Gyvenimas

2019.11.19 22:00

Arūnas Valinskas papasakojo daktarui Unikauskui apie podagrą: kai būna priepuolis, atrodo, kad tuoj gimdysi

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2019.11.19 22:00

Nors laikoma, kad podagra susergama piktnaudžiaujant baltymais ir purinais, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas tikina, jog atsiranda vis daugiau duomenų, kad labai galingas veiksnys atsirasti šiai ligai – fruktozė. Laidoje laidų vedėjas Arūnas Valinskas papasakojo, ką reiškia 20 metų gyventi su šia liga.

Visuotinai žinoma, kad podagrą sukelia piktnaudžiavimas maistu, kuriame yra daug baltymų ir purinų, o šių dalykų gausu mėsoje ir net žuvyje. Ar gali būti, kad tai yra netiesa ir podagros priežastis yra visai kita?

Kaip pasakoja A. Unikauskas, su podagra susijusi šlapimo rūgštis kraujyje, tačiau svarbu pažymėti, kad šlapimo rūgštis ir šlapimas yra du skirtingi dalykai. Kai šlapimo rūgštis nebetelpa kraujyje, ji kristalų pavidalu pradeda kauptis – organizmas turi kažkur juos padėti, tad iškaišioja po visą kūną: sąnarius, odą.

„Jeigu, pavyzdžiui, tai [šlapimo rūgšties kristalai] yra sąnariuose, gali ateiti laikas, kai kyla sąnario uždegimas. Pasiekiamas tam tikras kritinis taškas, kai dirginimas būna per didelis ir kyla uždegiminė reakcija“, – pasakoja profesorius.

Laidoje „Klauskite daktaro“ svečiavosi ir jau daugiau nei 20 metų su podagra kovojantis laidų vedėjas, prodiuseris Arūnas Valinskas. Apie ligą jis sako taip: „Įpranti, bet kai guli lovoje ir būna priepuolis, atrodo, kad tuoj gimdysi.“

Ar priepuoliai pasitaiko dažnai? Anot laidos svečio, tai priklauso nuo labai daug dalykų: maisto, gyvensenos, miego, taip pat didžiulę įtaką daro stresas. Būna, jog podagros priepuolis aplanko kartą per metus, būna – kartą per pusmetį. A. Valinskas nuolat vartoja vaistus, dėl kurių priepuoliai būna kur kas retesni.

Kad šlapimo rūgšties būtų daug, nebūtina daug purino gauti su maistu. Šlapimo rūgštis mums naudinga medžiaga, kol jos nėra per daug.

Laidoje jis prisiminę ir pirmą kartą, kai įvyko podagros priepuolis: „Žaidėme futbolą ir atrodė, kad lūžo koja. Atvežė į Klaipėdos ligoninę, ištyrė ir nieko nerado. Paklausė, kaip man su podagra? Sakau, o kas tai yra? Nuo to laiko žinau, kad podagra – mano sesuo. Kaip sakoma, podagra – karalių liga ir ligų karalius.“

Daktaras A. Unikauskas papasakojo, kodėl maistiniai baltymai nėra podagros priežastis, kaip kad įprasta manyti.

„Dauguma galvoja, kad būtent baltymai lemia podagros atsiradimą ir progresavimą, todėl atsisako baltyminio, riebaus maisto. Sergantieji iš raciono išbraukia mėsą: kalakutieną, veršieną, elnieną, stirnieną, riebią žuvį. Kai kurie tampa vegetarais“, – kalba jis.

Kalbant apie šlapimo rūgštį, svarbu išskirti du faktus. Pirmiausia turime suprasti, kad beveik du trečdalius šlapimo rūgšties organizmas pasigamina pats. Ląstelės, ypač kepenų, kai kraujyje būna per daug insulino, geba jos pasigaminti.

„Kad šlapimo rūgšties būtų daug, nebūtina daug purino gauti su maistu. Šlapimo rūgštis mums naudinga medžiaga, kol jos nėra per daug“, – teigia medikas.

Antras svarbus dalykas – net 90 proc. žmonių, sergančių podagra, turi problemų dėl šlapimo rūgšties pašalinimo per inkstus, o ne dėl gamybos pertekliaus. Kai kalbame apie šlapimo rūgštį, inkstų funkcijos pablogėjimas labai svarbus, nes inkstai, perfiltravę kraują ir pagaminę pirminį šlapimą, iš jo susigrąžina 90 proc. perfiltruotos šlapimo rūgšties, kuri jam reikalinga. Su šlapimu pašalinama tik 10 proc. šlapimo rūgšties.

Jeigu jūs suvalgysite 2 kilogramus vaisių ir galvosite, kad tai buvo sveika, tai yra didžiuliai fruktozės kiekiai ir mes iš karto padidiname riziką susirgti podagra arba sukelti jos paūmėjimą.

„Jeigu jūs sergate antro tipo diabetu, yra didelė rizika susirgti podagra. Diabetas labiausiai pažeidžia keturis organus: inkstus, smegenis, širdį, akis. Tačiau jei jums ir nenustatytas diabetas, bet esate atsparus insulinui, jūs taip pat atsiduriate podagros pavojaus zonoje“, – pasakoja A. Unikauskas.

Šioje pasakojimo vietoje atsiranda dar viena labai svarbi podagros priežastis – fruktozė. Kaip teigia medikas, dabar atsiranda vis daugiau duomenų, kad fruktozė – labai galingas veiksnys, sukeliantis podagrą ar jos paūmėjimą.

„Fruktozė yra pats blogiausias iš visų greitųjų angliavandenių. Iš gliukozės mes dar gauname energijos, ji mums duoda naudos, o fruktozė iškart kaupiasi kaip riebalai, be to, sukelia podagrą“, – teigia gydytojas.

Tačiau A. Unikauskas jokiu būdu neteigia, kad valgyti vaisius – pagrindinius fruktozės šaltinius – yra blogai.

„Jeigu jūs suvalgysite 2 kilogramus vaisių ir galvosite, kad tai buvo sveika, tai yra didžiuliai fruktozės kiekiai ir mes iš karto padidiname riziką susirgti podagra arba sukelti jos paūmėjimą. Fruktozė didina šlapimo rūgšties kiekį kraujyje, tą reikia prisiminti“, – perspėja daktaras.

Jeigu kada nors patyrėte podagros priepuolį arba įtariate, kad sergate podagra, būtų protinga nevartoti fruktozės dideliais kiekiais, taip pataria profesorius.

„Išvada tokia – ne baltymai, o insulino ir gliukozės perteklius skatina šlapimo rūgšties kaupimąsi“, – pabrėžia A. Unikauskas.

Tad kaip maitintis, kad podagra būtų suvaldyta?

Esminės valgymo taisyklės:

– atsisakyti angliavandenių, ypač su daug fruktozės (tapti jautriam insulinui),

– rečiau valgyti, kas padės sumažinti insulino kiekį kraujyje.

Plačiau – laidos įraše.

Taip pat skaitykite

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Daugiau nei 20 metų su podagra kovojantis Arūnas Valinskas: per pirmą priepuolį atrodė, kad lūžo koja