kiaušinių
1 valgomojo šaukšto vanilės
stevijos pagal skonį

Keto sausainiai
Reikės:
200 g migdolų miltų
70 g sviesto
0,5 valgomojo šaukšto vanilės
žiupsnelio druskos
stevijos pagal skonį

Laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas perspėja dėl klaidų, kurias galite daryti vartodami ar gamindami šiuos riebius, bet sveikus desertus:
– nepradėkite šių desertų valgyti be saiko, ypač venkite jų vėlai vakare,
– nepersivalgykite, norma – trys deserto gabaliukai vieno valgymo metu,
– norėdami išvengti alkio tarp valgymų, riebų desertą valgykite po pagrindinio patiekalo, o jei tarp valgymų jaučiate alkį, tiesiog padidinkite riebalų kiekį valgymo metu – žmogus neturi išalkti greitai,
– jeigu valgote riebius desertus, neišbraukite iš raciono daržovių: jos turi tiek daug naudingų medžiagų, kurių jokiuose desertuose nerasite,
– niekada į desertus nedėkite cukraus arba sintetinių saldiklių.
Plačiau – laidos įraše.
Parengė Indrė Česnauskaitė.