Gausus įvairių vitaminų, mineralų, skaidulų pankolis – puikus gamtos kūrinys. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas teigia, kad reguliariai valgomi pankoliai palaiko normalų kraujo spaudimą, padeda kaulams pasisavinti reikalingų vitaminų, o suskaudus pilvui gali padėti ne tik kūdikiams, bet ir suaugusiesiems.
Apie šį produktą daugiausia žinodavo kūdikių mamos – tai buvo pagrindinė priemonė kovojant su kūdikių pilvo diegliais. Žinoma ir tai, kad šio augalo sėklų arbata skatina žindyvių pieno gamybą, tačiau šiandien jau aišku, kad šio augalo galima paskirtis – gerokai platesnė.
„Pankolis – Viduržemio jūros regiono augalas, šiandien paplitęs po visą pasaulį. Žmonės jį renkasi dėl gero skonio ir naudos sveikatai. Gydytojai nuo seno pankolį naudojo įvairioms ligoms gydyti. Kai galvosite apie, ką sodinti, kviečiu pabandyti auginti ne tik bulves ar morkas, bet ir pankolius“, – sako A. Unikauskas.
Apie šio galingo maisto produkto naudą žino tikrai ne visi, dėl to profesorius papasakojo, kodėl į mitybą įtraukti pankolių tikrai verta.

Pankolis naudingas kaulams
Kaip teigia medikas, pankoliuose esantys vitaminai ir mineralai padeda išlikti kaulams stipriems. Pankoliai gausūs fosforo ir kalcio, taip pat geležies ir cinko, būtino kolageno gamybai, o pankoliuose esantis vitaminas K2 būtinas, kad kalcis iš kraujo būtų perneštas į kaulus.
Neapdorotas, šviežias pankolis – puikus vitamino C šaltinis, veikiantis kaip antioksidantas. Vitaminas C skatina kolageno, būtino odai, susidarymą – kai šio pakanka, mažėja raukšlių, gerėja odos tekstūra.
Pasak A. Unikausko, jeigu jums trūks vitamino D, kalcis nenukeliaus iš žarnyno į kraują, o jeigu neužteks vitamino K2, kalcis nebus perneštas iš kraujo į kaulus, dėl to neužtenka pasirūpinti vien kalciu – būtina įsitikinti, ar užtenka ir kitų vitaminų.
Pankolis naudingas širdies veiklai, palaiko normalų kraujospūdį
„Pasaulio širdies sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvartoti beveik 5 g kalio. Tyrimai rodo, kad tiek kalio suvartoja vos keli procentai žmonių, o kalio pankolyje daug.
Kalis – mineralas, būtinas normaliam kraujo spaudimui palaikyti. Pridėkime dar ten esančias skaidulas ir gausime puikų gamtos kūrinį“, – aiškina A. Unikauskas.
Pankolis saugo nuo vėžio
Pasak gydytojo, pankoliuose esantis selenas padeda užkirsti kelią uždegimams ir sumažinti navikų augimo greitį. Vėžys paprastai yra uždegimų mūsų organizme pasekmė, o pankoliuose esanti folio rūgštis sumažina DNR mutacijų tikimybę.
Pankolis padeda virškinimui
Pankolis padeda atsikratyti vidurių užkietėjimo, palaiko sveiką virškinimo trakto būklę.
„Pankolis vartojamas nuo kūdikystės kovojant su kūdikio pilvo pūtimu ir diegliais, tačiau tinka ir suaugusiems. Suskaudus pilvui ar sutrikus virškinimui drąsiai gerkite pankolių arbatą, bet jeigu skausmas tęsiasi, bėkite pas daktarą“, – pažymi profesorius.

