Gyvenimas

2019.12.09 20:41

Artėjant Kūčioms Beata Nicholson patarė, kaip paruošti silkę: dviem receptams prireiks vos 20 minučių

Viktorija Lideikytė, LRT.lt2019.12.09 20:41

Silkė privalo atsidurti ant Kūčių stalo, tačiau svarbu tarp patiekalų išlaikyti pusiausvyrą ir nepamiršti, jog tai nėra vien silkės šventė“, – sako Beata Nicholson. Ant jos švenčių stalo kasmet nugula mažiausiai 4 rūšių silkė. Tinkamai paruošta silkė negali būti neskani, įsitikinusi kulinarė. Anot jos, ją gaminti galima tiek tradiciniais, tiek naujoviškais būdais.

Nors gali suskaičiuoti dešimtis skirtingų ir įmantrių būdų paruošti silkę, LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ vedėja, kulinarinių knygų autorė B. Nicholson įsitikinusi – Kūčios byloja apie tradicijas, todėl vertėtų jų laikytis. Anot jos, nieko blogo, jei į jūsų virtuvę per šventes nauji vėjai nepūsteli, – juk nebūtina visiems stačia galva vaikytis silkės paruošimo madų.

Vis dėlto tam tikros pagrindinio Kūčių patiekalo paruošimo tendencijos vyrauja. B. Nicholson pastebi, jog vis dažniau gręžiojamasi į sveikumo pusę, prisimenamas natūralumas ir paprastumas. „Pastebėjau, jog virtuvėje stengiamasi naudoti mažiau riebalų, nors riebalai šiaip jau nėra blogis. Manau, kad šiuo metu vis dažniau grįžtame prie ištakų – ruošiame pačių išdarinėtą silkę iš bačkos, kiti silkę patys sūdo, marinuoja. Šeimininkai ir šeimininkės vis dažniau siekia paprastumo ir ingredientų kokybės“, – portalui LRT.lt sako B. Nicholson.

Žinoma, ne visi turi laiko ir moka patys sūdyti ar išdarinėti silkę. B. Nicholson ramina tuos, kas skuba užbaigti metų darbus ir neturi kada pagalvoti apie dvylikos patiekalų gaminimą, ir pažeria jiems keletą patarimų. „Nemanau, kad neturėti laiko – nusikaltimas žmonijai. Juk tai yra normalu. Nors labai mėgstu gaminti ir virtuvė yra mano gyvenimas bei darbas, turiu pripažinti, kad ir aš neturiu laiko, nes auginu mažus vaikus. Svarbiausia – būti atviram su savimi ir nebandyti pasirodyti geresniam, nei esi“, – įsitikinusi B. Nicholson.

Anot jos, jei neturite laiko dengti Kūčių stalo, paruoštą silkę galite tiesiog nusipirkti, o jei rasite laisvą pusvalandį, per jį galite suspėti paruošti net dviejų rūšių silkę.

„Nusipirkite jau paruoštą silkės filė ir pasiruoškite du sluoksnius, kuriuos ant jos dėsite. Pavyzdžiui, keptuvėje ant alyvuogių aliejaus pakepinkite porus. Tuomet juos padalinkite į dvi dalis. Vieną dalį sumaišykite su keptais moliūgais ir konservuotais pievagrybiais, o kitą – su parduotuvėje pirktais virtais burokėliais. Pridėkite šiek tiek acto, druskos ir turėsite du puikius užklotus, kuriuos, nemeluoju, pagaminsite vos per 20 minučių“, – būdą, kaip greitai pasigaminti net du Kūčių stalo patiekalus, išduoda B. Nicholson.

Ruošdama dvylika Kūčių stalo patiekalų, B. Nicholson prie jų priskaičiuoja viską – net duoną ir kisielių. „Senovėje žmonės nebūtinai vaišinosi 12 patiekalų – ant stalo dėjo tai, ką turėjo. Dabar gyvename gausos metu ir turime, ką padėti ant stalo, tačiau vertėtų nepamiršti saiko ir per šventes galvoti apie maisto tausojimą. Svarbu neprisipirkti jo per daug, kad vėliau maistui netektų keliauti į šiukšlyną“, – pataria B. Nicholson.

