Vasarą klausimas dėl sveikos mitybos tarsi nekyla: einame į daržą ir skiname šviežias daržoves, vaisius ir uogas. Tačiau atėjus žiemai sukame galvą, ką sveikai valgyti tada, kai visos daržovės parduotuvėje – atvežtos iš kitų šalių. Anot gydytojos dietologės doc. dr. Editos Gavelienės, žiemą sveikai maitintis nesudėtinga, o reikalingų vitaminų gausu raugintose daržovėse.
„Man skaudu, kai žmonės ima galvoti, jog žiemą sveikai maitintis – sudėtinga. Tokia nuostata susiklosto turbūt todėl, kad žmonėms sveikas maitinimasis asocijuojasi vien su daržovėmis ir vaisiais“, – sako LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ viešėjusi gydytoja dietologė E. Gaivelienė.
Anot jos, daržovės yra labai svarbi sudėtinė sveikos mitybos dalis, tačiau sveiką maitinimąsi lemia ir kiti veiksniai – mitybai reikia skirti dėmesio, dienotvarkę susidėlioti taip, kad joje užtektų laiko pavalgymui, o parduotuvėje rinktis kuo įvairesnius maisto produktus ir pro akis nepraleisti lentynose nugulusių naudingų daržovių, kurias reikėtų įtraukti į savo mitybos racioną.

„Metų laikų kaita mums suteikė laimę pažinti gausybę sveikatai naudingų dalykų, pavyzdžiui, įvairiausias daržoves. Nereikėtų stengtis žiemą ieškoti vasarinių daržovių ir vaisių, juk turime ir sezoninių daržovių“, – pataria gydytoja dietologė.
Pasak jos, sveika valgyti ne tik šviežias daržoves – naudos gali duoti ir skirtingai paruoštos bei apdorotos daržovės. „Žiemos sezono metu į racioną reikėtų įtraukti raugintų daržovių. Žiemą raugintas pomidoras bus kur kas vertingesnis negu šviežias, – pastarąjį žiemą galime naudoti dekorui“, – sako E. Gaivelienė.
Gydytoja dietologė pastebi, jog apdorotos daržovės nebūtinai praranda naudingąsias savybes, – priešingai, paruoštos tam tikru būdu jos gali įgyti ir papildomų naudingų savybių.

„Pavyzdžiui, raugintose daržovėse daugiau gerųjų bakterijų, o termiškai paruoštų daržovių skaidulos – geriau įsisavinamos. Žinoma, dažniausiai daržovės mums asocijuojasi su vitaminų šaltiniu. Nors sandėliuojant vitaminų kiekis daržovėse įprastai mažėja, kai kurių vitaminų kiekis gali padidėti. Pavyzdžiui, raugintose daržovėse galima rasti pakankamai vitamino C“, – teigia E. Gavelienė.
Anot jos, kaip vasarą, taip ir žiemą žmogui per parą rekomenduojama suvalgyti pusę kilogramo daržovių. „Žiemos sezono metu rekomenduojama, jog trečdalis šio kiekio būtų šviežios daržovės – kopūstai, morkos, baltasis ridikas, kaliaropė, salieras. Kita dalis daržovių turėtų būti troškintos, kitaip tariant, termiškai apdorotos. Galima rinktis ropes, šakniavaisius, kurie yra labai naudingi maisto komponentai“, – sako gydytoja dietologė.
Plačiau – laidos įraše