Gyvenimas

2019.11.13 21:55

Sveikatinančių produktų (ne)nauda: ko nežinome apie citrinas, česnakus, imbierą ir aitriuosius pipirus

LRT TELEVIZIJOS laida „Vartotojų kontrolė“, LRT.lt2019.11.13 21:55

Imbieras – ir nuo skausmo, ir nuo pykinimo. Panašiai kaip ibuprofenas veikiantis prieskonis gali itin pasitarnauti ir tiems, kuriems važiuojant automobiliu negera. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Vartotojų kontrolė“ komplimentų negailima ir lietuviams artimam česnakui – įrodyta, kad vartojant česnaką sumažėja tiek peršalimo, tiek gripo trukmė net keliomis dienomis.

Apie atvėsusius orus pirmiau nei sinoptikai praneša čiaudintys ir kosintys aplinkiniai. Kai ligų sezonas įsibėgėja, vis dažniau rankos tiesiasi prie natūralių organizmo imuninę sistemą stimuliuojančių produktų: citrinos, imbiero, aitriųjų pipirų, česnako. Tačiau ar tikrai geriau rinktis, pavyzdžiui, iš kažkur atvežtą citrusinį vaisių nei vietos ūkininkų užaugintą svarainį? Ir kiek vitamino C šiuose produktuose yra iš tiesų?

Kaip pasakoja Lietuvos šeimos gydytojų asociacijos prezidentas prof. Julius Kalibatas, žymus Nobelio premijos laureatas Linusas Paulingas sakė, jog vitaminas C yra panacėja, o jį vartojant didelėmis dozėmis neprireiks ir antibiotikų. Vitaminas C žmogaus organizmui tikrai svarbus, tačiau rekomenduojama dienos dozė – vos 60 mg, o 100 g citrinos šios medžiagos yra net 48 mg.

Apie ką nesusimąstome, kai nutariame gerinti sveikatą citrinomis ar jų sultimis? J. Kalibatas pažymi, kad jei citrinas spaudžiate kartu su žievele, išspaustų sulčių nauda – abejotina, nes jose bus daug cheminių medžiagų.

Citrinos ir kiti citrusiniai vaisiai apipurškiami įvairia chemija dėl labai paprastos priežasties – kad ilgiau išsilaikytų. Be to, pasak agronomės Honoratos Danilčenko, atvežtiniai citrusai nuskinami dar neprinokę ir nokinami dirbtinai.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė sako, jog didžiausia citrinų galia slepiasi žievelėje ir sėklose, o jei vaisiai neekologiški, šias dalis būtina pašalinti. Ji įsitikinusi, kad sveikatinti gali tik netoliese užauginti vaisiai.

Retas žino, kad citrina toli gražu nepirmauja pagal turimą vitamino C kiekį. Pavyzdžiui, 100 g erškėtuogių yra net 1 500 mg vitamino C, aktinidijų – 1 400 mg, net juoduosiuose serbentuose – 166 mg arba 3,5 karto daugiau vitamino C nei citrinose.

Gal būtų verta griebtis lietuviškąja citrina vadinamo svarainio? Iš tiesų, 100 g svarainių gali būti iki 106 mg vitamino C, t. y. 2 kartus daugiau nei citrinoje.

Taip pat skaitykite

J. Kalibato teigimu, svarainiai slopina laisvuosius radikalus, turi daug antioksidantų, mineralinių medžiagų. Jie svarbūs ir tuo, kad žmogaus organizme neutralizuoja rūgštis – ši ypatybė labai svarbi, nes palaiko organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyrą.

Šviežius vaisius, kadangi turi daug geležies, rekomenduojama vartoti sergant anemija. Svarainių sultys su medumi rekomenduojamos apetitui žadinti, padeda gydyti virškinamojo trakto ligas. Virti trinti vaisiai vartojami kepenų ligų simptomams lengvinti, taip pat slopina pykinimą.

Jeigu vieną šaukštelį džiovinto imbiero sumaišai su vandeniu ir išgeri likus pusvalandžiui iki kelionės, pykinimo nebus.

Be vitamino C organizme sunkiai gytų ir žaizdos. Nuo antikos laikų svarainis laikomas meilės, vaisingumo ir santarvės simboliu, tačiau nereikėtų persistengti – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacinių technologijų instituto vadovas prof. Valdas Jakštas pataria per dieną suvartoti vos vieną svarainio obuoliuką.

Privalu įspėti, kad svarainis nėra inkstų draugas, nes turi daug prieštaringai vertinamos oksalo rūgšties. Padauginę svarainių galite turėti rimtų inkstų problemų, gali susidaryti net inkstų akmenų.

Imbieras – vietoje vaistų nuo skausmo

Išgirdę žodį „imbieras“ dažnas iškart pagalvoja apie Kalėdas bei imbierinius sausainius, tačiau apie imbierą dar daug ko nežinome.