Šeimos narius švenčių proga naujovėmis nustebinti visgi pasiryžusius virtuvės šeimininkus B. Nicholson tikina, kad įmantrių būdų paruošti silkę – visa galybė. „Silkę galima ruošti su kapotais grybais ir svogūnais, cinamonu ir razinomis, trintų bulvių ir keptų svogūnų mišiniu, svogūnais ir burokais“, – vardija kulinarė. Tiesa, ant jos Kūčių stalo niekada nebūna dažno lietuvio namuose valgomos „Silkės pataluose“. „Sakyčiau, kad „Silkė pataluose“ yra visiškai sovietinis patiekalas, neturintis jokių ištakų lietuvių tarpukario virtuvėje. Mūsų šeimoje nėra tradicijos per Kūčias valgyti „Silkę pataluose“, – pasakoja B. Nicholson.

„Per Kūčias visada gaminu silkę su troškintomis morkomis, porais, spanguolėmis ir razinomis. Žinoma, nepraleidžiu ir silkės su grybais. Gaminu ir šiek tiek patobulintą silkę pomidorų padaže su svogūnais – dar pridedu keptų moliūgų. Gal net prisiimčiau laurus ir galėčiau sakyti, jog įdomią šio recepto interpretaciją sugalvojau pati. Paprasta, lengvai pagaminama ir labai skani yra silkė su avokadu ir svogūnais“, – silkės paruošimo būdais dalijasi B. Nicholson.

Jei esate iš tų, kurie apie Kūčių stalą ima galvoti iš anksto, pasistenkite maisto ruošimo proceso nepalikti paskutinei dienai. „Jeigu galite, iš anksto pagalvokite, kur pirksite silkę. Turintiesiems laiko rekomenduoju pirkti silkę iš statinės. Tiesa, tokiu atveju teks patiems ją pasiruošti, išimti kaulus, todėl nepasilikite visko paskutinei minutei. Beje, tiek pačią silkę, tiek tai, ką ant jos dedame, galima pasigaminti dieną ar dvi prieš Kūčias. Juk ant žuvies nededame nei agurkų, nei šviežių salotų, o troškintoms sezoninėms daržovėms per porą dienų nieko nenutiks“, – pataria B. Nicholson.

O ką daryti, jei mažiausieji ar išrankiausieji šeimos nariai silkės nevalgo? „Visų pirma, reikia gerbti tuos žmones, kurie ruošia stalą. Šeimininkės, besirengdamos šventėms, įdeda tikrai daug pastangų ir laiko. Dar niekas nenumirė paragavęs kąsnelį maisto, kuris nepatinka. O ir teisingai paruošta silkė su troškintomis daržovėmis tikrai negali būti neskani. Visiems siūlau jos paragauti“, – šypteli B. Nicholson ir priduria, kad kasmet ant pačios Kūčių stalo tiekiama silkė filipinietiškai.

Kulinarė kasmet prieš šventes ieško naujų būdų, kaip paruošti silkę, o idėjomis dalijasi ne tik LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“, bet ir savo tinklaraštyje.

Beatos Nicholson silkė filipinietiškai „Kinilaw“

Reikės:

3–4 vidutinių pomidorų

3–4 silkės filė išklotinių

1 citrinos arba 2 žaliųjų citrinų (Filipinuose jos vadinamos „kalamansi“)

1 didelio raudono svogūno

pusšaknio imbiero

1 aitriosios paprikos (galima ir daugiau, jei nėra šviežių, tiks džiovintos)

druskos

Gaminimo būdas:

Visus didžiuosius ingredientus supjaustyti stambiai, svogūną – žiedais. Viską sumaišyti. Nors filipiniečiai „Kinilaw“ valgo su ryžiais, B. Nicholson nuomone, virtos bulvės prie šiuo būdu paruoštos silkės tinka geriau. Ypač skanu, kai „Kinilaw“ šiek kiek pastovi, – tuomet išsiskiria ryškaus skonio skystis.

Taip pat skaitykite