Ši būklė gali būti tokia nemaloni, kad kai kuriems žmonėms netgi tenka sau padėti rankomis. Tačiau LRT TELEVIZIJOS laidos „Klauskite daktaro“ vedėjui, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesoriui Alvydui Unikauskui nemalonių temų nėra. Jis pateikė netikėtą būdą palengvinti sau gyvenimą: jei jus jau kamuoja užkietėję viduriai, skaidulos – nebe išeitis!
Visas pasaulis žino, kad užkietėjus viduriams būtina valgyti daug skaidulų. Ar gali būti, kad tai netiesa?
Daktaras A. Unikauskas tikrai sutinka, kad skaidulos labai reikalingos, tačiau jos, pasak jo, nepadės atsikratyti vidurių užkietėjimo, o atvirkščiai – situaciją tik pablogins.
Skaidulos – nesuvirškinama maisto dalis. Šios tik augalinės kilmės medžiagos būna dviejų rūšių:
– tirpias skaidulas mūsų žarnyno bakterijos labai lengvai sunaudoja kaip maistą, jas fermentuoja, iš jų sudaro dujas ir riebalų rūgštis, kas yra gerai,
– netirpios skaidulos daug atsparesnės bakterijoms, tai pagrindinė mūsų išmatų masės sudedamoji dalis.

„Skaiduloms priskiriama įvairių teigiamų savybių, pavyzdžiui, jos mažina cukraus kiekį kraujyje, padeda hemoroidams, gydo vidurių užkietėjimą. Klasikinis medicinos teiginys – skaidulos yra būtinas elementas maiste. Jos iš tiesų būtinos“, – tikina gydytojas.
Valgant tikrą maistą skaidulos nebūna vienos, šalia jų būna įvairių kitų maistinių medžiagų. Tačiau šįkart – tik apie vieną vienintelę su skaidulomis susijusią aplinkybę, t. y. vidurių užkietėjimą, o svarbiausia – jau esantį vidurių užkietėjimą.
Atsisakius skaidulų viskas praėjo: pradėta tuštintis tvarkingai vieną kartą per dieną. Grupė, kuriai skaidulų kiekis maiste buvo padidintas, vidutiniškai tuštinosi vieną kartą per savaitę.
Yra žmonių, kurie dienomis, savaitėmis, mėnesiais, metais kankinasi, nes negali išsituštinti. Daug kur rašoma, kad esant užkietėjusiems viduriams labai gerai padidinti skaidulų kiekį maiste arba net pirkti skaidulas ir jas vartoti.
„Daugelyje šalių egzistuoja dogma, kad skaidulos – efektyviausias vidurių užkietėjimo gydymo būdas. Gal todėl žmonės bijo išimti iš savo raciono viso grūdo maisto produktus, pavyzdžiui, duoną“, – svarsto A. Unikauskas.

Tačiau jeigu jums jau užkietėjo viduriai ir taip vyksta nuolat, medikas pateikia netikėtą būdą išgyti – kuriam laikui visiškai atsisakyti skaidulų, t. y. nevalgyti daržovių, grūdų, vaisių, viso grūdo kepinių, laukinių ryžių ir pan.
Profesorius papasakojo apie vieną mokslininkų atliktą tyrimą. Anot daktaro, tokios informacijos teko labai ilgai ieškoti, nes tyrimų, kurie tirtų skaidulų žalą esant vidurių užkietėjimui, labai mažai.
Atliekant analizę tirta 60 žmonių. Tyrime buvo vertinami keli su vidurių užkietėjimu susiję simptomai:
– vidurių užkietėjimas,
– pradedant tuštintis atsirandantis didžiulis tempimo jausmas,
– pilvo pūtimas,
– išangės kraujavimas,
– skausmas.

Tyrimo dalyviams, vidurių užkietėjimu besiskundžiantiems pacientams, skaidulų kiekis maiste buvo padidintas. Visiems šie visi penki simptomai paūmėjo.
Vėliau skaidulų kiekis maiste buvo sumažintas – visi penki požymiai pagerėjo, bet neišnyko. Galiausiai skaidulų iš viso buvo atsisakyta – visiems tiriamiesiems dingo visi penki simptomai.
„Atsisakius skaidulų viskas praėjo: jie pradėjo tuštintis tvarkingai vieną kartą per dieną. Grupė, kuriai skaidulų kiekis maiste buvo padidintas, vidutiniškai tuštinosi vieną kartą per savaitę. Štai kokį įdomų rezultatą turime“, – pasakoja profesorius.
Pašalinti gatvės kamščio daugiau automobilių nepadės, taip ir skaidulos nepagelbės jums ištuštinti ir taip pilnos storosios žarnos.

Kada negalėjimą tuštintis jau galime laikyti vidurių užkietėjimu?
Lėtinio vidurių užkietėjimo požymiai:
– tempimo jausmas tuštinantis,
– kietos išmatos,
– jausmas, tarsi išsituštinote ne iki galo,
– jausmas, kad išmatos negali pralįsti pro išangę,
– būtina padėti rankomis,
– tuštinamasi rečiau nei 3 kartus per savaitę.

Pašalinti gatvės kamščio daugiau automobilių nepadės, taip ir skaidulos nepagelbės jums ištuštinti ir taip pilnos storosios žarnos, pažymi A. Unikauskas.
Tad jeigu jūsų viduriai jau užkietėjo, kad sau pagelbėtumėte, kurį laiką privalote nevalgyti skaidulų visai: nei tirpių, nei netirpių.
Tirpios skaidulos: avokadai, uogos, artišokai, linų sėmenys, riešutai (ypač migdolai).
Netirpios skaidulos: riešutai, sėklos, ankštinės daržovės, žiediniai kopūstai, cukinijos, salierai, pomidorų odelė, žemuogės, brokoliai.
Kad lėtinio vidurių užkietėjimo neatsirastų, valgykite skaidulų turintį maistą.

„Jūs turite leisti atsigauti žarnynui, kol jis atsikratys sukauptų išmatų. Skaidulų visiškas atsisakymas kuriam laikui sutvarko jūsų tuštinimąsi. Kodėl aš tai siūlau? Nes mes niekuo nerizikuojame. Kad keletą dienų nevalgysite skaidulų, dėl to nieko neatsitiks, bet tikimybė, kad situacija pagerės, yra didelė“, – teigia medikas.
Tačiau nesupraskite A. Unikausko neteisingai – skaidulas valgyti ne tik verta, bet ir būtina, tačiau tada, kai viduriai dar nėra užkietėję. Būtent skaidulos padeda išvengti šios nemalonios būsenos, o jei jau susidūrėte su vidurių užkietėjimu, protinga jų atsisakyti, kol ši būklė praeis.
„Viso grūdo duona sveikam žmogui labai gerai, tai sveika, gausite naudingų medžiagų. Bet jeigu jau sergate, būtų protingiau tokios duonos atsisakyti. O kad lėtinio vidurių užkietėjimo neatsirastų, valgykite skaidulų turintį maistą“, – pabrėžia gydytojas.
Plačiau – laidos įraše.
Taip pat skaitykite
Parengė Indrė Česnauskaitė.