Kai nepasirūpiname vitamino C atsargomis, tenka braukti varvančią nosį ir ieškoti kuo nuraminti perštinčią gerklę. Norisi produkto, kuris dezinfekuotų nosiaryklę, kad vėliau nevargintų komplikacijos. Ko griebtis ir kas gelbsti?

Gal ir nesinori, nes tarkuota šviežio imbiero šaknis pasižymi intensyviu skoniu ir aštrumu, tačiau, pasak ekspertų, imbieras – puiki daržovė, turinti daugybę veikliųjų medžiagų. Gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė sako, jog imbieras pasižymi antiuždegiminėmis, antioksidantinėmis savybėmis, o imbiere esančios medžiagos slopina peršalimo ligų simptomus.

Indų tradicinėje medicinoje – ajurvedoje – imbieras yra viena pagrindinių daržovių. Jo nauda įrodyta įvairiose srityse. Europos vaistų kontrolės agentūra imbierą rekomenduoja vartoti nuo pykinimo.

Ajurvedos mokytoja Eglė Kauneckienė tikina ne kartą įsitikinusi imbiero galia prieš pykinimą: „Esu viena iš tų žmonių, kuriems bloga, kai važiuojant supa. Jeigu vieną šaukštelį džiovinto imbiero sumaišai su vandeniu ir išgeri likus pusvalandžiui iki kelionės, pykinimo nebus.“

Imbieras tinka ir skausmams malšinti, jis veikia panašiai kaip nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, tokie kaip ibuprofenas. Tai patvirtino išsamūs tyrimai, per kuriuos tirtas menstruacinis skausmas.

Pasak „Eurovaistinės“ vaistininkės Elvyros Ramaškienės, imbieras ypač gerai malšina sąnarių, nugaros, raumenų skausmus. Naudinga pagulėti imbiero vonelėje, tai padeda atpalaiduoti raumenis – tereikia karštu vandeniu užpilti 2–3 šaukštus imbiero, paruoštą gėrimą supilti į vonią ir tokioje vonioje kurį laiką pagulėti, pasakoja E. Kauneckienė.

Imbiero veikliosios medžiagos nepamainomos siekiant išvengti burnos ertmės uždegimų, o danties skausmui numalšinti siūloma užsidėti gabalėlį imbiero šaknies. Ši daržovė mažina blogojo cholesterolio kiekį, insulto riziką, gerina kraujotaką, be to, pastebėta, kad imbieras net naikina vėžines ląsteles.

Kaip visada, persistengti ir su imbieru nevalia. Jo patariama suvartoti iki 1–2 g per dieną. Medikai įspėja ir tuos, kurie imbiero kapsulių bėga pirkti į vaistinės. „Niekas nežino, ko ten yra įdėta – jų gamybos niekas nekontroliuoja. Visada rekomenduojame vartoti kaip maistą, t. y. dėti į patiekalus“, – pabrėžia J. Parnarauskienė.

Tačiau, E. Kauneckienės teigimu, imbierą reikia apdoroti, jo žalio vartoti nepatartina. Didžiojoje Britanijoje žmonės imbieru malšina skrandžio dieglius, Indijoje šviežią imbiero košę tepa ant smilkinių esant migrenai, naudoja vyriškam libido stiprinti. Pasak ekspertų, tai patvirtinančių mokslinių tyrimų nėra, bet, jeigu žmonėms padeda, vartoti nedraudžiama.

Įrodyta, kad vartojant po česnako skiltelę 2–3 kartus per dieną sumažėja tiek peršalimo, tiek gripo trukmė keliomis dienomis.

Visgi tiems, kurie serga tulžies pūslės akmenlige, imbiero vartoti negalima, nes jis skatina tulžies pūslės susitraukimus, išjudina akmenis. Anot J. Parnarauskienės, jeigu tulžyje yra akmenų, vartojant imbierą dideliais kiekiais gali prasidėti priepuolis.

Aitrieji pipirai – nuo grybelio, bet ne nuo peršalimo

Kai šaltis skverbiasi kiaurai, ima vilioti aštrūs patiekalai. Pravėrus indų restorano duris, nosį kutena tradicinis prieskonių mišinys: cinamonas, kardamonas, ciberžolė, kalendra, imbieras, gvazdikėliai ir pipirai.

„Kaskart naudojami malti aitrieji pipirai, bet norėdami, kad būtų aitriau, naudojame šviežius aitriuosius pipirus“, – pasakoja restorano „Sues Indian Raja“ savininkas Rajinderis Kumaras Chaudhary.

Jis tikina, jog iš Meksikos į mūsų prekybos centrus atkeliaujantys aitrieji, vadinamieji čili, pipirai, nieko verti, palyginti su atvežtais iš Indijos. „Mūsų kai kurie patiekalai tokie aitrūs, kad žmogus, kuris nėra prie to pripratęs, tiesiog apsipils ašaromis, pašoks iš vietos“, – pažymi pašnekovas.