Pankolis gražina odą
Mediko teigimu, neapdorotas, šviežias pankolis – puikus vitamino C šaltinis, veikiantis kaip antioksidantas. Be to, vitaminas C skatina kolageno, būtino odai, susidarymą – kai šio pakanka, mažėja raukšlių, gerėja odos tekstūra. Tiesa, tepti odos pankoliais tikrai nebūtina, tereikia įtraukti pankolių į savo mitybą.
Kaip pasakoja laidos „Klauskite daktaro“ viešnia, kulinarė, aistringa sezoninio maisto mylėtoja ir gamintoja, tinklaraštininkė ir tarptautinio pripažinimo sulaukusi knygų autorė Renata Ničajienė, pankolio lapų skonis yra kaip anyžiaus, nors išvaizda – kaip krapų.
„Jeigu norite, kad anyžiaus skonio nesijaustų, apipilkite juos citrinos sultimis. Kuo daugiau citrinos sulčių, tuo labiau neutralizuojamas pankolio skonis. Visos pankolio dalys valgomos, o sėklos naudojamos kaip prieskonis. Indijoje gerame restorane po maisto atnešama pankolio sėklų, kad būtų galima jų pakramtyti – taip išsivalo dantys ir pagerėja virškinimas“, – teigia R. Ničajienė.
Pankolius, kaip ir kitus produktus, kuriuose daug kalio, reikėtų vartoti saikingai, ypač jeigu vartojate vaistus nuo širdies ligų, nerimo. Per didelis kalio kiekis pavojingas tiems, kurie turi inkstų problemų.

Anot jos, pankolio sėklų beriama ir į populiarias itališkas dešreles: „Italijoje mėsos dešrelės neįsivaizduojamos be pankolio sėklų, jos suteikia tam tikro skonio, aromato.“
Tiesa, kulinarė pažymi – prieš valgant pankolį reikėtų išpjauti vidinę šerdį, nes ji kieta. Jeigu pjaustote pankolį salotoms, pjaustykite plonai. Pankolis labai tinka su citrusais, o pankolių kotelių galima dėti į sriubas, sultinius.
„Pankolis – puikus garnyras, tai labai švelni daržovė, tinkanti prie žuvies, vištienos. Labai tinka ir su sūresniais sūriais, tokiais kaip fetos arba brinzos“, – teigia ji.
A. Unikauskas įspėja – prieš atrasdami pankolius turite žinoti, kad pankolių sėklos, kaip ir kiti prieskoniai, pavyzdžiui, kalendra ar kmynai, kai kuriems žmonėms gali sukelti alerginę reakciją.

„Pankolius, kaip ir kitus produktus, kuriuose daug kalio, reikėtų vartoti saikingai, ypač jeigu vartojate beta adrenoblokatorius, vaistus nuo širdies ligų, kartais nerimo. Per didelis kalio kiekis pavojingas tiems, kurie turi inkstų problemų. Bet jeigu pankolį vartosite saikingai, tai visada saugu“, – tikina medikas.
Taip pat atminkite – joks maisto produktas negali jūsų išgydyti, bet jeigu reguliariai maitinatės teisingai, galite neabejoti – jūsų sveikata visada bus daug geresnė negu to, kuris maitinasi neteisingai. „Maistas mus susargdina, maistas mus ir gydo“, – teigia A. Unikauskas.
Laidoje R. Ničajienė pasidalijo dviem paprastais receptais su pankoliais, kuriuos galite drąsiai išbandyti, jei nesate ragavę pankolių ir susigundėte jų paragauti.

Pankolių ir apelsinų salotos
Reikės:
1 didelio pankolio
2 apelsinų
2 valgomųjų šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
2 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių
2 valgomųjų šaukštų juodųjų alyvuogių
maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį

Kepti pankoliai
Reikės:
2 didelių pankolių
2 valgomųjų šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį
2 valgomųjų šaukštų tarkuoto kietojo sūrio
šviežių petražolių
Kaip gaminti, žiūrėkite laidos įraše.
Taip pat skaitykite
Parengė Indrė Česnauskaitė.