Gyvenimas

2019.11.19 15:07

Sriubų žemėlapyje šaltibarščių šalimi Lietuva pristatoma ne vienintelė – jų galima rasti Latvijoje ir Baltarusijoje

LRT.lt2019.11.19 15:07

Portalo „tasteatlas.com“ sudarytame pasaulio sriubų žemėlapyje prie Lietuvos vardo puikuojasi užsieniečiams neįprasta rausvos spalvos sriubašaltibarščiai. Žaismingame sriubų atlase nurodoma, kad tradiciniu Lietuvos patiekalu laikomi šaltibarščiai yra gaivi burokėlių sriuba, dažniausiai patiekiama vasarą.

Sudarytame Europos skonių žemėlapyje nurodomi ir tradicinės lietuvių virtuvės patiekalu vadinamų šaltibarščių ingredientai – pažymima, jog sriuba gaminama iš burokėlių, kefyro, agurkų, kietai virtų kiaušinių, krapų. Kai šaltibarščiai paruošiami, rekomenduojama kuriam laikui juos palikti, mat šalta sriuba bus gardesnė, kai visi skoniai susimaišys, įspėjama portale.

Žemėlapyje nurodoma, jog panašios rausvos spalvos sriubos paragauti galima ir Latvijoje, kur šaltibarščiai vadinami „Aukstā zupa“, ir Baltarusijoje, kur šaltoji burokėlių sriuba vadinama „Khaladnik“.

Europos sriubų žemėlapyje nurodoma, jog kaimyninė Lenkija su pasigardžiavimu kerta lenkišką skrandienę, dar vadinamą „flekais“, vokiečiai vaišina makaronų, bulvių ir duonos sriuba, ukrainiečiai verda gerai lietuviams pažįstamus barščius, o, pavyzdžiui, norvegai pavaišintų iš šviežios žuvies pagaminta gardžia žuviene.

Tiesa, virtuvėje eksperimentuoti nebijanti kulinarinių laidų vedėja ir knygų autorė Beata Nicholson LRT.lt yra sakiusi, kad tradicinių ir lietuvių mylimų šaltibarščių skonį dar labiau pagerinti gali netikėti ingredientai – ridikėliai, špinatai, netgi šparagai, smidrai, kaparėliai ar krienai. Beje, vietoje kefyro šaltibarščių gamyboje galima naudoti pasukas ar graikišką jogurtą, atskiestą vandeniu.

Taip pat skaitykite