Nemėgstate daržovių ir negalite įsivaizduoti, kaip įmanoma suvalgyti gydytojų rekomenduojamą daržovių kiekį per dieną? Specialius tyrimus atlikę mokslininkai teigia, jog dėl to kalti gali būti jūsų genai, rašo BBC.
Jei paveldėjote dvi nemalonaus skonio geno kopijas, kai kurie maisto produktai, kaip antai brokoliai ar Briuselio kopūstai, jums gali atrodyti tokie neskanūs, kad vos paragavus, nuotaika suges visai dienai. Mokslininkų teigimu, būtent dėl to kai kurie žmonės valgo nepakankamai daržovių. Beje, dėl šio geno neskanus jiems gali atrodyti ir alus, kava ar juodasis šokoladas.
Evoliucijos požiūriu, jautrumas kartumui gali apsaugoti žmogų, mat dažnai kartūs dalykai gali būti nuodingi. Tačiau Dr. Jennifer Smith ir jos kolegos iš Kentukio universiteto Medicinos mokyklos teigia, kad dėl šios priežasties kai kuriems žmonėms iš tiesų sunku, kaip rekomenduojama, per dieną suvalgyti penkias šviežias daržoves ar vaisius.

Kiekvienas paveldime po dvi skonio geno, vadinamo TAS2R38, kopijas. Jis koduoja liežuvio skonio receptoriuose esantį baltymą, kuris leidžia mums justi kartumą. Žmonės, paveldėję dvi TAS2R38 geno varianto AVI kopijas, nėra jautrūs tam tikrų cheminių medžiagų kartumui.
Tie, kas turi vieną AVI variantą, o kitą – PAV, jaučia šių cheminių medžiagų kartų skonį, bet ne taip stipriai kaip tie žmonės, kurie paveldėjo abi PAV varianto geno kopijas. Pastarieji dar vadinami „superjautriais skoniui“, nes jiems tas pats maistas atrodo itin kartus.

Mokslininkai ištyrė 175 žmonių ir nustatė, kad turintys abu minėto geno PAV variantus, paprastai valgo labai nedidelius kiekius širdžiai naudingų žaliųjų lapinių daržovių. Amerikos širdies asociacijos susirinkime Dr. J. Smith gydytojams sakė: „Jei norite, kad jūsų pacientai laikytųsi mitybos gairių, privalote atsižvelgti į rekomenduojamų maisto produktų skonį.“
Mokslininkai tikisi nustatyti, ar įmanoma, naudojant prieskonius, užmaskuoti kartumą ir padaryti daržoves patrauklesnes tiems, kas genetiškai nemėgsta tam tikrų jų rūšių.