Ekologiškas, natūralus, iš beržų ar cukranendrių – ilgų ir klampių cukraus pakaitalų pavadinimų tikslas toks ir yra: užklijuoti mums ausis ir akis, kad tiesiog įsigytume produktą. LRT TELEVIZIJOS laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas prof. Alvydas Unikauskas ragina nepasiduoti rinkodaros triukams, nes cukraus pakaitalai yra tiesiog cukrus su ta pačia chemine formule, o kartais – ir blogesni už cukrų.
„Cukraus paslėpta visur, o sveikas cukrus iš tiesų yra visiškai nesveikas. Jeigu pavadinsite nuodus sveikais, jie dėl to netaps sveiki“, – pažymi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius.
Jis teigia, kad ši informacija labai nepatiks maisto gamintojams, tačiau atvers jums akis, todėl yra svarbi.
Jau visi puikiai žino, kad cukraus yra ir duonoje, ir mėsos bei pieno gaminiuose, ir padažuose, todėl klaidinga galvoti, kad atsisakius paprasto baltojo cukraus jo mityboje nelieka. Antra klaida, kurią, anot mediko, daro dauguma žmonių – sveiko cukraus paieškos.

„Sukurta daugybė įmantrių pavadinimų, kurie kelia pasitikėjimą, nors tokių produktų poveikis toks pat, o kartais net blogesnis už įprasto cukraus. Tokių žmonių, kurie galvoja, kad įsigydami brangesnį ar įmantriau pavadintą cukrų perka sveikesnį produktą, yra daugybė“, – aiškina jis.
Parduotuvių lentynose esančios cukraus rūšys
– Natūralus cukranendrių cukrus
– Rudasis cukrus
– Tamsusis „šlapias“ nerafinuotas cukranendrių cukrus
– Fruktozė
– Gliukozė
– Medus
– Klevų sirupas
– Agavų sirupas
– Beržų cukrus
– Ekologiškas baltasis cukrus
Labiau už rudojo cukraus pranašumą žmonės tiki viskuo, kas yra susiję su vaisiais ar jų pėdsakais. Neapsigaukite, fruktozė nėra iš vaisių išgautas cukrus.

Natūralus cukranendrių cukrus. „Ar žodis „natūralus“ padaro cukrų sveiką? Sugalvota genialiai – pridedamas vienas žodis ir cukrus pasidaro geresnis. Tai nesuvokiama“, – teigia daktaras.
Rudasis cukrus, palyginti su baltuoju, iš tiesų šiek tiek sveikesnis – jame yra 0,001 proc. melasos ir vitaminų bei mineralų pėdsakų. Visgi A. Unikauskas teigia, kad iš tiesų rudasis cukrus yra beveik identiškas paprastam baltajam cukrui.
Tamsusis „šlapias“ nerafinuotas cukranendrių cukrus. Ilgas ir įmantrus pavadinimas, pasak profesoriaus, tik dar vienas rinkodaros triukas apsukti galvą pirkėjui.

Fruktozė. „Labiau už rudojo cukraus pranašumą žmonės tiki viskuo, kas yra susiję su vaisiais ar jų pėdsakais. Neapsigaukite, fruktozė nėra iš vaisių išgautas cukrus. Dažniau ji yra gaminama iš kukurūzų krakmolo“, – aiškina gydytojas.
Gliukozė – sudedamoji bet kurio angliavandenio dalis. Baltasis cukrus sudarytas iš 50 proc. gliukozės ir 50 proc. fruktozės. Ar gliukozė bus parduodama vaistinėje, ar parduotuvėje, kitaip sakant, ar iš jos bus padarytos tabletės, ar limonadas – jokio skirtumo.
Galvoti, kad medus nėra cukrus klaidinga. Jį galite vartoti, tai gali būti tikrai naudinga, bet kai tai daroma teisingai ir pagal paskirtį, o ne vietoje cukraus.
Medus. Šį saldų produktą visi savaime laiko sveiku. A. Unikauskas neneigia, kad meduje yra naudingų medžiagų, bet pažymi – viena, jei jūs vartojate po medaus šaukštelį du kartus per savaitę, antra, jeigu medų imate vartoti vietoje cukraus.

„Iš visų angliavandenių pati blogiausia yra fruktozė, o meduje fruktozės yra 90 proc. Kitaip sakant, galvoti, kad medus nėra cukrus klaidinga. Jį galite vartoti, tai gali būti tikrai naudinga, bet kai tai daroma teisingai ir pagal paskirtį, o ne vietoje cukraus. Jis naudojamas kaip vaistas“, – pasakoja profesorius.
Klevų sirupas irgi skamba sveikai, tačiau taip nėra – tai tiesiog cukrus, o 90 proc. agavų sirupo sudaro agavų nektaras, kas yra tiesiog fruktozė, sukelianti daugybę problemų dėl išsivystančio atsparumo insulinui. „Iš tiesų šis saldiklis kur kas blogesnis už kukurūzų sirupą, kuriame taip pat daug fruktozės“, – kalba A. Unikauskas.
Beržų cukrus. „Skamba iš tiesų šauniai. Tiesa, jame gali būti daugiau vitaminų ir mineralų nei paprastame cukruje, tačiau, nepaisant to, šis cukrus turės tokį pat glikeminį poveikį, kaip ir paprastas cukrus“, – pabrėžia daktaras.

Ypač pavojingas derinys – cukrus ir baltymai arba cukrus ir riebalai, dar blogiau, jei ši kombinacija kaitinama. Tokie junginiai didina insulino kiekį kraujyje ir gali lemti itin pavojingą procesą – glikavimą.
Ekologiškas baltasis cukrus. Cukriniai runkeliai gal ir auginami ekologiniuose ūkiuose, tad žaliava puiki, tačiau iš jų pagamintas cukrus tėra cukrus ir tiek. „Žodis „ekologiškas“ turėtų sudaryti sveikatai palankaus cukraus įspūdį, bet juk tai vis tiek cukrus. Jo cheminė formulė lygiai tokia pati“, – sako laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas.
Visiškai išvengti cukraus šiais laikais nebeįmanoma, tačiau galime pabandyti jo su maistu gauti kuo mažiau. Svarbu įsidėmėti ir tai, kad kai kuriuose produktuose gali nebūti pridėtinio cukraus, tačiau ir daug angliavandenių turintys gaminiai pakelia cukraus lygį kraujyje.
„Atkreipkite dėmesį, kiek jūsų vartojamuose produktuose yra krakmolo, nes tai angliavandenis. Stebėkite suvartojamų produktų porcijų dydį“, – pataria A. Unikauskas.

Be to, ypač pavojingas derinys – cukrus ir baltymai arba cukrus ir riebalai, dar blogiau, jei ši kombinacija kaitinama. Tokie junginiai didina insulino kiekį jūsų kraujyje ir gali lemti itin pavojingą procesą – glikavimą, kuriam vykstant žalojami audiniai.
„Primenu, kad labai daug cukraus turi ir visų sveikais laikomi produktai, tokie kaip jogurtas ar pusryčių dribsniai. Natūralus jogurtas – geras produktas, bet jogurtai dažnai būna saldinti, todėl tikrai nepatartini. Atsiminkite, kad produkto pavadinime esantis žodis „natūralus“ ne visada rodo, kad produktas sveikas arba ekologiškas“, – pabrėžia profesorius.
Plačiau – laidos įraše.
Taip pat skaitykite
Parengė Indrė Česnauskaitė.