Gyvenimas

2019.11.18 22:28

Nepelnytai pamiršta ropė – ir virškinimui, ir širdžiai, ir imuninei sistemai

pasidalijo dviem receptais su ropėmis
LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2019.11.18 22:28

Visų gerai žinomoje pasakoje šeima taip sunkiai traukė milžinišką ropę, o mes ją ėmėme ir pamiršome. O veltui – ši puiki daržovė gali padėti apsisaugoti nuo vėžio, peršalus ar tiesiog numesti svorio! LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ – ir du gardūs receptai su ropėmis, kad jomis papildyti savo racioną būtų dar paprasčiau.

Kas neprisimena pasakos apie ropę, kuri išaugo tokia didelė, jog reikėjo ją rauti visai šeimai. Klausydamiesi šios pasakos užmigo daugelis mūsų, tačiau bėgant laikui ši daržo karalienė liko užmiršta.

„Veltui ir nepelnytai visi pamiršome ropę! Mūsų protėviams šiandien įprastas bulves anuomet dažnai atstodavo būtent ropės: jas virdavo, kepdavo arba troškindavo, iškilmingoms vaišėms būdavo patiekiama įdarytų ropių…“ – pasakoja Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

Metas priminti, kokios ropės naudingos ir kodėl turėtų nedelsiant atsidurti ant kiekvieno stalo.

Ropėse esantis vitaminas C stiprina imuninę sistemą

Ropės – puikus vitamino C šaltinis, o šis vitaminas labai svarbus stiprinant imuninę sistemą. Viename puodelyje ropių, kaip teigia profesorius, yra net 30 proc. vitamino C dienos normos.

Vieno tyrimo metu, kuriame 20 mėnesių dalyvavo 252 moterys, buvo įrodyta, kad suvartojamų skaidulų kiekį padidinus vos 2 gramais žymiai sumažėjo kūno riebalų.

„Vienas tyrimas, atliktas Šveicarijoje, įrodė, kad gavus pakankamai vitamino C galima sumažinti infekcijų, tokių kaip peršalimas, simptomus ir trukmę“, – sako medikas.

Ropėse esančios skaidulos naudingos virškinimui

Viename puodelyje ropių – net 3,1 gramo skaidulų. Daugiau skaidulų – mažiau obstipacijų, svorio ir sveikesnė širdis.

Kaip pasakoja A. Unikauskas, skaidulos lėtai juda virškinimo traktu, pripildo skrandį, todėl ilgiau jaučiate sotumo jausmą. Vieno tyrimo metu, kuriame 20 mėnesių dalyvavo 252 moterys, buvo įrodyta, kad suvartojamų skaidulų kiekį padidinus vos 2 gramais žymiai sumažėjo kūno riebalų.

Ropės stipriai veikia vėžines ląsteles

„Ropės, kaip ir kitos visų vertinamos daržovės: kopūstai, brokoliai ir žiediniai kopūstai, yra kryžmažiedžių šeimos atstovės, todėl, be jose esančių skaidulų, yra gausios ir kitų svarbių vitaminų bei mineralų, kurie turi su vėžiu padedančių kovoti junginių, tokių kaip gliukozinolatai ir indolo-3-karbinolis“, – aiškina gydytojas.

Įrodyta, kad tie, kurių 23 proc. raciono sudaro kryžmažiedės daržovės, turi mažesnę riziką susirgti plaučių vėžiu.

Anot jo, tyrimai rodo, kad ropės turi stiprų poveikį vėžinėms ląstelėms. Pavyzdžiui, vieno tyrimo metu įrodyta, kad tie, kurių 23 proc. raciono sudaro kryžmažiedės daržovės, turi mažesnę riziką susirgti plaučių vėžiu. Kiti tyrimai parodė, kad ropės gali apsaugoti nuo kolorektalinio, krūties ir skrandžio vėžio.

Ropėse gausu antioksidantų, kurie svarbūs širdies sveikatai

Ropės gerina širdies sveikatą dėl jose esančių antioksidantų. Tyrimo, kuriame dalyvavo 135 000 suaugusiųjų, metu įrodyta, kad kryžmažiedės daržovės, pavyzdžiui, ropės, mažina mirties nuo širdies ligų riziką.

Kad ropes įtraukti į mitybą būtų paprasčiau, laidos „Klauskite daktaro“ komanda pateikia du paprastus receptus su ropėmis.

Ropių salotos per 10 minučių!

Reikės:

3 vidutinio dydžio nuluptų ir sutarkuotų ropių

3 vidutinio dydžio nuluptų ir sutarkuotų morkų

0,5 puodelio pjaustytų petražolių

1 puodelio moliūgų sėklų

0,5 citrinos sulčių

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

jūros druskos pagal skonį

Kaip gaminti? Tiesiog viską sumaišyti ir ragauti!

Gruzdintos ropių bulvytės

Reikės:

4 ropių, supjaustytų juostelėmis

1 valgomojo šaukšto kokosų ar alyvuogių aliejaus

0,5 šaukštelio džiovinto česnako

jūros druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Juostelėmis pjaustytas ropes sumaišykite su visais ingredientais. Dėkite juosteles ant kepimo popieriaus ir kepkite jas iš abiejų pusių po 15–20 minučių (iš viso – apie 30–40 minučių).

Plačiau – laidos įraše.

Taip pat skaitykite

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Kas yra nepelnytai užmiršta daržovė, kurią Vytenis Pauliukaitis mėgsta dėl jomis maitinamų „superinių“ žirgų?