Kokios medžiagos sukelia šią karščio bangą? J. Parnarauskienė pasakoja, kad aitriuosiuose pipiruose yra kapsicinų, antioksidantų iš karotenoidų grupės. Būtent jie lemia aitrų šių pipirų skonį, o iš tiesų šios medžiagos tiesiog dirgina mūsų nervines ląsteles.

Aitrieji pipirai turi medžiagų, užkertančių kelią uždegimui ir grybelių sukeliamoms ligoms. Juose yra vitaminų A, B6, C, beta karoteno, magnio ir kalio. Tačiau ar aitrieji pipirai gydo peršalimą, lengvina simptomus?

„Patys aitrieji pipirai niekam nerekomenduojami sveikatos sumetimais“, – sako R. K. Chaudhary. Jam antrina ir gydytoja J. Parnarauskienė, kuri sako, jog gydant peršalimo ligas aitrieji pipirai nėra labai paplitę.

Visgi, jei esate įsitikinęs, kad peršalus jums padeda būtent aitrieji pipirai, pravartu šio aitrumėlio nepadauginti, ypač turintiems aukštą kraujospūdį, o, kaip teigia prof. V. Jakštas, perdozavus galimas gleivinės uždegimas ar net kraujavimas.

Česnakas naudingas tik šviežias

Žmonės sako, savas rūbas – arčiau kūno. Vietinį česnaką, regis, mūsų organizmas net geriau priima. Česnakas tituluojamas natūraliu antibiotiku, jo nauda neabejoja ir ekspertai.

„Su juo yra padaryta kur kas daugiau mokslinių tyrimų, kurie įrodo, kad vartojant po česnako skiltelę 2–3 kartus per dieną sumažėja tiek peršalimo, tiek gripo trukmė keliomis dienomis“, – teigia J. Parnarauskienė.

Kai sutraiškome česnaką, reikia palaukti 10–15 minučių. Jį turi paveikti deguonis, tik tada veikliosios medžiagos, kurios veikia prieš virusus, taps aktyvios.

Tačiau prof. V. Jakštas perspėja – nepadauginkite česnakų, vartokite jų iki 5 g per dieną, taip pat jų nevalgykite, jei jūsų skrandis tuščias, nes tai dirginantis maisto produktas. Tokio poveikio priežastis – veikliosios medžiagos.

„Daugiausiai yra sieros turinčių junginių, kurie labai greitai kinta. Mums sutraiškius arba kitaip paveikus česnaką, iškart vyksta įvairios reakcijos, iš sieros junginių gaminasi nauji. Puikiai žinoma, kad stipriausiai veikia aleinas ir alicinas“, – pasakoja V. Jakštas.

Todėl nedarykite dažnos klaidos, kuri padaro česnaką kone bevertį. „Kai sutraiškome, reikia palaukti 10–15 minučių, česnaką turi paveikti deguonis, tik tada veikliosios medžiagos, kurios veikia prieš virusus, taps aktyvios“, – pabrėžia vaistininkė E. Ramaškienė.

Alicinas daro didelę įtaką žmogaus imunitetui. Jis pasižymi antibakterinėmis, grybelį veikiančiomis savybėmis, teigiamai veikia širdies kraujagyslių sistemą, mažina blogojo cholesterolio kiekį. Česnakas pasižymi kraujospūdį mažinančiu poveikiu, o tai gerina širdies veiklą, teigiamai veikia žarnyną.

„Jeigu yra sutrikusi mikrobiota, imuninė sistema ne taip gerai veikia. Česnakas veikia mūsų imuninę sistemą, ypač padeda nuo virusinių ar bakterinių žarnyno ligų“, – teigia J. Parnarauskienė.

Prisiekę česnako valgytojai pataria: valgykite raugintą česnaką ir draugai nuo jūsų nosies nesuks. O kitaip paruoštas šis maisto produktas nėra toks naudingas sveikatai: pavyzdžiui, daug kas naudoja česnako granules ir miltelius, tačiau tokios formos česnakas teigiamo poveikio nedaro.

Ekspertė Z. Cironkienė paliečia dar vieną itin skaudžią temą – imbieras, aštrieji pipirai ir česnakai atkeliauja iš Kinijos, o kinai visas su maisto produktų auginimu susijusias bėdas sprendžia cheminėmis priemonėmis. Egzistuoja ir dar viena problema – laboratorijos tiesiog nežino, kokių medžiagų ieškoti atvežtuose produktuose.

Plačiau – laidos įraše.

Taip pat skaitykite

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Geltona abejonė: ar susirgus tikrai padės citrina? Jos žievelė – apipurkšta, o sultyse – gyva galybė cheminių medžiagų